Rozważania na temat tylnej belki

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

hmmm.... w zielonej górze za zrobienie obu stron belki ( wymiana czopow i zreszta wszystko co trza ) kosztuje tylko 250zl + 50 zl za tokarza ktory dorabia tuleje. 600 ??? duuuuuuzo
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
daro900
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: daro900 »

witam ponownie troszku mnie nie bylo ale juz jestem --problemy z kompem :|

otoz dzis wymontowalem tylna belke --wyglada to naprawde kiepsko :| ale mam pytanie ::
JAK SIE TO CHOLERSTWO ROZBIERA ???

jakos lopatologicznie jesli mozna ?? bo narazie niebardzo wiem co i jak rozkrecic :|

i mala prosba do Pierasia ;; mozesz mi podac namiary na ten warsztat w zielonej ?? numer telefonu jesli mozna bo moze z nich skozystam jesli faktycznie za te pieniadze to zrobia :) wkoncu do zielonej mam 100km
wiec moze skozystam

tylko najpierw bym chcial sie z tym sam zmierzyc :) tylko jak to rozebrac ??????????? pomocy !!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

wyslalem Ci namiar jako pryw. wiad.

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
daro900
Junior

No i dzis rozebralem ta belke :| i niestety nie da sie jej reanimowac :( i nic na to sie nie da poradzic
-czopy wytarte na maxa
-gniazda pod lozyska igielkowe tyz wytarte -proatycznie nie ma sladu po lozyskach igielkowych

wiec zyczcie mi panowie powodzenia bo jutro jade na poszukiwania belki i mam nadzieje ze jak juz jakas znajde to bedzie w dobrym stanie i ze posmigam na niech chociaz z pol roku i wtedy zaczne ja remontowac :| masakra a jak trafie jakiegos gniota to sie zaplacze chyba ;( no nic jutro wyjazd na poszukiwania
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

no co ty, kazda belka da sie zrobic tylko po co kupujesz nastepną w ktorej bedzie to samo do zrobienia, stracisz kase za ktora moglbys zrobić naprawde duzo przy regeneracji, pamiętaj 2x czop, 4x łozysko i jeździsz, praktycznie tylko to się zużywa
daro900
Junior

niom niby racja ale:
-po pierwsze ja mam wyjechane nawet ta czesc w ktora sie wklada to pierwsze lozysko otwor pod lozysko wyglada jak jajo i w gornej czesci jest o polowe ciensza scianka jak na dole tego gniazda :|

czopy to juz wogole masakra

wiec jakbym chcial tak wszystko zrobic to naprawde za duzo to wyniesie
a belke dostane za 400 zeta a nawet za 300 i posmigam na niej troche musialbym fotke strzelic i wam pokazac wtedy byscie sami stwierdzili ze jednak nic sie nie da zrobic

montujac lozysko w takie rozklepane (wytarte gniazdo) po parudziesieciu kilometrach bede mial to samo co teraz wiec jaki sens??
a nie bardzo widze mozliwosc regeneracji tego
mozna by jakas tyleje tylko gdzie jak to jest takie cienkie juz ? i pwnie tez mase kasy beda wolac za to :|

no nie wem sam przespie sie jeszcze z ta mysla no chyba ze bym dorwal jakas belke w czesciech za male pieniadze to wtedy sie mozna zastanowic i pokombinowac :) i tak wohgole to czemu te czopy takie cholernie drogie to w koncu kawalek rury tylko :| masakra :)
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

mam belke całą, jedna strona |-----\ ale chyba do zrobienia, bede wymieniał na dniach na zregenerowaną i ta mi zostanie
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

Mav309 pisze:Co do belek, to robia patenty wstawiajac tuleje z brazu i dodaja kalamitki...potem tylko trzeba smarowac co 10 tys km
u nas taksowkarze w pugach (405tki glownie) wlasnie tak robia i twierdza ze od tego momentu problem z belka znika...a troche tluka te fury na naszych drogach...
Jak mi sie ta nowa belka skonczy, to chyba tez sprobuje zamienic na taki patent :roll:
Dokladnie taki zabieg... Tak jak pisalem okolice Kielc i 300 zł to kosztowało.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
daro900
Junior

hmm Pieraś podesłał mi adres warsztatu w Z.G. wiec jutro do nich przedzwonie i zobacze co powiedza moze mi zrobia a moze nie ? zobaczymy w kazdym badz razie :)
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master

tokarz za zrobienie tuleji z wprasowaniem wzial ode mnie 50zl. wiec jesli da sie wstawic to do Twej belki to to nie jest koszt

daro900
Junior

narazie odpuscilem wyjazd w poszukiwaniu belki :) rozbieram swoja dalej i dam tokarzowi do obejrzenia :) hehe zobaczymy co mi powie jak powie ze dooopa to dam sobie spokoj :) i poszukam wtedy czegos :)

ale mam pytanie czysto techniczne

nie wiecie moze czy w tym elemencie co jest nabity na rure od belki jest tulej oryginalnie ?? (chodzi o to miejsce gdzie sie lozysko zaklada ?) i jak dalego (gleboko)jest wbita rura belki w ten element ? bo mam zamiar to dzis rozbijac i nie bardzo wiem od ktorej strony sie dobrac
a jezeli bylaby tuleja tam gdzie sie łożysko wklada to bym sama ta tuleje wywalil :)

wiec moze ktos wie i mnie oswieci :)
daro900
Junior

no i trochu porozbieralem :) te elemety co sa na bite na rure belki mam juz zdjete :) nie obeszlo sie bez duzego mlota kawalka aluminium i palnika ale zeszlo :) teraz pora na czopy :| tyz chyba bez palnika nie pojdzie :| no nic idem dzialac :)
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

pamietaj że mam łożyska w dobrej cenie!!
8)
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

A ja silentbloki :)
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
daro900
Junior

nom pamietam :)

tak wiec :

-belka w czesciach
-czopy wybite
-rura wybita
-te dwa elementy co sa na rurze sa podrobione ale chlopaki z roboty w sobote mi tulejki wstawia
-planowalem napawac i przetoczyc czopy -ale mi ojciec odradzil bo mowi ze czopy sa z jakiejs dobrej stali i nie mozna ich napawac
-wiec musze zamawiac czopy i lozyska czyli 600 zeta lyknie

a silent bloki mam oki wiec nie potrzebne :) chociaz tyle :)
ODPOWIEDZ