zużycie paliwa zimą i nie tylko

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
putbill

Post autor: putbill »

ja też muszę przejaechać z 8 km zanim na skrzyżowaniu zacznie wchodzić na obroty, a jak wyjadę w trasę i wrócę do miasta to znów to samo musi trochę postać w korkach żeby sie rozgrał, więc w piąteg wymieniam termostat wszyscy mi mówią że to on jest przyczyną, Zobaczymy co to da napiszę Wam co się będzie działo.
a tak na marginesie gościu na alegro ma bardzo tanio, taniej jakieś 12 zł niż w sklepie sprawdziłem, nowy z gwarancją a jak nie bedzie miał to dzwonić i wystawi
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=38472928
pozdrawiam Wszystkich :wink:
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: TOMBIKE »

czekamy na sprawozdanie !!
mozart04

Post autor: mozart04 »

przeszukałem całe forum i teraz chcę się wyłącznie upewnić, ponieważ na większość zapytań odnośnie zwiększonego zużycia paliwa odpowiedź jest jedna: ZIMA
poczytaj o tym
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... highlight=
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

ja tam zrobilem 600km na pelnym baku (40l.) z czego jakos 300km to trasa mniejwiecej. wyszlo mi 6,5l srednio - na trasie 90-120km/h. ogolnie nie narzekam jeszcze jestem w trakcie sprawdzania spalania - ale termostat ( temp. silnika ) ma wplyw na spalanie
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Mi teraz wychodzi średnio 5,5l/100km :D -tzn. w zeszłym tygodniu, bo teraz miałem kolizję i czeka na naprawę :(
3.14-ter

Post autor: 3.14-ter »

mozart04 Twój link pasuje jak pięść do oka - kolega miał podobne, a nie identyczne problemy
putbill

Zdaje sprawozdanie z wymiany termostatu, po odkręceniu starego okazało się że ze starości pękł i po prostu niedziałał, po założeniu nowego silnik po nocy wszedł na wolne obroty po3 minutach i wyłączyło się ssanie. Także wymiana termostatu, była lekarstwem na przepały paliwa i wysokie obroty na skrzyżowaniech no i bardzo szybko nagrzewa się w kabinie.
Pozdrawiam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D :D :D
3.14-ter

jaki koszt wymiany tego termostatu putbill?
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: TOMBIKE »

masz TU3? Sam to robiłes?? Ile koszt wymiany!
putbill

na wrasztacie mówili mi że 40 zł, ja sam wymieniłem, to tylko dwie śruby na klucz 10. trwało to około 20 minut ze wszystkim, płynu wyleciałe około 0,7litra ale podstawiłem butelkę i wlałem z powrotem. Byłem na przejażce, no super jazda nie poznaje samochodu.
Silnik ma na monowtrysku 1124cm, chyba TU1
cena termostatu około 30 zł, ale dwa posty wyżej podałem Wam link na allegro gdzie gościu ma taniutki i szybko wysyła z dwuletnią gwarancją
3.14-ter

no i wymieniłem termostat, świece i parę innych dupereli. Efekt? 2 tankowania (jazda tylko po mieście i zużycie na poziomie 7,5 litra. 3 tankowanie i zaskoczenie - znowu podskoczyło do ok. 10 l/100 km i tak się utrzymuje, choć mrozy zelżały i automatycznego ssania nie zauważam (sądząc po obrotach silnika)
ODPOWIEDZ