Kurs fotograficzny dla forumowiczów
Kurs fotograficzny dla forumowiczów
Mnóstwo osób z forum i nie tylko, sygnalizuje problemy z robieniem zdjęć w sytuacjach typu KJS-y, pokazy, czy inne przypadki fotografowania pojazdów w ruchu. Mnie osobiście od dawna robi się słabo, kiedy oglądam klubowe galerie z różnych okazji. Najczęściej z powodu błędów technicznych, które bardzo łatwo usunąć i braku wiedzy, o którą jednak znacznie trudniej.
Wpadłem na pomysł, żeby zorganizować dla chętnych forumowiczów, nie tylko z Warszawy, rzecz jasna, coś w rodzaju kursu fotograficznego, o roboczym tytule "Jak lepiej fotografować poruszający się samochód oraz jak nie zepsuć zdjęcia, ulegając sugestiom producenta aparatu"...
Zajęcia byłyby podzielone na część teoretyczną i praktyczną, po mniej więcej 2-3 godziny każda. A odbyć mogłyby się w jakąś sobotę, (poza najbliższą i 2 lipca) u mnie w szkole, przy Mokotowskiej 4/6, rzut kamieniem od Metra Politechnika.
Dobry to pomysł? Mam rezerwować salę? I na kiedy?...
Wpadłem na pomysł, żeby zorganizować dla chętnych forumowiczów, nie tylko z Warszawy, rzecz jasna, coś w rodzaju kursu fotograficznego, o roboczym tytule "Jak lepiej fotografować poruszający się samochód oraz jak nie zepsuć zdjęcia, ulegając sugestiom producenta aparatu"...
Zajęcia byłyby podzielone na część teoretyczną i praktyczną, po mniej więcej 2-3 godziny każda. A odbyć mogłyby się w jakąś sobotę, (poza najbliższą i 2 lipca) u mnie w szkole, przy Mokotowskiej 4/6, rzut kamieniem od Metra Politechnika.
Dobry to pomysł? Mam rezerwować salę? I na kiedy?...
Re: Kurs fotograficzny dla forumowiczów
Inicjatywa naprawdę godna uznania. Bardzo chętnie wezmę udział. Na 100% będę mógł (wraz z piękniejszą połówka) zdeklarować się na tydzień przed terminem. Będę bacznie śledzić temat.
- MiceK
- Maniak
- Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
- Numer Gadu-gadu: 1295187
- Kontakt:
Ooo Sam chętnie się dowiem Dodatkowe umiejętności (poza portretami, jak to w moim przypadku) na pewno się przydadzą
- afro
- Maniak
- Posiadany PUG: Green 92
- Numer Gadu-gadu: 0
popieram!!
do Warszawy nie przyjade, ale sam moge podzialac lokalnie. Chetni niech koniecznie daja znac!
do Warszawy nie przyjade, ale sam moge podzialac lokalnie. Chetni niech koniecznie daja znac!
Więc wstępnie można określić termin zajęć teoretycznych na 25 czerwca lub 9 lipca.
Godzina 10:00 do 13:00. Mokotowska 4/6 sala 114.
O program na razie proszę nie pytać, będzie tworzony na bieżąco. Hasła to: głębia ostrości, ogniskowa i perspektywa, jak działa autofokus i jak go zmusić do działania gdy mamy aparat na C..., M..., O.... oraz Sony
Wybór trybu pracy autofokusa, wybór pola autofokusa, dlaczego nie używamy programu ekspozycji. Ogólne zasady kompozycji, mocne punkty, linie, plamy, równowaga w obrazie i dlaczego środek kadru jest tabu
I na koniec jak to wszystko połączyć w jedno żeby mieć fajne zdjęcie, oraz które aparaty nie są zepsute przez producenta jeszcze w fazie projektowania
Zajęcia praktyczne dobrze byłoby gdzieś w ogniu walki robić, na jakiejś pojeżdźawce najlepiej... Chwilowo nie mam dobrych pomysłów i pilnie czytuję strony automobilklubów...
Proszę o wpisywanie się chętnych:
1.
Proszę o zaznaczenie, który termin jest lepszy.
Godzina 10:00 do 13:00. Mokotowska 4/6 sala 114.
O program na razie proszę nie pytać, będzie tworzony na bieżąco. Hasła to: głębia ostrości, ogniskowa i perspektywa, jak działa autofokus i jak go zmusić do działania gdy mamy aparat na C..., M..., O.... oraz Sony
Wybór trybu pracy autofokusa, wybór pola autofokusa, dlaczego nie używamy programu ekspozycji. Ogólne zasady kompozycji, mocne punkty, linie, plamy, równowaga w obrazie i dlaczego środek kadru jest tabu
I na koniec jak to wszystko połączyć w jedno żeby mieć fajne zdjęcie, oraz które aparaty nie są zepsute przez producenta jeszcze w fazie projektowania
Zajęcia praktyczne dobrze byłoby gdzieś w ogniu walki robić, na jakiejś pojeżdźawce najlepiej... Chwilowo nie mam dobrych pomysłów i pilnie czytuję strony automobilklubów...
Proszę o wpisywanie się chętnych:
1.
Proszę o zaznaczenie, który termin jest lepszy.
- MiceK
- Maniak
- Kontakt:
1. MiceK (ja bardziej preferuję 25 czerwca)
- PrezesBednarz
- Maniak
- Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne
2.PrezesBednarz (9 lipiec, bo 25 to srodek długiego weekendu i jade po moto )
2.PrezesBednarz (9 lipiec, bo 25 to srodek długiego weekendu i jade po moto )
- ciechom
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GTI, 205 Look
- Numer Gadu-gadu: 0
2. PrezesBednarz (9 lipiec, bo 25 to srodek długiego weekendu i jade po moto )
3. Ciechom (9 lipiec, popieram przedmówcę o długim weekendzie ... a i fakt że 2 lipca jest Track Day to Piotrkowi narobimy jeszcze kiepskich fot za krytykę naszej twórczości )
4. K.C. (ale się chłopak nie określi - namówię go na 9-07)
postaram się kogoś jeszcze zorganizować co by się kurs nie marnował
Jak rozumiem warto aby każdy miał ze sobą swój aparat ...
3. Ciechom (9 lipiec, popieram przedmówcę o długim weekendzie ... a i fakt że 2 lipca jest Track Day to Piotrkowi narobimy jeszcze kiepskich fot za krytykę naszej twórczości )
postaram się kogoś jeszcze zorganizować co by się kurs nie marnował
Jak rozumiem warto aby każdy miał ze sobą swój aparat ...
- MiceK
- Maniak
- Kontakt:
Może i ja dam radę tego 9., ale nie wiem, którego wracam z wakacji
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Dobra, wiem, że moje zdjęcia są marne. Chętnie bym się podszkolił. Chętnie bym też się dowiedział co w wykonanych przeze mnie zdjęciach jest złego (np. w tych z Białej Podlaskiej).
Jestem chętny!
5. cejot - 9 lipca (mam nadzieję, że będę mógł, 25 czerwca na pewno odpada);
Jestem chętny!
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Dopisuję się jako wolny słuchacz.
6. Dzikson (9 lipca)
6. Dzikson (9 lipca)
Więc zajęcia odbędą się 9 lipca, w sali nr 114, w Europejskiej Szkole Fotografii, ul Mokotowska 4/6, budynek ZZ "Budowlani".
Należy przynieść ze sobą sprzęt, którym fotografujecie (aparat, obiektywy, lampy, filtry i co tam jeszcze się Wam przydaje...), 5 (słownie: pięć, nie więcej) zdjęć, z których jesteście szczególnie zadowoleni, lub szczególnie się nie udały, na płycie lub nośniku flash'owym.
Zgłaszając się do recepcji szkoły, należy podać hasło "forum 205" i nicka forumowego.
Howgh
Należy przynieść ze sobą sprzęt, którym fotografujecie (aparat, obiektywy, lampy, filtry i co tam jeszcze się Wam przydaje...), 5 (słownie: pięć, nie więcej) zdjęć, z których jesteście szczególnie zadowoleni, lub szczególnie się nie udały, na płycie lub nośniku flash'owym.
Zgłaszając się do recepcji szkoły, należy podać hasło "forum 205" i nicka forumowego.
Howgh
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Czy godzina rozpoczęcia jest już potwierdzona, czy jest jeszcze do ustalenia?
10:00. Żeby sobie całego dnia nie zabrać...
Delikatne zmiany. Otóż zajęcia odbędą się nie jak było mówione na początku, w sali 114, tylko w studio szkolnym, sala 116. Proszę wszystkich, którzy deklarowali uczestnictwo, o wpis na listę, lub w trybie awaryjnym o telefon 0 608 131 772. Muszę bowiem przekazać taką listę recepcji szkoły.
Tak w ogóle, to całkiem niezły termin i czas na spota, nie tylko warszawskiego...
Tak w ogóle, to całkiem niezły termin i czas na spota, nie tylko warszawskiego...