Dziwne prowadzenie w zakrętach.

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
Awatar użytkownika
scaliburgreg
Junior
Posiadany PUG: 205 XS TU3S 88'
Numer Gadu-gadu: 5932746

Dziwne prowadzenie w zakrętach.

Post autor: scaliburgreg »

Witam wszystkich.
Mam jak sądzę dość nietypowy problem ze swoim 205. Postaram się dokładnie opisać jego zachowanie, ale mówiąc w skrócie bywa nieprzewidywalny w zakrętach. Chodzi o to, że gdy na długich lukach (lub rondach) przyłożę określoną ilość obrotu kierownicą, a co za tym idzie określony kąt skrętu kół czasem nagle w połowie zakrętu (zależnie od szybkości i ostrości łuku) auto samo lekko wyprostowuje, lub dokręca mocniej mimo, że ja trzymam kierownicę cały czas w jednym położeniu. Jest to niebezpieczne, bo zmusza mnie do korygowania toru jazdy w środku zakrętu i dodam, że tych nagłych zmian kierunku zupełnie nie czuć na kierownicy, a tylko tyłkiem.

Z kolei gdy jadę na wprost i puszczę kierownicę idzie prosto.

Pomóżcie proszę gdzie może leżeć przyczyna i od czego zacząć wymianę części w układzie kierowniczym tak by uniknąć wizyt u mechaników.
Obrazek
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Re: Dziwne prowadzenie w zakrętach.

Post autor: RafGentry »

Witamy na forum. Zanim rozgościsz się tu na dobre zachęcamy do przywitania się z nami w tym wątku: http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... &start=645
Napisz parę słów o sobie, o swoich zainteresowaniach, o tym skąd jesteś i jakim Pugiem jeździsz.

Pozdrawiamy i powodzenia przy rozwiązywaniu tymcasowego mam nadzieję problemu z 205-tką.

:W
Awatar użytkownika
wasik
Junior
Numer Gadu-gadu: 6321878

Post autor: wasik »

Miałem u siebie podobne zachowanie i problemem okazały się wyrobione tulejki na wahaczach ; ), więc na początek mógłbyś to sprawdzić
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90

Post autor: krzyska »

raczej gałki wahacza lub ew. gniazdo w zwrotnicy
GTI_Efekt Masy Obrazek
Awatar użytkownika
helterskelter
Junior
Posiadany PUG: 205 xad lux; 205 GTI export

Post autor: helterskelter »

scaliburgreg pisze: i dodam, że tych nagłych zmian kierunku zupełnie nie czuć na kierownicy, a tylko tyłkiem.
A może masz tylne zawieszenie w fatalnym stanie?
U mnie luzy tylnych kół powodowały takie odczucia jak Twoje i stały się przyczyną kilku mało przyjemnych sytuacji. Sprawdź czy koła z tyłu stoją prosto. Jeśli masz duże luzy i koła wyglądają tak / \ to czeka Cię wymiana belki lub jej regeneracja.
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Najlepiej podjedź na stację diagnostyczną i niech sprawdzą całe zawieszenie na szarpakach. To może być wina wszystkiego, tulejek w wahaczach, sworzni wahaczy i ich gniazd, końcówek drążków lub maglownicy.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
scaliburgreg
Junior
Posiadany PUG: 205 XS TU3S 88'
Numer Gadu-gadu: 5932746

Post autor: scaliburgreg »

helterskelter pisze:
scaliburgreg pisze: i dodam, że tych nagłych zmian kierunku zupełnie nie czuć na kierownicy, a tylko tyłkiem.
A może masz tylne zawieszenie w fatalnym stanie?
U mnie luzy tylnych kół powodowały takie odczucia jak Twoje i stały się przyczyną kilku mało przyjemnych sytuacji. Sprawdź czy koła z tyłu stoją prosto. Jeśli masz duże luzy i koła wyglądają tak / \ to czeka Cię wymiana belki lub jej regeneracja.
Tego nie biorę pod uwagę, bo belka stoi wysoko, a tylne koła są prosto. Raczej na pewno coś z przodem.
Przy najbliższej okazji podjadę na stację diagnostyczną.
Obrazek
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

To ze belka stoi wysoko to jeszcze nie dowod bo mozna sobie podniesc zawieszenie nawet przy padnietej belce, ale pominmy tyl. Przod sobie sam zdiagnozujesz w 15 min-jest prosty jak budowa cepa..
ODPOWIEDZ