Najprawdopodobniej muszę wymienić regulator napięcia w altku.
Objawy jakie mam to: po zapaleniu silnika zapala się kontrolka od ładowania, jak dodam delikatnie gazu gaśnie, ostatnio też zauważyłem, że po odpaleniu, kiedy kontrolka się nie świeci, zapalam światła, jest ok, ale jak dodam gazu widać różnicę, "rozjaśniają" się, wyraźnie świecą mocniej i już tak zostają, tzn nie przygasają po odjęciu gazu.
I tu moje pytanie, czy moje podejrzenia są słuszne i gdzie taki regulator mogę kupić? Ewentualnie gdzie w Warszawie można to zrobić dobrze?
Co dziwne też ostatnio zauważyłem, że po wysiadaniu z samochodu, gdy stanę na ziemi i dotknę drzwi albo innego metalowego elementu samochodu, następuje wyrównanie potencjałów, czyli potocznie kopie mnie prąd, jakbym ja albo samochód był naelektryzowany. Nie zdarzyło się to raz, kilkukrotnie, może to zbieg okoliczności, ale czy to może być jakieś zwarcie w instalacji?
Regeneracja alternatora
Re: Regeneracja alternatora
To raczej kwestia bardzo niskiej wilgotności powietrza od dłuższego już czasu. Wejdź do samochodu w czymś, co na pewno nie ma włókien sztucznych w sobie i problem powinien zniknąć.kcysiek pisze:Co dziwne też ostatnio zauważyłem, że po wysiadaniu z samochodu, gdy stanę na ziemi i dotknę drzwi albo innego metalowego elementu samochodu, następuje wyrównanie potencjałów, czyli potocznie kopie mnie prąd, jakbym ja albo samochód był naelektryzowany. Nie zdarzyło się to raz, kilkukrotnie, może to zbieg okoliczności, ale czy to może być jakieś zwarcie w instalacji?
A potem przejedź się w ortalionowym dresie... Będziesz sypał iskrami na lewo i prawo...
Po prostu w Pugach jest strasznie tania tapicerka, która elektryzuje się błyskawicznie...
- kcysiek
- Junior
- Posiadany PUG: 1.8TD
- Numer Gadu-gadu: 7103886
- Kontakt:
Tak przypuszczałem, ale wolałem jednak zapytać i się upewnić
Dzięki 2mouse.
Dzięki 2mouse.
-
- Junior
- Posiadany PUG: GRD i GTD
- Numer Gadu-gadu: 296692
Odnośnie "przeskoku iskry Kopania"to raczej żadne zwarcie w instalacji Dość często kopie mnie moja205 a w zeszłym tygodniu to w jednym dniu za każdym razem kiedy wysiadłem z auta Było sucho słonecznie i pewnie ubrania i auto mocno się elektryzowały Alternator pewnie do regeneracji i regulator pewnie do wymiany