Wymiana kierunkowskazów
- fly2b3
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
Wymiana kierunkowskazów
Kto wynieniał kierunki w pugu ??
proszę o jakiś opis ich wyjęcia !!
- misiek22
- Junior
Re: Wymiana kierunkowskazów
ale masz na myśli przednie jeśli tak to nie widzę probelmu, jak dobrze pamiętam... rozłączasz kostki i wyciągasz kierunekfly2b3 pisze:Kto wynieniał kierunki w pugu ??
Peugeot 205
1.9GTI
1.9GTI
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
Najpierw trzeba usunąć reflektor - po bokach są 2 sprężynki, które trzeba odbezpieczyć; tą łapke, która jest od regulacji wysokości trzeba rozłączyć poprzez wyciągnięcie małego "bolca" (jeśli dobrze siedzi to ciężko sie dostać do niego)... Wyciągasz reflektor, odkręcasz jedną śrube i wysuwasz kierunek...
Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem
- fly2b3
- Junior
No właśnie nie, ponieważ kierunek jest przykręcony do regulatora położenia reflektora i zarazem jest zawieszeniem dla reflektora. Teraz żeby ściągnąć kierunek chyba muszę wykręcić regulator oraz zdjąć reflektor ? chyba nie ma innego wyjścia a regulator zkoleji jest tak przykręcony (dolna śruba) że trudno się do niej dostać, szczególnie z lewego błotnika ponieważ jest jeszcze obok zbiornik płynu spryskiwaczy i skrzynka z bezpiecznikami !!
POMOCY !!!
jak kroś wie jak to prościej zdjąć bez rozkręcania "połowy" auta to proszę jakiś opisik PLEASE !
POMOCY !!!
jak kroś wie jak to prościej zdjąć bez rozkręcania "połowy" auta to proszę jakiś opisik PLEASE !
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
najpierw odbezpiecz czym co możesz... czyli chyba te zawleczki sprężynowe
wyciągnij reflektor ile sie da, tak żeby to ramie regulatora było tak przekręcone żebyś miał dostęp do tego bolca... tylko musisz maksymalnie przedłużyć (śrubką) to ramie regulatora... no i jak masz dostęp do bolca to do czymś wypychasz... i reflektor wolny...
wyciągnij reflektor ile sie da, tak żeby to ramie regulatora było tak przekręcone żebyś miał dostęp do tego bolca... tylko musisz maksymalnie przedłużyć (śrubką) to ramie regulatora... no i jak masz dostęp do bolca to do czymś wypychasz... i reflektor wolny...
Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
- fly2b3
- Junior
Witam !!
Dziś wymieniłem kierunki w moim pugu
Zrobiłem to trzecim sposobem
Aby wyjąć kierunki, zdjęcie reflektorów niestety jest nieuniknione. Zdjełem je poprzez rozłączenie ramienia reflektora z regulatorem. Aby je rozłączyć wkręcamy śrubę regulacujną (to ta krórą widzimy z góry na ramieniu regulatora, taka bez "łebka") regulatora świateł do momentu aż się wkręci na "wylot" i przez to odłączy od całego regulatora. Przed tą operacją radzę zapamiętać ile zwojów ów śruby wystawało, abu póżniej ustawić dłógość ramienia tak samo !!! Po rozłączeniu (wykręceniu) regulatora z reflektorem, odchylamy kolejno 2 sprężyny po obu stronach reflektora, i wyciągamy reflektor (oczywiście nie zapominajmy o odłączeniu kabli od reflektora ). Jak już wyjmimy reflektor o pozostaje nam tylko odkręcić śrubę (tą z boku regulatora która trzyma kierunkowskaz) i wysunąć kierunek w stronę kierunku jazdy autka (i tu znowu nie zapominajmy o wyjęciu oprawki z żarówą z kierunkowskazu).
Złożenie wszystkiego do kupy to analogiczne czynności tyle że w odwrtonej kolejności
No to na tyle
pozdro dla wszystkich zmgających się z wymianą kierunków !!
Dziś wymieniłem kierunki w moim pugu
Zrobiłem to trzecim sposobem
Aby wyjąć kierunki, zdjęcie reflektorów niestety jest nieuniknione. Zdjełem je poprzez rozłączenie ramienia reflektora z regulatorem. Aby je rozłączyć wkręcamy śrubę regulacujną (to ta krórą widzimy z góry na ramieniu regulatora, taka bez "łebka") regulatora świateł do momentu aż się wkręci na "wylot" i przez to odłączy od całego regulatora. Przed tą operacją radzę zapamiętać ile zwojów ów śruby wystawało, abu póżniej ustawić dłógość ramienia tak samo !!! Po rozłączeniu (wykręceniu) regulatora z reflektorem, odchylamy kolejno 2 sprężyny po obu stronach reflektora, i wyciągamy reflektor (oczywiście nie zapominajmy o odłączeniu kabli od reflektora ). Jak już wyjmimy reflektor o pozostaje nam tylko odkręcić śrubę (tą z boku regulatora która trzyma kierunkowskaz) i wysunąć kierunek w stronę kierunku jazdy autka (i tu znowu nie zapominajmy o wyjęciu oprawki z żarówą z kierunkowskazu).
Złożenie wszystkiego do kupy to analogiczne czynności tyle że w odwrtonej kolejności
No to na tyle
pozdro dla wszystkich zmgających się z wymianą kierunków !!