Problem, przerywa, muli na benzynie

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
kini007
Nowicjusz
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1909149

Problem, przerywa, muli na benzynie

Post autor: kini007 »

Witam serdecznie . Posiadam 205tke w edycji roland garros, z silnikiem 1.4 , nie wiedzialem w jakim dziale napisać , gdyż nie wiem czy posiadam silnik tu, xu czy moze xy itp:) dlatego jakby co prosze o przeniesienie do innego działu. Mój problem polega na tym, że gdy odpalam rano samochód, zapala bez problemu jednakże po jakiejs krótkiej ( nawet ok.5sekund) i dodaniu lekko gazu auto zaczyna jakby mulić, przygasa itp incydenty się dzieją. W czasie jazdy traci delikatne moc między 2 i 3 tys obrotów, po czym powyżej 3,5 odznacza sie już pełną moca. Auto jeździ na instalacji lpg, jednakże jest w tym momencie prawdopodobnie źle wyregulowana, ale auto jedzie ok w pełnym zakresie obrotów, pozatym że na zimnym silniku przygasa również , póki sie dobrze nie nagrzeje, po rozgrzaniu już jest wszystko ok. Auto po wymianie świec, przewodów wysokiego napięcia, sprawdzeniu czy nie dostaję się gdzies lewe powietrze, przeczyszczeniu kopułki i palucha. Dolałem również uszlachetniacza STP do benzyny, chcę przejeździć jakiś okres na benzynie ale jest to dość uciążliwe, gdyż przykładowo ruszając z 1.5 tysiąca pod górke auto przez sekundkę traci moc co objawia się szarpnięciem i jest to bardzo denerwujące. Serdecznie prosiłbym o pomoc, gdyż nie wiem co jeszcze mógłbym samodzielnie przejrzeć. Dziękuje serdecznie i pozdrawiam !
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Re: Problem, przerywa, muli na benzynie

Post autor: TymczaS »

pompa paliwa, czujnik temp silnika, sonda lambda :) :W
pazdzioch
Junior
Posiadany PUG: 205
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: pazdzioch »

kurde ja prawie tak samo, odpalam na benzynie chwile chodzi i ma chęć zgasnąć, muszę mu leciutko gazu oddać żeby go nie zdusić, ale nie raz i to nie pomaga i gasnie. Musze go dobrych pare razy odpalic zeby juz troche temperature złapał i się przełączył na gaz, gdy sie zagrzeje na paliwie odpala bez problemu, i tez nie wiem od czego zacząć diagnostyke, bo ten objaw w zime jest uciązliwy, a z gazu nie chce odpalac samochodu
Pablo
Junior
Posiadany PUG: Jest 205 1.1 look był 205 GL 1.0 TU9A
Numer Gadu-gadu: 8279577

Post autor: Pablo »

Spoko luzik ja 2 lata na gazie przemigałem zanim zrobiłem pompe paliwa nawet zima na gazie odpalałem i nic nie było
Awatar użytkownika
TymczaS
Uzalezniony
Posiadany PUG: lepiej nie wiedzieć :P
Numer Gadu-gadu: 3402152

Post autor: TymczaS »

ja tez pale na podtlenku LPG :D Ale już niedługo bo pompa w drodze :)
kini007
Nowicjusz

Wymienione : przewody, świece, nowy filtr paliwa, sprwadzony czujnik temperatury silnika , jak by była pompa uszkodzona to by muliło na wyższych obrotach, a jest wręcz odwrotnie wiec i to odpada. Skasowałem błędy (łącząc klemy śrubokrętem na 15 minut) a nastepnie przeprowadzając adaptacje aż do wlączenia wiatraka, uszczelniłem wszystko więc lewego powietrza nie łapie i dalej nic. Dodam, że jadąc np 1.5 tys obrotów i ledwie dotykając gazu , co jakieś 5 sekund auto przerywa tak jakby wypadał zapłon,ale nie wypada bo na gazie działo by się to samo. Czy to są objawy sondy? Auto dużo nie pali, a nie potrafie zmierzyć sondy czy jest ok, pewnie bede musiał udać się do mechanika. Jakieś sugestie? Czy da się w tym silniku przeczyścić silniczek krokowy ? Przeczyściłem również kopułke, paluch.
Awatar użytkownika
Bartuś
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 GR 1.1 TU1M Magneti Marelli 1992

Post autor: Bartuś »

Sprawdź jeszcze czy ci wtryskiwacz nie leje, może się zalewa na niskich obrotach.
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
kini007
Nowicjusz

możesz opisać, jak można to sprawdzić? szukałem ale nie znalazłem konkretnych informacji
Awatar użytkownika
Bartuś
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 GR 1.1 TU1M Magneti Marelli 1992

Post autor: Bartuś »

No generalnie ściągasz tą osłonę z wtrysku z góry co go łączy z filtrem powierza i widzisz wtryskiwacz nad przepustnicą. Jak załączysz silnik to na wolnych obrotach powinien tryskać taką mgiełką. Jak leje strumieniem to źle :).
205 GR 1.1
TU1M Magneti Marelli
1992
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

A ja powiem, że to TPS i nawet stawiam flaszkę, że mam rację. TPS - czujnik położenia przepustnicy.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
dexen
Junior
Posiadany PUG: XS '91r; Xsara VTS '00r
Numer Gadu-gadu: 3222175

Post autor: dexen »

Przy ostrym `dodaniu gazu' przez moment powinien strzelić dużą ilością benzyny -- dobry punkt odniesienia ile to jest dużo a ile to jest mało ;-)

--

DjPreZes może mieć rację; jeżeli TPS jest `wyrobiony' w jednym miejscu to wysyła bardzo mylące sygnały (spore skoki napięcia) do komputera i ten będzie bardzo nierówno podawał benzynę -- raz dużo, raz mało. Dodatkowo, komputer wykrywa gwałtowne /zmiany/ położenia przepustnicy i rozumie je jako ostre dodanie gazu. Jeżeli dostaje takie sygnały ze względu na wyrobiony TPS, to będzie co chwila strzelał dużą ilość benzyny bez faktycznej potrzeby.
return -ENOCOMPREHEND; || my other ride is a Kerbal Space Program rocket ^^
kini007
Nowicjusz

Gdzie ten czujnik się znajduje, jego się wymienia? Szczerze przeczytałem wiele wątków o tym na forum, ale nigdzie nie ma konkretnie powiedziane co i jak w tym temacie. Jutro postaram się sprawdzić wtryskiwacz.
robson
Peugeot 205 Master

Post autor: robson »

Stojąc przodem przed autem,na wprost masz wtrysk,a po prawej masz TPS - czujnik położenia przepustnicy na cztery piny,ale ustawienie to nie jest takie proste. :W Masz tu kilka fotek :W i opisaną instrukcje ustawienia TPS-u :W .Więcej informacji nie posiadam :W
Załączniki
Obraz 004.jpg
Obraz 003.jpg
Ostatnio zmieniony 07 gru śr, 2011 5:16 pm przez robson, łącznie zmieniany 1 raz.
kini007
Nowicjusz

Wydaje mi się, że gdyby to był ten czujnik położenia przepustnicy, to problem również występowałby na gazie, nie sądzicie?
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

Teoretycznie raczej tak,ale w praktyce ten czujnik potrafi zachowywać się zupełnie absurdalnie (jak ktoś pisał na forum dzisiaj, że powinny falować obroty - mi nie falowały, a podczas przyśpieszania totalnie tracił moc, wręcz był bliski zgaśnięcia, aż przeskoczył granicę 2500 czy tam 3000 obrotów i jechał znowu), więc od tego bym zaczął. Nie mówię, że na 110%, ale to mój strzał.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
ODPOWIEDZ