znaki zapłonu, zamozapłon

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Frutis
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

znaki zapłonu, zamozapłon

Post autor: Frutis »

Kurde, gdzie są znaki do ustawienia zapłonu, szukałem w różnych mądrych książkach, piszą "na obudowie sprzęgła i kole zamachowym". U mnie tam nic nie ma, chyba że ktoś zpiłował je, ale po co?
Dlaczego wogóle te znaki są po tej stronie, we wszystkich znanych mi samochodach są one przy wyjściu wału korbowego po stronie pasażera lub na kole paska klinowego (czyli dokładnie po stronie przeciwnej).
Który cylinder jest pierwszy, od strony kierowcy czy pasażera?
Czym może być spowodowany samozapłon silnika podczas wylączania go (silnik zagai jeszcze przez ok 1-2sek. a zapłon wyłączony), złym paliwem, ustawieniem zapłonu? Aha, mam sinik 954cm symbol TU3 i coś tam. Pozdrowienia dla Forumowiczów i z góry dzięki za odpowiedź.
putbill

Post autor: putbill »

samozapłon może być spowodowany najczęściej złym ustawieniem zapłonu, jak mchodzi o ustawienie zapłony t zrób to w warsztacie, koszt około 30 zł, znaki znajdują się na kole zamachowym pod taką osłonką w bloku silnika,
jedną rzadką przyczyną samozapłonu może być nagar na świecach raz spotkałem się z tym w dużym fiacie więc wykręć świece i je sprawdź ewentualnie wymień
morus

Post autor: morus »

Bardzo czesto ma na to wplyw przegrzewanie sie silnika. Sprawdz to tez
ODPOWIEDZ