Niebieski dym przy przygazowaniu

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
Awatar użytkownika
djmaxior90
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 1.4 Generation 98r.
Numer Gadu-gadu: 4795854

Niebieski dym przy przygazowaniu

Post autor: djmaxior90 »

Witam, sorki że nie pisałem ale mam wielki problem... W moim Pugu jak odpale go np. po 3 dniach i jest zimny to strasznie kopci, na zewnatrz jest -8 stopni. gdy sie nagrzeje juz troche to na wolnych wydobywa się lekki dymek z rury, ale taki leciutki i kapie czysta woda z niego. ale jak już mu przygazuje do 3-4 tyś obrotów to zasłona dymna. To samo przy sprawdzeniu w ile sekund dojdzie do 100 po przejechaniu 800m, za mną mgła od domu się zrobiła ulicy zero widać. Co może być przyczyną? temp otoczenia ?? Sam nie wiem. Proszę o rady:) i jeszcze jeden objaw, gdy przygazuje to czuć benzynę z rury.
Peugeot 205 1.4 Generation 75KM 98r.

Projekt by Maxior xD
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Numer Gadu-gadu: 7424729
Kontakt:

Re: Niebieski dym przy przygazowaniu

Post autor: Manwe »

dym na pewno niebieski a nie czarny :?: , bo skoro czuć benzynę to ci przelewa, jak dym jest niebieski to którędyś do komory spalania dostaje się olej, tzn. zawory, pierścienie, głowica może być do roboty, z opisu chyba zawory ale niech ktoś jeszcze się wypowie
Obrazek
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
babelo
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: babelo »

Musisz się określić jaki to konkretnie dym bo
- kolor niebieski spalin - bierze olej
- kolor biały - para wodna ( norma gdy zimo rura się nagrzeje i woda się skrapla i paruje)
- szary/czarny dym - zła mieszanka paliwa

To że woda kapie to norma i przy takich temperaturach jak mamy teraz to może sporo dymić ale na biało a po kilkudziesięciu minutach na wolnych obrotach powinno przestać.
Jeżeli dymi Ci na niebiesko tylko po zapaleniu i po paru przygazowaniach jest OK to walnięte uszczelniacze, ale jak dymi na ciepłym silniku tak jak piszesz że za tobą chmura dymu to masz najprawdopodobniej pierścienie do wymiany i może się na ich wymianie zakończyć ale nie koniecznie. Sprawdź czy nie ubywa Ci za dużo oleju po takiej ostrej jeździe
Awatar użytkownika
djmaxior90
Nowicjusz

Możecie się naprawde zdziwić ale cholernie cięzko mi określić kolor tego dumu. Jest tak że jak się boje zobaczyć ze to niebieski dym to go kurde widze, gdy boję się że biały to też go widze:P Dziwne ale cięzko mi określić jaki to kolor. Jutro nagram dobrej jakości filmik to zobaczymy jaki to kolor... Albo do okulisty się musze wybrać.

Projekt by Maxior xD
Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI

Post autor: pawel »

najpewniej jest to olej przedostający sie do komory spalania przez nieszczelne gumki na zaworach. Kiedy auto stoi kilka godzi to olej spływa trzonkami zaworowymi, natomiast podczas pracy przy zamkniętej przepustnicy podciśnienie wciąga olej tą samą drogą.
P205
Awatar użytkownika
djmaxior90
Nowicjusz

Albo mi sie zdawało albo tylko dymi tylko gdy zimny jest. po 35 minutach chodzenia na wolnych przy przygazowaniu znikomy dym. troche wypusci jak mu mocniej depne. nie jeździłem. w aucie leciało już strasznie gorące powietrze to oznaka ze dobrze sie nagrzał. i dym lekko szarawy jest przy przygazowaniu, a przy wolnych obrotach dymu brak.

Projekt by Maxior xD
Awatar użytkownika
dexen
Junior
Posiadany PUG: XS '91r; Xsara VTS '00r
Numer Gadu-gadu: 3222175

Post autor: dexen »

babelo pisze:(...)To że woda kapie to norma i przy takich temperaturach jak mamy teraz to może sporo dymić ale na biało a po kilkudziesięciu minutach na wolnych obrotach powinno przestać. (...)
Na zimnym silniku komputer podaje więcej benzyny (bo się gorzej atomizuje), więc nie cała się spala i stąd więcej dymu. Wydech wtedy wyraźnie śmierdzi nieprzepaloną benzyną, a gdy już się zagrzeje powinien być bezwonny i prawie niewidoczny (teraz może jeszcze być skroplona para, czysta biel, ale to inna sprawa).

Swoją drogą, to powód, dla którego mój TU1M pali ok. 10L/100 przy dojazdach do firmy ~6km...
return -ENOCOMPREHEND; || my other ride is a Kerbal Space Program rocket ^^
Awatar użytkownika
djmaxior90
Nowicjusz

Martwię sie bym nie musiał ingerować w naprawę i renowacje głowicy z uszczelniaczami i regulacją zaworów.

Projekt by Maxior xD
ODPOWIEDZ