Mleko :(
- TymczaS
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
- Numer Gadu-gadu: 3402152
Mleko :(
Chciałem przed chwilką dolać oleju i się zdziwiłem bo po zdjęciu korka w środku jest pełno mleka a z przewodu który łączy korek z dolotem wyleciało sporo wody. Skąd się ta woda bierze? No i poziom oleju mam na max a ostatnio jak sprawdzałem to był prawie na min...
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
Re: Mleko :(
A plynu chlodzacego ci nie ubylo ?
Generalnie przy takiej pogodzie moze zbierac sie maslo (mleko to by splynelo na dol) szczegolnie jesli silnik ma juz z 200 tys. i przedmuchy wprowadzaja pare wodna do skrzyni korbowej.
Polecam lekture zawartosci tego co znalazla wyszukiwarka
http://forum.peugeot205.pl/search.php?k ... mit=Szukaj
Generalnie przy takiej pogodzie moze zbierac sie maslo (mleko to by splynelo na dol) szczegolnie jesli silnik ma juz z 200 tys. i przedmuchy wprowadzaja pare wodna do skrzyni korbowej.
-
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
Jeżeli to się stało od razu to poleciała uszczelka pod głowicą!
Płyn idzie do oleju i stąd woda w układzie i masło
Płyn idzie do oleju i stąd woda w układzie i masło
- TymczaS
- Uzalezniony
Płynu ubywa ale wydaje mi się ze to przez to że napełniałem układ na nowo i teraz jest taka sama sytuacja jak na początku zaraz po kupnie. I chyba jakby to była uszczelka to płyn byłby zaolejony i jest czyściutki. Zaraz zejdę jeszcze raz sprawdzić poziom. Silnika ma 250tys przebiegu. No i olej na bagnecie też jest czysty, żadnych białych kropek.
-
- Junior
- Posiadany PUG: 406 TS6
Patrz na post wyżej myślę że wszystko wyjaśnia i nie ma co kombinować (w szczególności że przez jakiś czas nie jeździłeś autem) a w razie czego warto korzystać z opcji szukaj...moralez pisze: Generalnie przy takiej pogodzie moze zbierac sie maslo (mleko to by splynelo na dol) szczegolnie jesli silnik ma juz z 200 tys. i przedmuchy wprowadzaja pare wodna do skrzyni korbowej.
"The Greatest Thing You Will Ever Learn, Is Just to love, and Be Loved in Return."
- TymczaS
- Uzalezniony
"szukaj" nie pomogło jakby pomogło to bym nie pisał posta. Tylko przyrost oleju z wartości min do ponad max nie jest normalny. I myślę że w ten sposób szybciej zajadę silnik niż jeżdżąc bez oleju.
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
W jakim czasie nastapil ten przyrost ?
- TymczaS
- Uzalezniony
Niecałe 100km. Przez dwa miesiące w ogóle nie jeździłem, tylko ciągle coś wymieniałem i wyjmowałem i czasami tylko przepalałem, Poziom ostatni raz sprawdzałem ok miesiąca temu jak auto ciągle stało i było w granicach min, dzisiaj jest max.
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
a olej sprawdzales zawsze kiedy samochod stal na poziomej powierzchni ?
- TymczaS
- Uzalezniony
tak, zawsze teraz też.
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
A nie wykruszyll ci sie kawalek tworzywa za ktory trzyma sie bagnet ?.
Moze byc jeszcze tak ze skoro auto duzo ci palilo i bylo tylko przepalane to spora czesc nieprzepalonego paliwa trafila do oleju i stad przyrost, ale zeby az litr
Przyjrzałbym się jeszcze temu ubytkowi plynu. Lepiej dobrze odpowietrz uklad zeby wykluczyc lub nie, plyn jako sprawce przyboru oleju
Moze byc jeszcze tak ze skoro auto duzo ci palilo i bylo tylko przepalane to spora czesc nieprzepalonego paliwa trafila do oleju i stad przyrost, ale zeby az litr
Przyjrzałbym się jeszcze temu ubytkowi plynu. Lepiej dobrze odpowietrz uklad zeby wykluczyc lub nie, plyn jako sprawce przyboru oleju
- TymczaS
- Uzalezniony
Bagnet już dawno nie ma plastiku tylko jakąś pseudo taśmę ale warunki w których sprawdzam poziom oleju są zawsze taki same.
Przyjże się jeszcze raz temu płynowi tak jak mówisz, ale jestem na 90% przekonany że to kwestia źle odpowietrzonego układu, tak było za pierwszym razem i wydaje mi się że teraz też tak jest.
A woda w tym przewodzie łączącym dolot z korkiem bierze się ze spalania mieszanki? czy może z czegoś innego, bo tej wody było sporo tam i wydaje mi się że masło na korku i w całej reszcie było spowodowane wodą z tego przewodu. No ale ten olej...
Przyjże się jeszcze raz temu płynowi tak jak mówisz, ale jestem na 90% przekonany że to kwestia źle odpowietrzonego układu, tak było za pierwszym razem i wydaje mi się że teraz też tak jest.
A woda w tym przewodzie łączącym dolot z korkiem bierze się ze spalania mieszanki? czy może z czegoś innego, bo tej wody było sporo tam i wydaje mi się że masło na korku i w całej reszcie było spowodowane wodą z tego przewodu. No ale ten olej...
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Kontakt:
Masłem w odmie nie ma co się martwić bo to zimą w XU jest normalne. Moja jest cała zawalona a płynu wcale nie ubywa.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
- TymczaS
- Uzalezniony
Ok. Tylko skąd litr oleju więcej...
Masło to drugorzędna sprawa, bo wiadomo, zimne wilgotne powietrze i olej powodują powstawanie takiego badziewia...
Masło to drugorzędna sprawa, bo wiadomo, zimne wilgotne powietrze i olej powodują powstawanie takiego badziewia...