Sonda lambda?
- Slavko
- Junior
- Posiadany PUG: 205 XRD 91`
- Numer Gadu-gadu: 6259259
- Kontakt:
Re: Sonda lambda?
patent polega na tym ze te wtyczki od sondy sa troche krótsze i nie dochodzą do końca wtyczek od wiązki auta . w środku miedzy nimi jest szpara przez ktora moze sie dostać woda
W moim przypadku była to godzina jazdy w ulewie, poźniej brodzenie w kałuzach na pół drogi.
W moim przypadku była to godzina jazdy w ulewie, poźniej brodzenie w kałuzach na pół drogi.
- TymczaS
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
- Numer Gadu-gadu: 3402152
aaa spoko
czyli da się zrobić. A nie wiesz czy sonda może to być powodem wysokich obrotów na jałowym? ok 2,3 tys obr. I strasznie mi dymi z rury. Jutro wrzucę filmik jak to chodzi.
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- Slavko
- Junior
- Kontakt:
Nie wydaje mi się zeby sonda miała duzo wspolnego z predkościa obrotów silnika. Jezeli chodzi o dymienie z rury moze byc to wina sondy.
Co do obrótów to ich regulacje masz na przepustnicy. Warto posprawdzać tez: czujnik połozenia przepustnicy (rezystancje), napięcie jakie daje przepływomierz (z tego co pamietam kabel o numerze 48 kolo plusa od aku) powinno byc w okolicach 6,5 V. Pewnie jeszcze kilka pierdól ale w tym momencie nie pamiętam. W Etzoldzie jest wszystko dokładnie opisane.
To wszystko co napisałem tyczy sie napewno benzyny, nie wiem jak to wygląda dokładnie w przypadku gazu.
Co do obrótów to ich regulacje masz na przepustnicy. Warto posprawdzać tez: czujnik połozenia przepustnicy (rezystancje), napięcie jakie daje przepływomierz (z tego co pamietam kabel o numerze 48 kolo plusa od aku) powinno byc w okolicach 6,5 V. Pewnie jeszcze kilka pierdól ale w tym momencie nie pamiętam. W Etzoldzie jest wszystko dokładnie opisane.
To wszystko co napisałem tyczy sie napewno benzyny, nie wiem jak to wygląda dokładnie w przypadku gazu.
- TymczaS
- Uzalezniony
czujnik położenia przepustnicy mam dobry, tak samo czujnik temperatury w kolektorze dolotowym. Brak nieszczelności w układzie dolotowym. Dziwnie to wygląda...
- TymczaS
- Uzalezniony
http://www.youtube.com/watch?v=hecAwVo6ATk
Obroty na jałowym. Jak mu wdepnę gaz to normalnie się wkręca no i spada do około 1tys obrotów ale zaraz znowu wchodzi na ok 2 tys. No i kontrolka się świeci wiec sonda umarła![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Obroty na jałowym. Jak mu wdepnę gaz to normalnie się wkręca no i spada do około 1tys obrotów ale zaraz znowu wchodzi na ok 2 tys. No i kontrolka się świeci wiec sonda umarła
- TymczaS
- Uzalezniony
Wie ktoś czego tyczy się błąd 52. Bo nie rozumiem tego co w etzoldzie pisze.
zawsze jak wyskakuje mi jakiś bład to ten błąd 52 tez się pojawia. Ale po resecie kompa juz nie wraca.
Jedną rzecz odkryłem dlaczego miał za wysokie obroty, do przegrody gdzie pracuje trzpień krokowego wpadła mi nakrętka 6 i blokowała, No ale po usunięciu jej niewiele się zmieniło. Obroty dalej oscylują w granicach 1800 - 2000.
Strasznie śmierdzi benzyną w środku. Już mi się skończyły pomysły. Może jednak sonda robi takie jaja?
zawsze jak wyskakuje mi jakiś bład to ten błąd 52 tez się pojawia. Ale po resecie kompa juz nie wraca.
Jedną rzecz odkryłem dlaczego miał za wysokie obroty, do przegrody gdzie pracuje trzpień krokowego wpadła mi nakrętka 6 i blokowała, No ale po usunięciu jej niewiele się zmieniło. Obroty dalej oscylują w granicach 1800 - 2000.
Strasznie śmierdzi benzyną w środku. Już mi się skończyły pomysły. Może jednak sonda robi takie jaja?
- TymczaS
- Uzalezniony
Już ogarnięte. Czujnik położenia przepustnicy źle zamontowany i przez to takie wysokie obroty miał. Czekam na przypływ gotówki o sondę lambda kupię. I sprawdzę jak spalanie, ale myślę że poprawi się znacząco.
- vynalazek
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 72175
piszesz o "falowaniu" czy o wysokości obrotów ?Slavko pisze:Nie wydaje mi się zeby sonda miała duzo wspolnego z predkościa obrotów silnika.
nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne...
- TymczaS
- Uzalezniony
o wysokość obrotów chodziło. Co do falowania to winny był krokowiec który już wymieniłem
- TymczaS
- Uzalezniony
http://allegro.pl/sonda-lambda-peugeot- ... 21421.html
Czy ta sonda się nada do mojego autka? Mono wtrysk 1,6 88KM
dokładniej chodzi o to czy montowana była taka sama w wersji z Automatem i u mnie
Potrzebna szybka pomoc!!!
Czy ta sonda się nada do mojego autka? Mono wtrysk 1,6 88KM
dokładniej chodzi o to czy montowana była taka sama w wersji z Automatem i u mnie
- Slavko
- Junior
- Kontakt:
Wedlug tej tabeli sonda pasuje do silnika 1.6 o mocy 88 KM.
Mozna nawet powiedzieć ze jest uniwersalna
bo są w niej wszystkie jednostki napedowe stosowane w pugach ktore mialy na pokladzie sonde ![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
Mozna nawet powiedzieć ze jest uniwersalna
![Wariat 8)7](./images/smilies/icon_bonk.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
- TymczaS
- Uzalezniony
ok
Kupiłem ją. I mam takie pytanie bo stara sonda ma wtyczkę i osobno dwa białe kabelki połączone na szabelki a ta nowa sonda ma dwie wtyczki. Jak to teraz połączyć? Pewnie białe kabelki są od grzania sondy i któryś z nich jest + a któryś - Powiem tyle że do wiązki wchodzą już pomarańczowy i zielony kabelek.
- zmac
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
- Numer Gadu-gadu: 0
W przypadku grzałki jest wszystko jedno, ale do grzałki też powinna byc wtyczka.
- TymczaS
- Uzalezniony
żeby nie było że ściemniam
do grzałki nie ma wtyczki, przynajmniej w tej sondzie która byłą założona ![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- TymczaS
- Uzalezniony
Kurde!!!!!! Sonda wymieniona a za autem dalej szara chmura dymu i śmierdzi nieprzepaloną benzyna, już nie mam pomysłów. Pug na sprzedaż.