Sonda lambda?
- TymczaS
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
- Numer Gadu-gadu: 3402152
Sonda lambda?
Silnik strasznie nierówno pracuje na benzynie. Obroty falują, brak mocy. Poprzednim razem była to przyczyna wypiętej wtyczki do sondy ale teraz nic się nie zmienia. Obroty falują a czasami auto całkiem gaśnie. Jak jest zimny silnik to jest całkiem spoko. Wkręca się na obroty dość fajnie, ale i tak nie ma tyle mocy żeby ruszyć z miejsca. No ale jak jest ciepły to już zupełna masakra jest. Wciskam pedał do deski a on jęczy na 3000obr i ani nie drgnie wyżej. NA gazie jest wszystko ok. Świece wymieniłem ale nadal to samo...Jak sprawdzić czy sonda pracuje jak należy? Komp nie pokazuje żadnych błędów...
-
- Junior
- Posiadany PUG: 406 TS6
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Sonda lambda?
Przyjedz do mnie to sprawdzimy sondę, pompę paliwa i monowtrysk mam na podmiankę jakiś więc zobaczymy...
Ja bym stawiał na słabą wydajność pompy
Ja bym stawiał na słabą wydajność pompy
"The Greatest Thing You Will Ever Learn, Is Just to love, and Be Loved in Return."
- TymczaS
- Uzalezniony
Pompa to chyba nie bo niezależnie od tego czy jest ciepły ci zimny chodził by fatalnie
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
A moze chodzi na dwoch paliwach jak jest na benzynie? moze elektrozawor od gazu nie trzyma?
- TymczaS
- Uzalezniony
hmm. O czyś takim nie słyszałem. Z tego co miałem przeglądaną instalacje gazową to wszystko było ok. (musiałem mieć przegląd instalacji przed wbiciem jej w dowód) No i zaraz po kupnie był u gazownika byłą sprawdzana szczelność i wymieniany filtr...przy wymianie filtra elektrozawór się zamyka, no ale fakt po odpaleniu auta mocno czuć gazem jak się maskę dźwignie...
-
- Uzalezniony
Zdarza sie cos takiego, a co do gazownikow to oni robia raczej na odczepnego, tzn jak chcesz zeby ci zamontowali instalacje to wtedy cie dobrze traktuja bo maja konkretny zarobek, a potem jak cos sie dzieje to nikomu sie nie chce konkretnie sprawdzic bo wiadomo ze to czas schodzi.. sprawdz sam, na poczatek zakrec zawor na butli i sprawdz jak bedzie
- TymczaS
- Uzalezniony
kurde nigdy tego nie robiłem i szczerze nawet nie wiem że tam na butli jest zawór, wydawało mi się że jak jest elektrozawór to zamknięcie jest na elektrozaworze i mi nic do tego... jutro zrobię zdjęcie butli żebyś widział jak to wygląda.
-
- Uzalezniony
Nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi sie ze wszystkie rodzaje wielozaworow na butli maja reczny zawor odcinajacy gazu.. To jest takie mosiezne koleczko, zakreca sie obracajac w prawo (zgodnie z ruchem wskazowek zegara)
- TymczaS
- Uzalezniony
oki. sprawdzę jutro
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
miernikiem sprawdzales sonde?
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- TymczaS
- Uzalezniony
Nie nie sprawdzałem. Bo z tego co wiem trzeba miec miernik na prąd stały a ja takowego nie posiadam
-
- Uzalezniony
Nie tylko na prad staly ale najlepiej analogowy (ze wskazowka), bo te cyfrowe z marketow maja duza bezwladnosc i nie sa w stanie prawidlowo pokazac zmian napiecia sondy. Napiecie na wolnych obrotach powinno sie zmieniac 2 razy na sekunde, po przegazowaniu jeszcze szybciej.
A tak w ogole jesli z innych przyczyn silnik jest zalewany to sonda i tak pokaze tylko mieszanke bogata, nawet jesli bedzie dobra.. Robiles juz test z zakreceniem gazu na butli?
A tak w ogole jesli z innych przyczyn silnik jest zalewany to sonda i tak pokaze tylko mieszanke bogata, nawet jesli bedzie dobra.. Robiles juz test z zakreceniem gazu na butli?
- TymczaS
- Uzalezniony
Jakbym mógł zakręcić butle to bym zakręcił tylko tam nie ma żadnego zaworu ręcznego
-
- Uzalezniony
Dziwne.. No ale widocznie i takie wielozawory wystepowaly.. W takim razie zeby sprawdzic to co podejrzewalem wyjezdzij gaz do konca i wtedy zobacz jak jest na benzynie
- TymczaS
- Uzalezniony
tak zrobię bo chce tez sprawdzić spalanie bo wydaje mi się że jest ok 15 l na 100 wiec sporo za dużo.