regenerowane amortyzatory

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
BastekM
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

regenerowane amortyzatory

Post autor: BastekM »

Witam
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z regenerowanymi amortyzatorami? Jak to się sprawuje? Ile wytrzymują takie amorki po regeneracji? Generalnie - pytanie czy warto? :)
Chodzi o amorki do 205 1.9 GTI. Używanej w cywilu, czasem może jakiś KJSik...

A jeśli warto to gdzie w W-wie to robią i za ile?
Pozdrawiam
Bastek
BastekM
Nowicjusz

Czy nikt tego nie robił? :roll:
Pozdrawiam
Bastek
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Witam
Qmpel regenerował amorki, doszło do tego utwardzanie i skracanie. Na razie nie narzekał, jest tak jak chciał.
Ale słyszałem też opinie, że takie amortyzatory ciękną już po ok. pół roku :roll:
Znajomy jak będzie miał dostęp do netu, to się wypowie.
P.S. Regenerował gdzieś pod Wawą.
BastekM
Nowicjusz

Michal gti pisze:Ale słyszałem też opinie, że takie amortyzatory ciękną już po ok. pół roku :roll:
No właśnie też tak słyszałem że po kilku miesiącach potrafią cieknąć. I że często firmy regenrujące amorki nie wyjmują ich z samochodu tylko każą przywieźć wyjęte. A to oznacza że jeden mechanik musi amorki wyjąć, samochód stoi mu na kanale i nic nie może robić dopóki ten od regeneracji nie zregeneruje.
Poza tym jeśli mam zapłacić 100 PLN za sztukę (bo taką cenę gdzieś słyszałem) i za pół roku trzeba będzie poprawiać to chyba nie ma co się w to bawić... :roll:

Chętnie poczytam jeszcze doświadczenia innych w tej kwestii...

A jeśli nie regenerowane to jakie nowe można założyć do 1.9 GTi? Wiem, wiem... Bilsteiny B6 byłyby fajne :D ale póki co mam bardzo duże inne wydatki, więc zależy mi na czymś w miarę tanim ale żeby nie rozleciało się po roku... Samochód używany w cywilu i ew. czasem (z rzadka) do KJS-ów (na poziomie mocno amatorskim).
Pozdrawiam
Bastek
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Też się cały czas zastanawiam, regenerować czy kupić nowe :roll:
Sama regeneracja to koszt 80zł, skracanie, utwardzanie 120 zł/szt.
A nowe amory alko, chyba ok. 150-180 zł./szt.
BastekM
Nowicjusz

Michal gti pisze:A nowe amory alko, chyba ok. 150-180 zł./szt.
A te Alko to co to za produkcja? Jaka jakość? Miękkie są czy przyzwoite? Gdzieś słyszałem tą nazwę ale nic o tej firmie nie wiem...
Pozdrawiam
Bastek
Awatar użytkownika
misiek22
Junior

Post autor: misiek22 »

BastekM ja u siebie ostatnio wymieniałem amory z tyłu na gazówki KYB'y zapłacilem 200zl od sztuki myślę że na przód nie będą wiele droższe, a różnica cenowa niewielka pomiędzy regenracją, a trwałość na pewno dłuższa :)
Peugeot 205
1.9GTI
BastekM
Nowicjusz

misiek22 pisze:BastekM ja u siebie ostatnio wymieniałem amory z tyłu na gazówki KYB'y zapłacilem 200zl od sztuki myślę że na przód nie będą wiele droższe, a różnica cenowa niewielka pomiędzy regenracją, a trwałość na pewno dłuższa :)
No tak... Za KYB'y to cena chyba nienajgorsza... Ale jak pomyślę że pewnie muszę wymienić 4 sztuki to już koło 900-1000 zł wyjdzie za same amorki + wymiana...

A czy słyszeliście o firmie Record?
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=39510844
Pozdrawiam
Bastek
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Kontakt:

Znam dwie 205, które jeżdzą na alko i właściciele nie nazekają.
Zadzwon do firmy Fosab i powiedz że interesują Cie amorki alko, Michał będzie potrafił doradzić :wink:

FOSAB Polska Sp. z o.o.
ul. Fosa 41
Warszawa 02 - 767
Tel.: [+48 22] 853 31 69

Fax: [+48 22] 853 58 19
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 02 sty wt, 2007 4:23 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
misiek22
Junior

Post autor: misiek22 »

Piweł pisze:Misiek22: A gdzie kupiłeś te Kayaby, bo jak się dowiadywałem ok. 2 lat temu to mówili że do Puga w ogóle ich nie robią :roll:
hej już Ci Piweł odpowiadam :) amorki kupił znajomy mechanik w Bolimar'ze na Gąsiennicowej symbol 344112 a zakładał je 25 listopada gwarancja jest na dwa lata, osobiście jak poszukałem na necie znalazłem te same amorki za 187,32zl od sztuki :wink: oczywiście mam na myśli tył.
ps. wiem, że nie tutaj miejsce ale podaję link do tego sklepu w Wawce :) http://www.akwimat.pl/ jest możliwość wysyłki 16PLN lub odbioru osobiście.
jeszcze jedno żeby ułatwić tu szukacie nr katologowego:
http://www.kayabaeurope.com/cgi-bin/kyb ... p_space(F)

pozdro
Michał
Peugeot 205
1.9GTI
luzak

Post autor: luzak »

W poprzednim aucie miałem regenerowane+utwardzane, zrobiłem na nich jakies 30..40 tysiecy w ciągu 1,5 roku z tego tysiąc po mazurskich... lasach :) Nie rozciekly sie, nie pukały i nadal były twarde :) Regenerowałem je w krakowie, a jeśli chodzi o al-ko wiem tyle, że w trabancie polo 1,1 po 15 tysiącach rozciekły się wszystkie 4 naraz dlatego ja nie mam do nich zaufania
ODPOWIEDZ