Silnik do XS'a / jaki?? Pomóżcie

Dyskusje na temat serwisowania, naprawiania oraz modyfikowania silnikow typu TU.
operatorbazooki
Maniak
Posiadany PUG: 205 xs

Silnik do XS'a / jaki?? Pomóżcie

Post autor: operatorbazooki »

Witam, posiadam 205tkę xs 1.4 w wersji 75 kM z katalizatorem, przebieg prawdziwy: nieznany:) Ostatnio mam z nim pewien problem. Zaczął łykać dosyć spore ilości oleju i kopcić niebieską chmurką :| Jako że autko jest teraz co nieco rozebrane chciałbym się zabrać za silnik tym bardziej że nie lubię jak mam coś w aucie nie do końca sprawne. Doradzie mi proszę co zrobić, mnie przyszedł do głowy remont tego co mam bo będę przynajmniej wiedział czym jeżdżę. Koledzy którzy coś tam "dłubią" mówią żebym odpuścił i szukał innego silnika bo tak się bardziej opłaca. Tutaj mam spory dylemat bo może i faktycznie bym kupił inny motor taniej niż wyjdzie mały remont mojego ale skąd mam wiedzieć czy znów nie kupię padliny?? Miał ktoś taki dylemacik? Ile może kosztować naprawa mojego silnika wg Was? Ja tak sobie policzyłem :
-zawory kpl. ok 100zł
-pierścienie kpl. ok 100zł
-panewki kpl. ok 100zł
-uszczelki ( widziałem komplet do tego silnika na allegro ) ok 130zł
-szlif głowicy u mnie w mieście ok 60zł
Wychodzi +/- 500zł , do tego olej ( na dotarcie silnika może być mineralny a później zalać lepszym? ) do 150zł myślę z filtrem chyba się zamknę . Daje to jakieś 650/700zł myślę że na pomoc kolegów którzy temat ogarniają mogę trochę liczyć+ książka :) Dałbym radę, narzędzia są. Co więc robić? a może ktoś ma taki silnik po remoncie albo w bdb, sprawdzonym stanie i chciałby sprzedać? Jaki silnik inny niż mam obecnie wymagałby najmniej rzeźbienia pod maską? Podejdzie jakiś od 206tki? widzę że ceny porównywalne z tymi do 205tki a jednak 10lat robi różnicę w zużyciu. Którą drogą będzie najrozsądniej iść? Pomóżcie proszę "świeżakowi" :D
Awatar użytkownika
BzyQ
Uzalezniony
Posiadany PUG: chyba Ty
Numer Gadu-gadu: 4534544

Re: Silnik do XS'a / jaki?? Pomóżcie

Post autor: BzyQ »

Jak dla mnie to cena znośna (choć pewnie jak się zabierzesz za to to i tak wyjdzie więcej), TU widziałem na allegro 300-400zł można kupić ale to jest loteria no chyba ze masz możliwość odpalenia. Jak zależy Ci na tym silniku to ja bym robił na Twoim miejscu, no i tak jak napisałeś będziesz wiedział czym jeździsz :) .
2.9 V6 ot co !
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cyborg »

Jak chcesz to mam na sprzedaz splanowana glowice z dotartymi zaworami i wymienionymi uszczelniaczami, oraz nowa uszczelke pod glowice, i pod miske olejowa
operatorbazooki
Maniak

cyborg- a ile byś za nią chciał??
cyborg
Uzalezniony

300 calosc, glowica robiona rok temu dla siebie (ale zmienily sie plany), uszczelki porzadne a nie jak te z allegro

P.S. Co do panewek ceny sa troszke inne - ok 100 korbowe, za glowne ok 120, do tego uszczelniacze na wal 50 zl + 30 zl. do tego uszczelniacz walka rozrzadu ok 30 zl. Samych pierscieni nie warto wymieniac, chyba ze chcesz zrobic na 20 000 km silnik
operatorbazooki
Maniak

cyborg- mógłbyś mi opisać po kolei co było dokładnie z tą głowicą robione? Nie znam się na mechanice i np. nie rozumiem co znaczy że "zawory dotarte" , chodzi o to że były założone nowe i chwilę pojeździły czy było coś robione ze starymi? To że jest po remoncie znaczy że jest na 100% sprawna tak jak być powinna? Proszę o wyrozumiałość bo z mechaniką mam niewiele wspólnego a taka głowica już zrobiona ułatwiłaby mi robotę :) Co do reszty to mam wymienić przy remoncie wszystkie panewki tak? Te "dolne" i " górne" ?
cyborg
Uzalezniony

Zawory uzywane ale nie wymagaly wymiany, podczas rozbiorki warto zawsze dotrzec przylgnie zaworow do gniazd glowicy zeby poprawic ich szczelnosc, i to bylo zrobione. Uszczelniacze zaworow wymienione na nowe. Powierzchnia styku z uszczelka splanowana.
Co do panewek to niekoniecznie, zalezy w jakim sa stanie panewki i czopy walu korbowego. Moga nie wymagac w ogole wymiany, albo wal moze wymagac szlifowania czopow i nadwymiarowych panewek, a moze byc warto wmienic same tylko panewki. Wszystko zalezy od stanu-jak sie na tym nie znasz to daj sprawdzic komus kto ma pojecie.
Uszczelniacze na wale i walku zawsze do wymiany. Na pewno tez o-ring miedzy korpusem pompy a silnikiem. Zobacz w jakim stanie pompa i rozrzad
Awatar użytkownika
xtrack
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1.9 GTI
Kontakt:

Post autor: xtrack »

licz sie z kosztami rzedu 1200-1500 zł jesli chcesz robic sam na porzadnych czesciach.robota to gdzies 700
operatorbazooki
Maniak

xtrack- dlaczego mówisz że aż tyle? Przeoczyłem coś?:) Pytam zupełnie serio bo nigdy się za taki remont nie zabierałem, może jednak warto kupić inny silnik? Podejdzie jakiś nowszy pod te mocowania które są w mojej budzie i po skrzynię biegów od XS'a? Chodzi mi teraz głównie o silniki z 206tki. Tam też były chyba jakieś 1.4 , nie jest to podobny silnik?

edit: np. taki? To też chyba TU, chciałbym aby było jak najmniej rzeźby bo mam znajomego co by to przełożył ale $$$ ;p
Awatar użytkownika
BzyQ
Uzalezniony
Posiadany PUG: chyba Ty
Numer Gadu-gadu: 4534544

Post autor: BzyQ »

Jak już chcesz zmieniać to zainwestuj w jakieś nowsze TU, tak jak piszesz np z 206 nie powinno być problemu z pasowaniem gorzej z elektryką http://moto.allegro.pl/peugeot-206-siln ... 76182.html .
2.9 V6 ot co !
operatorbazooki
Maniak

no właśnie do takiego miałem zapodać link tylko gdzieś zgubiłem :lol: Chyba będę szukał czegoś takiego w okolicy do sprzedania, tylko żeby był w aucie i dało się odpalić;/ chyba że remont mojego wyjdzie poniżej tysia to zostawię swój.
cyborg
Uzalezniony

W 206 nie bylo chyba TU na monowtrysku, byly na wielopunkcie wiec do ceny golego silnika dolicz cene osprzetu i instalacji elektrycznej silnika, a nastepnie kogos kto to ogarnie-wyjdzie sporo..
Awatar użytkownika
xtrack
Uzalezniony
Kontakt:

operatorbazooki pisze:xtrack- dlaczego mówisz że aż tyle? Przeoczyłem coś?:) Pytam zupełnie serio bo nigdy się za taki remont nie zabierałem, może jednak warto kupić inny silnik? Podejdzie jakiś nowszy pod te mocowania które są w mojej budzie i po skrzynię biegów od XS'a? Chodzi mi teraz głównie o silniki z 206tki. Tam też były chyba jakieś 1.4 , nie jest to podobny silnik?

edit: np. taki? To też chyba TU, chciałbym aby było jak najmniej rzeźby bo mam znajomego co by to przełożył ale $$$ ;p

szlif walu 80-100zł chyba ze jest dobry to sprawdzenie wału 30 zł
remonot glowicy okolo 500 zł
sprawdzenie tlokow 40 zł
pierscienie 150-200
panewki glowne i korbowe 250-350 zł
uszczelki uszczelniacze masy uszczelaniajace okolo 200zł
nowy rozrzad okolo 350 zł
oleje plyny filterek oleju 100zł
ewentualne tulejowanie bloku czy zakup drugiego
do tego jeszcze wypadaloby zobaczyc jak sprzegło zeby za chwile nie rozbierac drugi raz i tak sie wlasnie koszta zbieraja.+ robota oczywiscie
Awatar użytkownika
MiceK
Maniak
Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
Numer Gadu-gadu: 1295187
Kontakt:

Post autor: MiceK »

Gdzie wymieniają olej, płyny i filterek oleju za stówkę ? Jak za takie groszę to biorę dziesięć lat naprzód :P
parking lotnisko modlin http://lotnisko-modlin.org/
taxi lotnisko modlin http://taxitransfer24h.pl/
Awatar użytkownika
xtrack
Uzalezniony
Kontakt:

olej na dotarcie mineralny 60 zł
plyn mozna kupic za 30 zł za 5l
filterek filtrona op540/1 18 zł