Peugeot 205 1.6 Rallye

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
Awatar użytkownika
marcinpug
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI 167KM 305 GT 205 1.6 automatic 205 1.9 automatic
Numer Gadu-gadu: 2052464

Re: Peugeot 205 1.4 XS

Post autor: marcinpug »

tylko pamiętaj, żeby to wystroić bo same graty nie pojadą . 1.6 8v to bardzo dobry silnik do modyfikacji bo mało waży . Pamiętam te czasy pucharowych 106 :D Będę kibicował
Awatar użytkownika
kubas
Maniak
Posiadany PUG: rallye
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: kubas »

marcinpug pisze:tylko pamiętaj, żeby to wystroić bo same graty nie pojadą . 1.6 8v to bardzo dobry silnik do modyfikacji bo mało waży . Pamiętam te czasy pucharowych 106 :D Będę kibicował
Hmmm no nie wiem, bo to już jest z żeliwnym blokiem a nie aluminiowym. Więc waży więcej niż obecne TU3M :)

Co do strojenia to oczywiście że będzie, na Vemsa sobie pozwolić nie mogę ale EcuMaster Det 3 będzie, procedura startowa przy okazji też :D
Awatar użytkownika
kubas
Maniak

Wczoraj poczyniony duży krok w kierunku poskładania samochodu do kupy... Swoją drogą podliczyłem sobie ile wyszedł mnie remont belki + hamulce na tarczach z tyłu + nowe przewody miedzianie + płyn + gruby stabiliztor + korektor siły hamowania.... Bez robocizny bo robie sobie sam wszystko...

1500pln :shock: :shock: fuck... i pomyśleć że kupiłem ten samochód za 2500pln... 8)7
2mouse
Peugeot 205 Master

Post autor: 2mouse »

kubas pisze:podliczyłem sobie ile wyszedł mnie remont(...) 1500pln :shock: :shock: fuck... i pomyśleć że kupiłem ten samochód za 2500pln... 8)7
Taaaak.... Ja ostatnio usłyszałem: "Przecież mielibyście prawie nowy samochód za te pieniądze!"... F..k off! :evil:
:lol: :lol: Tak trzymaj...

A wybrałbyś się do Kielc, co?.... :twisted: Co się będzie w tej Bydzi kurzył, niech się pokurzy w Miedzianej Górze.... :twisted:
Awatar użytkownika
kubas
Maniak

Nie wiem czy się zdąże poskładać do tego czasu...

I trochę daleko mam kurde...prawie 400km w jedną stronę...
2mouse
Peugeot 205 Master

kubas pisze:I trochę daleko mam kurde...prawie 400km w jedną stronę...
Zawsze możesz przyjechać w piątek. Agroturystyka jakaś jest:
http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=Agro ... oreCities=
Awatar użytkownika
kubas
Maniak

2mouse pisze:
kubas pisze:I trochę daleko mam kurde...prawie 400km w jedną stronę...
Zawsze możesz przyjechać w piątek. Agroturystyka jakaś jest:
http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=Agro ... oreCities=
wiem wiem, ale to raczej kwestia paliwa na dojazd niż samego czasu dojazdu bo to bym ogarnał. Jechałem już raz bdg-lublin-tor-bdg w jeden dzień 205 :) Tylko na samo paliwo musiałbym z 500pln przyszykować + ile wpisowe ?
2mouse
Peugeot 205 Master

Dla nowych 300,- PLN...
Awatar użytkownika
kubas
Maniak

Wyjechałem!! :D

Podsumowanie ostatnich 2 miesięcy przy 205 :)

Wymienione i naprawione zostało dość dużo rzeczy.

Z przodu oczyszczony przedni pas po lewej stronie, i odpowiednio zabezpieczony.
Zamiast przezroczystych kierunków wjechały oryginalne pomarańczowe Valeo zakupione w mega dobrej cenie.
Obrazek

Halogeny ustąpiły miejsca kratkom.

Z tyłu zmieniło się troche więcej rzeczy.
Obrazek

Obrazek
Tylna belka poskładana na wszystkich nowych częściach. Czopy, łożyska, uszczelki.
Dodatkowo wrzuciłem grubsze o 0,5mm drążki skrętne oraz stabilizator z 106s16 o grubości 24mm. Stabilizator jest o 1cm krótszy niż stablizator z 205 co wymusiło dorobienie podkładek dystansowych i skręcenie tego twardymi śrubami.
Obrazek

Doświadczenia właścicieli 205 z UK pokazują że jeśli płetwy stabiliatora mają wielowypust w dobrym stanie takie rozwiązanie się sprawdza i nic się nie psuje. Moje były wyjęte z jakiegoś strucla ZX i w stanie średnim na moje oko. Na razie się trzyma jak zacznie robić "click click" to przyspawam z jednej strony na stałe płetwę a z drugiej będzie włożona na całej długości wieloklinu + skręcona śrubą. Takie rozwiązanie powinno być bezawaryjne.

Amortyzatory dostały tulejki z fosforbrązu. Oryginalnie przy obniżonej tylnej belce mają tendencje do szybkiego wyrabiania się. Teraz wszystko powinno być ok przez długi czas.

Z tyłu w końcu zagościły tarcze. Do wymiany w najbliższej przyszłości będą piasty bo troche hałasują i mają dwa gwinty od śrub słabe. Nowe linki ręcznego, przewody w oplocie, nowe przewody miedziane, klocki, tarcze, zregenerowane zaciski.
Obrazek

No i wjechał korektor siły hamowania RRS.
Obrazek

Obrazek

Z tej okazji musiałem przerobić układ z X na H. Przy okazji stare przewody zostały zastąpione przewodami miedzianymi.

W ostatnim tygodniu miałem mega ciśnienie na poskładanie do kupy samochodu bo wczoraj była kolejna eliminacja imprezy na torze w Bdg.

Pug wyjechał w piątek wieczorem, w pewnym momencie na bruku wszystkie kontrolki się zaświeciły samochód zgasł i nie chciał już zapalić. Po krótkich oględzinach pod maską przypomniałem sobie że nie dokręciłem śrubki od masy (dżona ulubiona usterka). Po dokręceniu wszystko już było ok.

Chrzest nowego setupu zawieszeniowego miał miejsce na torze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zawieszenie się spisało. Jak widać na zdjęciach z tyłu jedno koło w górze prawie w każdym zakręcie. Podsterownośc zdecydowanie się zmniejszyła. Nadsterowność jednak wzrosła, musiałem trochę zmienić moją technikę jazdy która wcześniej zakładała częste używanie lewej nogi. Obecnie z lewą tył bardzo ucieka. Choć to może kwestia regulacji siły hamowania, klocki i tarcze jeszcze się z tyłu nie ułożyły dobrze. No i jeszcze nie bawiłem się dłużej korektorem. Teraz muszę trochę potestować i zastanowić się czy wkładać gruby stabilizator do przodu który niedawno wyciągałem.

Samochód spisał się na tyle że w końcu udało mi się klepnąć najszybszego konkurenta w 350z bez żadnej taryfy z jego strony. Udało się wygrać całe zawody. Zostały jeszcze dwie rundy do końca i jest jakaś szansa na pudło w końcowej klasyfikacji :) Ostatnio dobra passa 1, 2, 1.

Teraz jeszcze tylko piasty i łożyska a jak pogoda się popsuje za oknem to dorzucimy pare kucy :)
Awatar użytkownika
MiceK
Maniak
Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
Numer Gadu-gadu: 1295187
Kontakt:

Post autor: MiceK »

Pełen wypas :) Moje gratulacje :) Puzio wygląda jak nowy, tak na marginesie :D
parking lotnisko modlin http://lotnisko-modlin.org/
taxi lotnisko modlin http://taxitransfer24h.pl/
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

Gratsy! Widać że auto ciężko pracuje na torze.
Mechanicznie jest czego zazdrościć, wizualnie... wolałem go w poprzedniej odsłonie (halogeny, białe migacze), ale to już kwestia indywidualnego widzimisie.
2mouse
Peugeot 205 Master

Coraz chętniej zobaczyłbym Twoje autko na CA Cup... :D Także po to, żeby obejrzeć sobie dokładnie... :lol:
Zastanawiam się nad paroma częściami z oferty RRS. Przecierasz szlaki, czy masz jakieś doświadczenia, np z tym korektorem?...
Awatar użytkownika
kubas
Maniak

Przecieram szlaki, ale RRS to firma dla której inne firmy robią graty. Np ten korektor robi Willwood.

Dzikson - hmmm tak jak piszesz jak kto lubi, poprzednie kierunki były jakieś zamienniki które już się rozpadały, podobnie z halogenami troche za małe w dokładkę.
Awatar użytkownika
kubas
Maniak

2mouse jakbyś coś chciał z RRS-a to mogę załatwić w naprawdę dobrych cenach :)
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Czy ja dobrze czytam ? Byles szybszy niz 350z ? :?
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
ODPOWIEDZ