Halogeny - Jak podłączyć

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
Azazel
Junior
Posiadany PUG: Winner 1.1
Numer Gadu-gadu: 4740757

Halogeny - Jak podłączyć

Post autor: Azazel »

Witam. Mam halogeny przeciwmgielne WESEMa i teraz pytanko gdzie je podłączyć żeby to jakoś wyglądało i działało? Nie chcę żeby włączały się razem z tylnym p.mgielnym bo wiadomo halogenki służyć mogą do doświetlania pobocza np. na krętych górzystych trasach czy w śniegu, a kierowcom za mną może przeszkadzać światełko dające po oczach. Chcę żeby to było w marę niezależnie na oddzielnym przełączniku. Czy ktoś ma jakiś schemat i porady jak poprowadzić przewody?
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Heler
Junior
Posiadany PUG: Inny, Seat Cordoba
Numer Gadu-gadu: 975861

Re: Halogeny - Jak podłączyć

Post autor: Heler »

Najprosciej zrobic tak, osobny przełącznik od halogenow w kabinie, a halogeny przez przekaznik, zasilany po stacyjce i tyle. Moge narysowac schemat i wstawic tu albo wyslac na PW jesli potrzebujesz.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI :D
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Post autor: gti&green »

Hej. Niezbędny będzie przekaźnik, bo to jednak spora moc, fajnie by było zrobić wyłącznik w oryginalnym miejscu, czyli obok wyłącznika od tylnego swiatełka, ale tu zależy od Ciebie, czy chcesz dorabiać dziurę na wyłacznik w plastiku.ja to zrobiłem od tyłu lutownicą z grubym grotem i resztę doszlifowałem pilnikiem i papierem ściernym, wygląda to całkiem całkiem. zasterowanie przekażnika weź z postojowych, np plus spod zarówki postojowych albo nawet z podświetlenia deski, ważne zeby to był + po światłach postojowych a nie krótkich bo czasami w gęstej mgle krótkie lepiej zgasić i miec postój i halogeny.
Minus bez problemu z karoserii, wystarczy końcówkę typu oczko pod śrubę od przedniej belki dać, zasilanie główne halogenów albo poszukaj w skrzynce bezpieczników czy masz jakiś wolny obwód za bezpiecznikiem, albo z aku bezpośrednio ale koniecznie załóż bezpiecznik bo z prądem niema zartów.
Zrób też żółtą kontrolkę, ja wykorzystałem od świec zarowych bo mam benzynkę :)
Powodzenia i radosci z halogenków.

P.S. jak coś przed tobą jedzie to nie ślep po lustrach halogenami, a w bezmgielne dni używaj na tych zasadach co światel długich i wszyscy będą happy. :)
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
Awatar użytkownika
Azazel
Junior

Dzięki za wypowiedzi ale nie widzę konkretów. Jaki przekaźnik? Za schemat byłbym wdzięczny. Niedługo kończę pracę może kupię w motoryzacyjnym więc powiedzcie co konkretnie jest potrzebne.

Czy to się nada? http://allegro.pl/wlacznik-przekaznik-p ... 27046.html
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Potrzebujesz przekaźnika 30/40A takiego jak na tej aukcji i przełącznika. Oprócz jak nie masz to konektory i kable. Przyda się też oprawka bezpiecznika na kabel żeby puścić zasilanie bezpośrednio z aku.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
baltazar_gabka
Junior
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 4119593

Post autor: baltazar_gabka »

a jeśli chciałbym żeby halogeny właczały sie z długimi to czy trzeba zakładać wiekszy przekażnik od długich czy halogeny poprostu maja swój przekaźnik?
http://www.baltazar_gabka.205.pl/
Awatar użytkownika
gti&green
Junior
Posiadany PUG: był RG 1.4 1991r, GTi 1.9 1991r, był green 1.1 zeswapowany na 1.4 1991r i nowy nabytek XS 1.4 1991r
Numer Gadu-gadu: 5809515

Post autor: gti&green »

Lepiej jak mają swój przekaźnik i wyłącznik w kabinie żeby w razie czego miec zwykłe długie a jak chcesz to pstryk i wtedy świecisz wszystkim, kwestia zrobienia madrego sterowania i w tedy można mieć rózne opcje świateł. fajnie do takich rzeczy nadają się przełączniki dźwigniowe np. trójpozycyjne.
Pierwsza pozycja - praca z długimi
Druga pozycja - halogeny wyłączone
Trzecia pozycja - halogeny świecą z postojowymi i mamy z nich przeciwmgielne - oczywiście wtedy trzeba je troszkę w dół skierować.

Chyba wszystkie opcje wyczerpałem :p

Oczywiście zależy co kto lubi i co komu potrzebne, ja mam w swoim niezłą elektrownie, dwa duże dalekosiężne plus dwa przeciwmgielne, z możliwością włączenia wszystkiego na raz...
Super sprawa na nocne wojaże po krętych drogach, no i na wiochy gdzie chodnika brak... uratowało to juz paru osłów co szli po drodze w stanie wskazującym :p tzw. śmiałków, oraz dziadków w czarnych płaszczach co twierdzą ze musi ich kierowca widzieć bo ma światła i musi wychamować bo ma hamulce...

Powodzenia, jak co to pytać.
205... i wszystko inne zostaje w tyle
Technik konserwacji zabytków, w pracy i w garażu :p
Awatar użytkownika
baltazar_gabka
Junior
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 4119593

Post autor: baltazar_gabka »

ja u siebie myslałem zrobić zeby halogeny świeciły z długimi a oprócz tego żeby można ja było właczyc odzielnie za pomocą włącznika wycieraczki tylnej szyby bo w cabrio włacznik jest a wycieraczki nie ma;) nie wiem czy w ogole dałoby sie tak zrobic ?
http://www.baltazar_gabka.205.pl/
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Dało by się :Y Musisz podłączyć pod wyzwolenie przekaźnika sygnał z długich. Trzeba tylko wlutować diodę prostowniczą żeby długie nie świeciły jak włączysz same halogeny.
Załączniki
Wersja z podłączeniem pod długie
Wersja z podłączeniem pod długie
Ogólny schemat halogenów
Ogólny schemat halogenów
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
Azazel
Junior

Dzięki za schematy.
Ok a te numerki coś konkretnego na tych schematach oznaczają? Przy przekaźniku na przykład?
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Przy przekaźniku tak, reszta nieistotna :W
ODPOWIEDZ