Glinkowanie
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt:
Re: Glinkowanie
Szczerze powiedziawszy szalu nie widze, a kolor pozwala poszalec w sensie odbic, skoro dalo sie na czerwonym to na Garrosie tym bardziej wyjdzie. Chetnie bym podjal Indianke.
Car Valeting, Car Detailing.
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Sprawdziłem glinkę Sonaxa. Poślizg nie wygląda na bardzo wyszukany i w zupełności jest do zastąpienia wodą z szamponem. Sama glinka dobrze się kształtuje, wyraźnie czuć pod palcami napotkane na lakierze większe zabrudzenia, które glinka praktycznie od razu ściąga.
Nastawiałem się na szybkie usunięcie większych, miejscowych pozostałości i w tym wypadku glinka najlepiej sprawdziła się na powierzchniach szklanych (szyba przednia, szyberdach, lampy). W przypadku kropek smoły w dolnej części nadwozia szybsza i wygodniejsza jest jednak bawełniana ścierka nasączona benzyną ekstrakcyjną.
W temacie pielęgnacji auta to dla mnie zupełnie nowa, przyjemna w użyciu zabawka, polecam spróbować.
Fajnie że pokazaliście szerzej taki produkt.
Nastawiałem się na szybkie usunięcie większych, miejscowych pozostałości i w tym wypadku glinka najlepiej sprawdziła się na powierzchniach szklanych (szyba przednia, szyberdach, lampy). W przypadku kropek smoły w dolnej części nadwozia szybsza i wygodniejsza jest jednak bawełniana ścierka nasączona benzyną ekstrakcyjną.
W temacie pielęgnacji auta to dla mnie zupełnie nowa, przyjemna w użyciu zabawka, polecam spróbować.
Fajnie że pokazaliście szerzej taki produkt.
- kubas
- Maniak
- Posiadany PUG: rallye
- Numer Gadu-gadu: 0
Dzikson bo glinka to nie jest dobry produkt do usuwania smoły.
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Sięgając do otwierającego temat postu Lorda:
Na pewno smołę, podobnie jak i inne pozostałości, glinka usunie. Ale rzeczywiście, są prostsze i szybsze sposoby na pozbycie się czarnych kropek.Lord Devil pisze:Zabieg zwany glinkowaniem ma na celu usunac z samochodu roznego rodzaju nieczystosci (smola, soki z drzew, resztki owadow itp), ktore nie zostaly usuniete podczas mycia.
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Jest kilka technik usuwania tego typu zanieczyszczen z auta, glinka to jeden z nich
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
No i proszę, to się porobiło cały klub glinkuje Glinka czyni cuda i bardzo mnie ciekawi co sprawia, że w tak łatwy sposób "wysysa" wszystkie zanieczyszczenia. Z czego to jest zrobione i jak to działa, dlaczego dobry szampon nie usunie tego co glinka ?
- kubas
- Maniak
- Posiadany PUG: rallye
Bo to bardziej inwazyjny sposób czyszczenia Glinka to taka plastelina. Co do efektu to niebyłbym tak pozytywnie nastawiony. Zdecydowanie czuć go pod ręką ale czy widac hmmmmmmmm
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Warto jest dokladnie wyczyscic lakier i go dobrze nawoskowac, potem utrzymanie go w czystosci - mycie jest duzo latwiejsze, to samo tyczy sie felg.
- klekocix
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Junior
Ja również jestem zachwycony sposobem w jaki glinka doprowadza lakier do "nowości".kubas pisze:Bo to bardziej inwazyjny sposób czyszczenia Glinka to taka plastelina. Co do efektu to niebyłbym tak pozytywnie nastawiony. Zdecydowanie czuć go pod ręką ale czy widac hmmmmmmmm
Kupiłem zestaw Sonax jak polecaliście powyżej.
Wypróbowałem go na masce Octavii i jest ona nie do poznania. Śliska czysta, niestety dzięki temu też okazało się, że mam drobne odpryski od kamyków... Teraz kolej na pozostałe elementy lakieru.
W kolejce czeka też Junior, ale z nim mi się nie spieszy bo nie dawno został potraktowany cały pastą "tempo" dla odświeżenia powłoki lakieru po 17 latach na polskich drogach.
"Mężczyzna jest panem w swoim domu... ale garaż to jego sanktuarium"
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Niestety, mam nadzieje, ze to sie zmieni. Sa nawet tacy, co robia odswiezanie lakieru cif'em i sa zachwyceni i tym faktem i efektami
- klekocix
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Junior
Nie rozumiem, co Wy macie do Tempo?Lord Devil pisze:Niestety, mam nadzieje, ze to sie zmieni. Sa nawet tacy, co robia odswiezanie lakieru cif'em i sa zachwyceni i tym faktem i efektami
Używałem tego na kilku swoich starych samochodach, zawsze efekt był lepszy "po" niż "przed", do tego niska cena. W czym problem?
"Mężczyzna jest panem w swoim domu... ale garaż to jego sanktuarium"
-
- Peugeot 205 Master
- Numer Gadu-gadu: 10090927
Hmm postaram Ci sie znalesc dobry test gdzie byly widoczne "efekty" pasty tempo.
Kazda morda pasuje do Forda!
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Pasta tempo jest pasta lekko scierna a nie wbrew obiegowej opinii pasta polerska. Nie nalezy jej porownywac to past polerskich, ktore sa w stanie pozostawic powloke lakieru idealnie gladka bez najmnieszych skaz. Po tempo zostanie mnostwo minimalnych rysek - to wlasnie wplywaja na to, ze lakier nie blyszczy jak powinien i nie ma odpowiedniej glebi. Jak bardzo chcesz moge wkleic test robiony przez znajomego.
- SiSeniorita
- Nowicjusz
wracajaąc do tematu glinki - przyklad na to jak dobrą robotę się nią wykonuje Robiąc cały samochód takich miejsc po których glinka tak wyglada jest mase , czasem niewidocznych na pierwszy rzut oka