Radio mi sie grzeje strasznie od ogrzewania.

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Radio mi sie grzeje strasznie od ogrzewania.

Post autor: Pagi »

Witajcie,

Tak jak w temacie, teraz zima, jak ogrzewanie mam na maxa, to radio okropnie sie grzeje, prawie parzy, nawet wylaczone wiec to od ogrzewania, zreszta cale te plastiki dookola tez sa bardzo cieple.

Czy to nie zaszkodzi to radiu ?
Narazie mam jakiegos badziewnego thompsonica, ale zamierzam kupic cos przynajmniej z RDSem :)
Aha, to od razu zapytam, czy ktos moze cos powiedziec mi na temat takiego radia: Clarion DRB3675R, czy to dobry wybor? Czy warto za 300zł ?
Ew. co innego mozecie doradzic w okolicy 300zł z CD i RDSem :)
I nie krzyczcie ze nie w tym dziale, ale pisze to przy okazji tego grzania się:)

Pozdrawiam,
Pagi
axelus

Post autor: axelus »

mysle ze producenci myslac o radiach samochodowych --- zadbali o to calkowicie -- mam juz chyba piate radyjko, gdzie teraz w dieselku uzyskuje naprawde Duza temp. nagrzewania , tworzac na CD przyslowiowa patelnie i nie zauwazylem efektu pobocznego -- a radio mam mocno firmowe :lol:
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

coz elektronika nie lubi temperatury, zwlaszcza duzej bo to wplywa na parametry elementow ktore tam siedza i wg mnie predzej czy pozniej wytrzymalosc elementu da sie we znaki - zawsze mozna jakas izolacje zastosowac termiczna jesli np radio jest blisko dmuchawy ktora jest nagrzana - to moja opinia
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

Tak mi sie wlasnie wydaje ze troche tam za goraco, ale przeciez to fabryczne miejsce na radio... fakt ze zaraz za nim, troche nad jest nagrzewnica. Czy tak jest w kazdej 205-tce? Ja mam jak kolega axelus, diesla 1,9.
Napiszcie mi ew. jak to probowac izolowac?
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
waflo
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: waflo »

Mysle, ze nie ma powodu sie przejmowac...a tym bardziej cokolwiek izolowac. Ja mam u siebie radio JVC z koncowka mocy 45W...przy dluzszej pracy (i glosnym sluchaniu) strasznie sie grzeje...do tego stapnia ze na dluzszych trasach (np 1000km) co jakis czas wyjmuje radio z kieszeni i studze je przy nadmuchu ! Jesli tego nie zrobie radio przestaje czytac plyty CD, po ostudzeniu wszystko wraca do normy.
Koncowki mocy to najbardzije grzejace sie elementy w radiu (sczegolnie przy duzym obciazeniu). Moje radio czasem jest gorace jak zelasko (nie ma w tym nic przesady !)....dlatego uwazam ze wzrost temperatury wywolany przez bliski kontakt z elementami ogrzewania nie ma tu praktycznie zadnego znaczenia....te kilka stopni wiecej nic tu nie zmienia, wiec mozesz smialo eksploatowac swoje radio tak jak jest.

pozdrawiam

p.s. dodam tylko ze moj JVC kosztolwa ok 400zl (uzywany) wiec to nie jest jakies badziewne radio.
p.s.2 radio mam w kieszeniu uniwersalnej ze wzgledu na zlodziejstwo w Polsce.
406 coupe
205 Roland Garros

Dunstable, UK
ODPOWIEDZ