Woda pod tylnymi siedzeniami i bagażniku w cabrio

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior
Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)

Woda pod tylnymi siedzeniami i bagażniku w cabrio

Post autor: MichalKowalski »

Witam,

po pobieżnym załataniu dziur w blasze pod tylnymi siedzeniami mojego cabrio odkryłem, że niestety woda wciąż się tam zbiera. Wcześniej podejrzewałem jej dostawanie się od spodu podczas jazdy, teraz zostało to wykluczon - zaobserwowałem też, że dostaje się z góry, po ścianie bocznej. Podobnie woda wcieka do bagażnika - od góry po nadkolu.

Ponieważ korozja pod tylnymi siedzeniami to chyba standardowa przypadłość 205 cabrio, ktoś z Was pewnie zna odpowiedzi na moje pytania - czy ta woda dostaje się przez tylną szybę? Czy przez przedni dolny narożnik dachu, tam gdzie jako pierwszy on się rozrywa?
W którym miejscu w ogóle znajduje się odprowadzenie wody spod tylnej szyby? Czy jest analogiczne odprowadzenie spod tego narożnika dachu?

Z góry dziękuję za pomoc, ale trzeba PUGa na idącą wielkimi krokami jesień przygotować.

Pozdrawiam,MK
Ostatnio zmieniony 10 sie wt, 2010 5:15 pm przez MichalKowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak
Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne

Re: Woda pod tylnymi siedzeniami i bagazniu w cabrio

Post autor: PrezesBednarz »

Już Ci mówię skąd tam się bierze woda.
Ścieka przez uszczelkę tylnej bocznej szybki. Mam to samo. Tyle, że ona u mnie się trochę skurczyła ze starości. Będę ją grzał i wklejał na klej do szyb. Ja podłogę po całości po wyjęciu wykładziny zabezpieczam, na razie minią tam gdzie jest rdza, potem idzie taka smolista gruba czarna farba, potem zastanawiam się czy wkładać swoje porwane wygłuszenia, czy kupić maty takie jakie stosuje się do car-audio.

Ps. chcę wykleić też miejsce pod tylnymi siedzeniami, żeby z czasem ruda tam nie weszła.

Pozdro
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior
Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)

Witam,

moje są pokurczone, ale minimalnie - ostatnio nawet jedną odkręciłem z tyłu, przy dachu i naciągnąłem do przodu tak daleko jak się dało, żeby zaokrąglona część pasowała. "Prawie" pasuje.
Niemniej dziwi mnie, że cieknie stamtąd do środka - przecież np. z drzwi jest normalny odpływ na dole - naprawdę nie ma czegoś takiego w przypadku tylnych szyb?
Ja rdzę spod tylnych siedzeń zeslzifowałem i zabezpieczyłem "brunox epoxy", ale niestety tylko od środka - nie chce mi się baku odczepiać. Dziury na wylot, które się ukazały po usunięciu rdzy na razie zakleiłem power tape, nie mam jeszcze docelowej koncepcji jak załatać tę blachę.

Daj znać jak ci się uda zdziałać coś z tymi uszczelkami, to też tak zrobię.

MK
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior

A jeszcze jedno - czy dużo jest odkręcania (poza przednimi siedzeniami), żeby wyjąć cały dywan?

Pozdrawiam, MK
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak

Fotele przód, tył. Boczki tylne, tunel, nie wiem jaki masz w cj. Ja trochę się namęczyłem z tym z cti. Dochodzi jeszcze dźwignia otwierania maski. Niestety nie chciała iść, potem odspawała się nakrętka od nadwozia, podczas odkręcania. Ja odkręciłem jeszcze plastik pod kierownicą, choć nie wiem czy koniecznie. Jeśli chcesz jakieś zdjęcia to krzycz, bo aktualnie moje cti stoi bez tapicerki.

Ps. przygotuj się na to że wygłuszenia będą niesamowicie mokre i śmierdzące. Ja jak zobaczyłem, że są jak gnój obawiałem się najgorszego, a tu tylko rdzawy nalot gdzieniegdzie.
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior

Re: Woda pod tylnymi siedzeniami i bagazniku w cabrio

Ja mam wersję z ostatnich lat produkcji cabriolet, to takie coś jak xs, tzn. trochę z bidy trochę z c(g)ti. Tunel mam akurat ten lepszy, taki jak ty. U mnie (mam nadzieję) poza tym tyłem woda nie ma się skąd dostawać do wygłuszeń, ale muszę się za ten dywan w końcu kiedyś wziąć, żeby wiedzieć na czym stoję (bo jakiś szczególnie brudny to on nie jest).
Jak pogoda pozwoli, to robię dziś poszukiwanie odpływów spod tylnej szyby.

MK
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak

Re: Woda pod tylnymi siedzeniami i bagażniku w cabrio

Michał, mogę Cię zapewnić, że mokro tam też będziesz miał. Teraz spojrzałem, ze masz 1,4, więc bez biedy.
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Prezes dobrze radzi, wymien uszczelki bo to pewnie ich wina. Woda w bagazniku to tez wina uszczelki lub zablokowanych odplywow na klapie.
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak

Para nie orientujesz się czy dostane w aso te uszczelki?
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior

Odplywy na klapie (a raczej zawiasach klapy, bo tak to wygląda w cabrio) dawno temu naprawione - cieknie wyraźnie gdzieś z okolic łącza dach-tylna boczna szyba.

Czy tam naprawdę nie ma takich odpływów jak z drzwi? Ja niestety nie mogę ich znaleźć, ale nie chce mi się wierzyć, że ich w ogóle nie ma.

Pozdrawiam, MK
Awatar użytkownika
PrezesBednarz
Maniak

Raczej nie ma. Po zdjęciu boczków nic nie widziałem, choć się nie przyglądałem. Może są przytkane, ale wątpię...
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior

Wychodzi na to, ze najlepiej pod siedzeniami zrobic otwor (jesli jeszcze go nie ma) i tak uzyskać odpływ ;-)

Jutro pojadę do domu rodziców, odpalę wąż z wodą i będę szukał.

Pozdrawiam, MK
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Prezes jakie uszczelki dokladnie potrzebujesz ? Sprawdze ci czy sa dostepne
Megane Coupe 1.4
Obrazek
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior

Witam,

byłbym wdzięczny gdybyś sprawdził i dla mnie coś - uszczelki zewnętrzne dolne tylnych bocznych szyb. Z tego co rozumiem, to Prezes dokładnie z tymi zamierza walczyć.

One się niestety kurczą jak wszystkie uszczelki szyb w PUGach, tylko te są przytwierdzone na obu końcach i na końcu szyby "zakręcają" do góry. Efekt - uszczelka w miarę kurczenia się wyłazi do góry, po cięciwie tego łuku.

MK
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Te uszczelki dzialaja w dziwny sposob , z tego co pamietam sa tam jakies specjalne otworki przepuszczajace wode do kanalikow odplywowych. Z czasem jak uszczelka wysiada, gdy szybka jest zamknieta uszczelka moze przepuszczac wode, lekkie poluzowanie szybki moze pomoc.

PS: Juz sprawdzam te uszczelki, chetnie tez dla siebie bym wzial.

... Niestety uszczelki do uchylanych szybek nie sa juz dostepne.
Megane Coupe 1.4
Obrazek
ODPOWIEDZ