Kto pośmiga na rowerku ?

Forum na którym możecie rozmawiać o wszystkim co nie związane jest z 205. Lub też chcecie prowadzić sobie jakieś dyskusje na niezwiązany temat.
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Re: Kto pośmiga na rowerku ?

Post autor: RafGentry »

Że też nie wyczaiłem tego wątku wcześniej!
Na MTB jeżdżę od 1993 roku, kiedyś zawodowo w Cracovii, na samym początku sekcji górskiej w tym klubie, jeszcze zanim pojawił się sponsor - firma Construction. Zaliczyłem parę eliminacji mistrzostw Polski, jeździłem w Wiśle, w Myślenicach (góra Chełm - prawie 80 km/h na zjeździe), parę zawodów o puchar RMF w Krakowie i okolicach. Niestety moja przygoda z rywalizacją w Cross Country zakończyła się przykro - dawno temu miałem włam do garażu. Rower i cały sprzęcior szlag trafił.
No ale poskładałem sobie w końcu jakiś taki sprzęcik do zabawy, potem trafiło się coś nowszego, na czym śmigałem ostatnie lata. Konkretnie Carrera Banshee X.

O taka (real foto mam na innym kompie)

[attachment=5]carrera-banshee-x-19-mountain-bike-08.jpg[/attachment]

Ostatnio Carrera poszła jednak do serwisu i przytulił ją mój brat, więc odgrzebałem z garażowych czeluści rowerek, który złożyliśmy z bratem w 2000 roku. Mega brudas, ale o charakterze afgańskiego rebelianta. Prawdziwy bezkompromisowy przecinak, nazwany przez nas: Quiksilver:
Rama pochodzi z kultowego roweru Specialized Stumpjumper z 1992 roku. O takiego:

[attachment=4]1834191727.jpg[/attachment]

Z fabrycznego sprzętu zostały jeszcze
przerzutki przód i tył Deore DX
piasty Deore DX
obręcz przednia
sztyca.

Reszta została wymieniona i tak rower posiada:
Kierownica Ritchey Rizer Pro
Korby Sugino z zębatkami deore DX
Hamulec przedni Magura HS33 Raceline 1994 rok.
Hamulec tylny Dia Compe, klamka Avid Speed Dial
Mostek Dia Compe
Stery Cane Creek
Siodełko no name - prezent od kinooperatora z Kina Pod Baranami
Amortyzator RST 381 DH dwupółkowy

Tak jak mówiłem - rower nie wygląda w ogóle, za to jeździ fantastycznie. To niesamowite, jak stare komponenty Deore DX pracują do dnia dzisiejszego... Mam jeszcze jedną manetkę Deore, ale musiałem wymienić na Grip Shift. Jakby ktoś posiadał komplet takich manetek, to chętnie przygarnę :)

Obecnie sprzęt poobijany jak jasna cholera, ale nie będę go malował. Pooblepiam naklejkami i zrobię mu "stickerbomb" jak na desce do snowboardu ;)

[attachment=3]Resize of 100_8579.JPG[/attachment]
[attachment=2]Resize of 100_8580.JPG[/attachment]
[attachment=1]Resize of 100_8581.JPG[/attachment]
[attachment=0]Resize of 100_8584.JPG[/attachment]

Ten rok przejeżdżę na moim rozbójniku, a w przyszłym (jeśli nie wyleczę się ze starej zajawki) pomyślę o innym sprzęcie. Marzy mi się jakiś wyścigowy rower XC z lat 90'. Klein, Cannondale, Bianchi Martini Racing, albo Cadex.
Jak macie coś ciekawego, to dajcie znać. Fajnie, że nawet na forum Puga są maniacy MTB...

[color=#FF0040]Nie wiem, czemu źle wyświetlają się zdjęcia. Jakby któryś z modów zerknął do posta i spróbował naprawić to bym był wdzięczny[/color]
Załączniki
Resize of 100_8584.JPG
Resize of 100_8581.JPG
Resize of 100_8580.JPG
Resize of 100_8579.JPG
1834191727.jpg
carrera-banshee-x-19-mountain-bike-08.jpg
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Kurde raf... powiem otwarcie.. rozjebałeś mnie na łopatki :mrgreen: 8)7
jak czytam że chciałbyś kupić coś z lat 90;tych to po prostu mnie to rozrzewnia - to czasy kiedy upalalem po lasach na STX-ie, STX-RC, starym czarnym LXie i XT...potem nastała era magury HS33, marzocchi XC700, potem Bomber, Judy XC... to właśnie , a nawet starsze DX widzę u Ciebie...
normalnie aż sie łezka w oku kręci...teraz nie mam czasu wcale prawie na rower... i brzuch rośnie ;-)

Jak patrze na nowoczesne rowery, to jakos tak..plastikiem wieje, nie mam zaufania, kiedyś robili pancerne konstrukcje...
choc znam osobiście czlowieka ze Zgierza który polamał 3 ramy Gianta One DH - kosmita ;-)
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Orfi to są moje najlepsze lata rowerowe. Te stare grupy Shimano to ja znam na pamięć. Jeździłem sporo na tamtych rowerach z epoki. Były to sprzęty firmy Anlen (zapomniana już marka chyba), Alpinestars (rewelacyjny i rewolucyjny jak na tamte czasy Al Mega XT), stare Scotty i Mariny.
Alpinestars_AlMega_XT002.jpg
Z uwagi na doświadczenie w Cross Country liczą się dla mnie tylko hardtaile. Nie lubię jak mi się coś tam z tyłu buja i marnuje moją cenną energię. "real men ride hardtails" :twisted:

W ogóle to odnalazłem polską stronę z retro rowerami MTB. Jako że górale są produkowane od lat 80-tych, to już sprzęty produkowane w latach 90' uchodzą za maszyny "vintage".

http://www.retromtb.pl/galerie_sprzet.htm - tutaj pół tony sprzętu od którego kręci się w głowie

http://www.retromtb.pl/galerie/sprzet/o ... -bikes.htm - a tu galeria ze zlotu retro bikes w UK.
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

Zauwazyłem ten temat i przypomniałem sobie ile to juz rowerów zdarzyłem skatować
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Martinoo, czekamy zatem na rowerowe opowieści. Od tego jest ten temat między innymi ;)
Awatar użytkownika
yogurt
Uzalezniony
Posiadany PUG: THP
Numer Gadu-gadu: 3691207

Post autor: yogurt »

hehehe, to chyba nie przypadek, najpierw MTB potem 205 i tylu "ludzi" o podobnych zajawkach: nie wiem czy pamietacie ere kiedy z shimano probowal konkurowac Sachs i na tamte czasy wprowadzil przerzutka kątową ktora miala konkuorwac z stx-rc albo nawet up. Jezdzilem kiedys na takim sprzecie. wtedy to byly czasy, mongose'a czy wheelera. stare marzocchi z pekajaca wiecznie wymienna koroną :D po wielu semi-zawodowych akcjach byl czas FR enduro i DH -> dzwon, kontuzja, i teraz po tylu latach sprzet to:
-rama xc meridy o calkiem porecznej geometrii (kalahari 590)
-amor to sr duro 130mm/olej tlum
-hampel tyl HS-33
-przod grimeca sys-12 8" tarcza
-kolo tyl vuelta airline 3, sram 5
-kolo przod excalibur DH
-gumy michelin wildgripper
Załączniki
DSC00152.jpg
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

ja to tylko raczej amatorsko i z paroma przerwami na browarka jeżdżę :-) rowerek mam już trzeci od kilku lat bo co nie kupię to mi zapierdolą (cenzurka) z piwnicy :evil: obecnie śmigam jakimś gary fisher genesis tassajara na jakichś deorach ale nie specjalnie się na tym znam. Wiem tylko jedno, zmieniłem kłódki i skoble, dałem hartowane ucho w ścianę i przypinam rower łańcuchem motorowym a dodatkowo jest alarm. Jak na razie (odpukać) rower bez problemów od dwóch i pół roku spokojnie leżakuje :-D
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Dobre dobre ;-)
Chroń Garego....to dobry sprzęt...a geometria ramy ( genesis właśnie ) to mistrzostwo świata jak dla mnie...

Miałem w swej karierze kiedyś GF...Khai-Thai ;-) był niestety przed genesisowy ;-)
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Lubie jeździć rowerem, ale za diabła bym się nie przebrał w te obcisłe majtki za kolano, podziwiam was chłopaki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

Żona mi zawsze wtedy mówi że mam zgrabną dupe ;-)
poza tym, idzie przywyknąć..a wyobraź sobie, ze niektórzy zawodnicy golą nogi przed zawodami.. to jest dopiero hard-core :twisted:
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

Co gorzej ci, którzy nie golą, narażają się na docinki ze strony tych depilatorów ;)
laghair.jpg
Awatar użytkownika
MiceK
Maniak
Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
Numer Gadu-gadu: 1295187
Kontakt:

Post autor: MiceK »

Orfister pisze:Dobre dobre ;-)
Chroń Garego....to dobry sprzęt...
Gary mówałt :)
parking lotnisko modlin http://lotnisko-modlin.org/
taxi lotnisko modlin http://taxitransfer24h.pl/
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Kontakt:

gary mówon :twisted:
Awatar użytkownika
yogurt
Uzalezniony
Posiadany PUG: THP
Numer Gadu-gadu: 3691207

Post autor: yogurt »

chce mi wskoczyć na tego...
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Kontakt:

W poniedziałek nasiliła się moja choroba MTB. Kupiłem od gościa cały rower, tylko dlatego że nie chciał mi sprzedać oddzielnie hamulców. A miał tam zamontowane Magury HS33 Quick Silver :D

No ale co tam, takie rarytasy trzeba wyłapywać. Dlatego hamulce trafią na mój sprzęt, a rower na V-brake'ach pójdzie do ludzi... :D
ODPOWIEDZ