Strzelające ograniczniki drzwi
- MichalKowalski
- Junior
- Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)
Strzelające ograniczniki drzwi
Witam,
czy ktoś z was próbował kiedyś uporać się ze strzelającym ogranicznikiem otwarcia drzwi?
Smarowanie jego w żaden sposób nie pomogło, widziałem na forum, że ktoś coś dokręcał, żeby pozbyć się tego problemu - ale co dokładnie?
Strasznie mnie irytuje strzelanie drzwi kierowcy - to chyba jedna rzecz, która przypomina mi, że mój samochód niebawem będzie pełnoletni...
Pozdrawiam, MK
czy ktoś z was próbował kiedyś uporać się ze strzelającym ogranicznikiem otwarcia drzwi?
Smarowanie jego w żaden sposób nie pomogło, widziałem na forum, że ktoś coś dokręcał, żeby pozbyć się tego problemu - ale co dokładnie?
Strasznie mnie irytuje strzelanie drzwi kierowcy - to chyba jedna rzecz, która przypomina mi, że mój samochód niebawem będzie pełnoletni...
Pozdrawiam, MK
- Draxter
- Junior
- Posiadany PUG: był 205 GTI jest 106 Rallye ph1
- Numer Gadu-gadu: 27279
Re: Strzelające ograniczniki drzwi
Ograniczniki drzwi strzelaja poniewaz wyrobil sie albo trzpien albo otwor w tym "jezyczku" idacym do drzwi.
Opcji naprawy jest kilka :
- wymienic caly ogranicznik na taki "nie strzelajacy",
- zastapic trzpien laczacy sruba i nakretka (najlepiej 10.9 albo i 12.9) o srednicy 6mm,
- jesli oczko w tym "jezyczku" chowajacym sie w drzwiach jest bardzo wyrobione to mozna rozwiercic wszystki otwory na fi 7mm i dac tak samo twarda srube i nakretke.
Zaleta sruby i nakretki jest taka ze mozna ja skrecic tak aby nie strzelalo smarujac oczywiscie wczesnie oba pracujace elementy.
Nakretka oczywiscie powinna byc samokontrujaca jednak nalezy sprawdzic czy taka sie zmiesci i nie bedize o nic zahaczac.
Opcji naprawy jest kilka :
- wymienic caly ogranicznik na taki "nie strzelajacy",
- zastapic trzpien laczacy sruba i nakretka (najlepiej 10.9 albo i 12.9) o srednicy 6mm,
- jesli oczko w tym "jezyczku" chowajacym sie w drzwiach jest bardzo wyrobione to mozna rozwiercic wszystki otwory na fi 7mm i dac tak samo twarda srube i nakretke.
Zaleta sruby i nakretki jest taka ze mozna ja skrecic tak aby nie strzelalo smarujac oczywiscie wczesnie oba pracujace elementy.
Nakretka oczywiscie powinna byc samokontrujaca jednak nalezy sprawdzic czy taka sie zmiesci i nie bedize o nic zahaczac.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia."
-
- Junior
- Posiadany PUG: GRD i GTD
- Numer Gadu-gadu: 296692
Tak jak kolega wyrzej podpowiedzial wyrobiony kołk rozporowy przy ograniczniku ja akladam nowy kolek oyginal lub zrobiony ze starego zawiasu uciente w niewyrobionym miejscu lub sruby 7mm bo taka jest srednica kolka z tym ze sruba jest gorszym rozwiazaniem bo kolek ma srednice 7mm a sruba 6.80m do 6.90mm czyli niepelne 7mm
- MichalKowalski
- Junior
- Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Nie mam teraz PUGa pod ręką, odpoczywa po pracowitym weekendzie w garażu - czy wymiana nie wymaga spawania? Jakoś mi się zakodowało w głowie, że nie jest on przykręcony, tylko przyspawany...
Zaś odnośnie drugiego wariantu - rozumiem, że masz na myśli trzpień siedzący wewnątrz drzwi? Bo wydaje mi się, że ten "widoczny na zewnątrz" nijak nie jest źródłem hałasu.
Pozdrawiam, MK
Zaś odnośnie drugiego wariantu - rozumiem, że masz na myśli trzpień siedzący wewnątrz drzwi? Bo wydaje mi się, że ten "widoczny na zewnątrz" nijak nie jest źródłem hałasu.
Pozdrawiam, MK
-
- Junior
- Posiadany PUG: GRD i GTD
- Numer Gadu-gadu: 296692
ten widoczny na zewnatrz taki krotki moze z 3cm srednica7mm on jest wbijany bo to kolek rozporowy Wybij i zobacz bo moze byc w srodku wyrobiony tam gdzie sie odkreca Zawiasy sterego typu w pugu 205 sa wbijane ta sama srednica 7mm tylko dlugie chyba6cm to wtedy mozna z jednego zrobic dwa kolki do ogranicznika jak te bolce wyrobia sie to wtedy drzwi opadaja a tu jak sie wyrobi to wtedy trzaska tak ogranicznik
- MichalKowalski
- Junior
Dzięki panowie,
nie wiedzieć czemu wydawało mi się wcześniej, że strzela sprężyna ogranicznika i uparcie rozebrałem kiedyś głośnik,żeby w środku pogrzebać (i oczywiście nic nie zdziałać).
Ja z kołka sprężystego, który tam był wyjąłem część wewnętrzną, część zewnętrzną nadziałem na śrubę, której średnicy nie pomnę i działa. Od razu poczułem się jakbym miał samochód 10 lat młodszy
Żeby jednak nie było zbyt pięknie, to nnajwyraźniej wbijając tę śrubę rozwaliłem przycisk otwarcie drzwi. Jest to o tyle bolesne, że jeśli on nie zadziała, to po minucie uzbraja mi się alarm
Pozdrawiam, MK
nie wiedzieć czemu wydawało mi się wcześniej, że strzela sprężyna ogranicznika i uparcie rozebrałem kiedyś głośnik,żeby w środku pogrzebać (i oczywiście nic nie zdziałać).
Ja z kołka sprężystego, który tam był wyjąłem część wewnętrzną, część zewnętrzną nadziałem na śrubę, której średnicy nie pomnę i działa. Od razu poczułem się jakbym miał samochód 10 lat młodszy
Żeby jednak nie było zbyt pięknie, to nnajwyraźniej wbijając tę śrubę rozwaliłem przycisk otwarcie drzwi. Jest to o tyle bolesne, że jeśli on nie zadziała, to po minucie uzbraja mi się alarm
Pozdrawiam, MK
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Gdzie można zdobyć takie kołki rozporowe? Mają średnicę 7mm?
Ostatnio zmieniony 24 sie wt, 2010 8:21 pm przez dzikson, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Są w aso po ok 12zł. U mnie powodem strzelania okazały się poluzowane nakrętki od obudowy ogranicznika
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Witam !!
Panowie a co podpowiecie na obwieszajace sie drzwi ( niestety moj Rallye jest juz dawno pelnoletni i sworzen sie mocnooooo wyrobil !!
Pozdrawiam !!
Panowie a co podpowiecie na obwieszajace sie drzwi ( niestety moj Rallye jest juz dawno pelnoletni i sworzen sie mocnooooo wyrobil !!
Pozdrawiam !!
Ostatnio zmieniony 20 lis sob, 2010 4:03 am przez Biker, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Was ogarnie wszechobecny luz!!!
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Trzeba zacząć od wymiany sworzni zawiasów. Jak są za mocno wybite to tylko rozwiercanie pod grubsze pomoże.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Jesli dobrze pamietam to mocniej zuzywaja sie zawiasy niz same sworznie ??!!grzesiek309 pisze:Trzeba zacząć od wymiany sworzni zawiasów. Jak są za mocno wybite to tylko rozwiercanie pod grubsze pomoże.
Mozna gdzies dostac same nowe zawiasy ??
Zakladam a priori ze sworznie trzeba dorobic sobie samemu ??
Niech Was ogarnie wszechobecny luz!!!