Na szczescie mnie jeszcze chyba nie czeka
ALe pytanie
Kiedy robi sie taki remont Po czym to sie poznaje Co daje taki remoncik Co sie wymienia na takim remoncie o ile ozcywisce moze to kosztowac:)
Ktos sie orientuje MIle widziane przyklady na silniku tu3m
Czy silnik po kapitalnym remocnie jest jak nowy ?:)
Mile widziane wszelkie odpowiedzi
Z gory thx
Remont silnika zależy od wielu rzeczy, w benzyniaka przeprowadza się go z reguły wcześniej niż w dieslach. Dobry poczciwy diesel może przetrwać do 500,000 tys km a nawet do 1 500 000 w przypadku niektóry dieslach zamontowanych np. w BMW. Co do benzyny to myślę że po przejechaniu ponad 300km trzeba się będzie zastanowić nad ewentualnym gruntownym przeglądzie silnika. Objawy są z reguły proste a takim głównym to spadek kompresji, kiedy to pierscienie przepuszczają mieszankę paliwowo-powietrzną która dostaje się do oleju (lub na odwrót kiedy się spala olej), przez co auto robi się mułowate, ma problemy z odpalaniem. Poza tym zużywają się podstawowe elementy takie jak panewki, wszelkie rodzaju uszczelniacze tzw. zimeringi, uszczelki, zawory, filtry, paski, świece, oleje, płyny itd.należy wymienić te elementy podczas remontu generalnego. Należy również pamiętać, że taki silnik po remoncie jest w fazie docierania, czyli nie gazujemy nim zbytnio, bo możemy go zatrzeć. Początki są zazwyczaj delikatne. Przez pierwszy okres nie przekraczamy określonej prędkości powiedzmy np koło 50km/h w następnych okresach te predkość zwiększamy. Trzeba dać sinikowi czas na dotarcie się niektórych elementów względem siebie
Myślę że spokojnie dłużej niż 300tyś. Są przecież dobre benzyniaki dla których 300tys to połowa życia, ale pod warunkiem że silnik nie był piłowany, oraz trzeba pamiętać aby w terminie dokonywać napraw typu wymiana oleju, filtrów, pasków, płynów drobne regulacje itp.
powiem tak. jak juz masz robic remont zmien wszystkie uszczelki jakie tylko znajdziesz
Nałogowy czytelnikforum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.