Elo
Ponieważ rozrusznik w Rolandzie mi się kończy - muszę kręcić po 10 razy, zanim bendix zazębi o koło - postanowiłem kupić regenerowany za 150zł. Ale panowie zastrzelili mnie informacją, że do 1.4 są dwa typy - niezamienne. I pytanie: czy chodziło im o silniki XY i TU, czy do samego TU są dwa rodzaje? Bo wiem, że w TU moge mieć Valeo albo Boscha - ale czy one różnią się podstawą i mocowaniem? Jeżeli tak, to numer wybity na podstawie jest do odczytania od góry, czy od dołu samochodu? Muszę zamówić, ale nie wiem co...
RG - przekaźnik do elektromagnesu rozrusznika?
- Dijx
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Roland Garros
- Numer Gadu-gadu: 0
RG - przekaźnik do elektromagnesu rozrusznika?
Ostatnio zmieniony 01 gru czw, 2011 12:13 am przez Dijx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Re: Rozrusznik do 1.4 - jaki?
W silniku TU Valeo i Bosch sa calkowicie wymienne-sam mam 2 i jezdzilem raz na jednym raz na drugim. Zapewne "panom" chodzilo wlasnie o silnik XY ktory ma zupelnie inny rozrusznik
- Dijx
- Nowicjusz
Re: RG - przekaźnik do elektromagnesu rozrusznika?
Już się zabierałem za wymont rozrusznika, gdy niechcący wyczaiłem jedną rzecz: przy przekręcaniu stacyjki słyszę (jakby po stronie pasażera, zza schowka?) cyknięcie przekaźnika; czasem następuje od razu, czasem po dłużej chwili, czasem wcale - trzeba wyłączać stacyjkę i próbować ponownie. Wygląda, że przekaźnik się przywiesza i że jest to przekaźnik, przez który podawane jest napięcie na elektromagnes bendixa, bo gdy już przekaźnik zaskoczy, rozrusznik załapuje bez problemu - inaczej kręci jałowo bez zazębienia o koło.
Ktoś kojarzy, co to za przekaźnik i gdzie w samochodzie mam go szukać i może ma na sprzedaż sprawny? Pogoda ostatnio nie dopisuje, a i czasu w dzień zbytnio nie mam na rozbieranie auta, będę więc wdzięczny za namiary umożliwiające ograniczenie czasu naprawy do minimum...
Ktoś kojarzy, co to za przekaźnik i gdzie w samochodzie mam go szukać i może ma na sprzedaż sprawny? Pogoda ostatnio nie dopisuje, a i czasu w dzień zbytnio nie mam na rozbieranie auta, będę więc wdzięczny za namiary umożliwiające ograniczenie czasu naprawy do minimum...
- zmac
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
Na tyle rozebranych pugow to poza automaticem nie znalazlem przekaznika do rozrusznika, ten o ktorym piszesz jest prawdopodonie do pompy paliwa. Sugerowałbym sprawdzenie wszystkich mas i złaczy elektrycznych. Moze kostka stacyjki nie daje juz rady.
- Dijx
- Nowicjusz
Ewidentnie słyszę cyknięcie przekaźnika i ewidentnie po nim rozrusznik pracuje normalnie, a bez niego kręci się tylko silnik. Czyli raczej nie stacyjka - ewentualnie stacyjka była słaba i ktoś rozsądnie przepiął rozrusznik na jakiś przekaźnik - czyli będę musiał go poszukać. A ten od pompy paliwa gdzie znajdę? Może pod niego ktoś się podpiął.