XS 1.4 / czerwony brzydal:)

Prezentacje posiadanych 205tek, krótkie opisy, historia i zdjęcia posiadanych samochodów.
operatorbazooki
Maniak
Posiadany PUG: 205 xs

XS 1.4 / czerwony brzydal:)

Post autor: operatorbazooki »

Witam wszystkich:) Coś już skrobnąłem o sobie w odpowiednim dziale więc teraz przedstawię tylko moje lwiątko. Jest to 205 XS z 1992 roku z silnikiem 75kM. Autko kupiłem w średnim stanie zarówno technicznym jak i wizualnym ( to widać na fotkach :D ), jako że bardzo lubię 205tki i jazda tym xs'em sprawia mi wiele radochy postanowiłem tchnąć w niego troszkę życia i świeżości. Na pierwszy ogień poszedł "podstawowy serwis" w tym:
-wszystkie filtry
-nowy olej silnikowy
-nowy olej skrzyni biegów
-nowy płyn chłodniczy
-świece+przewody zapłonowe
-nowe tarcze+klocki hamulcowe
-nowe końcówki drążków
-nowe gumy w wahaczach
-w paliwo preparat do czyszczenia wtrysków
-nowa prawa półoś
wtedy też wyleciał katalizator :twisted:
Nie znam się za bardzo na mechanice ale akurat udało mi się wszystko zrobić samemu :twisted: , można powiedzieć że na tym PUG'u uczę się co do czego jest w mechanice samochodowej 8)7

Po tych zabiegach z miesiąc dolewałem tylko paliwo i cieszyłem się w miarę dynamiczną jazdą mojego lwiątka :) Długo jednak nie mogłem na niego patrzeć bo stan wizualny i zacząłem kompletować jakieś graty i trochę ogarniać bałagam w środku:) Samochód kupiłem od ludzi którzy wg o niego nie dbali... Środek-tragedia ( syf, sierść i inne...bleeee ), z zewnątrz jeszcze gorzej- auto było w posiadaniu tego małżeństwa ok 3 lat i nie będzie przesadą jeśli powiem że raczej nigdy nie było myte :evil: No, ale trudno widziałem co biorę;) Był doraźnie posprzątany zaraz po zakupie ale to nie to... W ciągu ostatniego tygodnia wyleciał cały środek do prania, nowe filcowe wyciszenia na podłogę już do mnie jadą, tapicerki schną w domu a czarny , matowy PLAK bardzo ładnie poradził sobie z plastikami ( wiem że to nie magłajers czy inny pro produkt ale efekty pokażę Wam na foto ). Z zewnątrz wyleciały zderzaki ponieważ były już popękane od ocierek parkingowych, tylna dokładka została pozbawiona dziury po korku od gazu a przednia poleciała do kosza bo powinna być taka jak w GTI, taką też zakupiłem :twisted: Zderzaki tak jak i przednia dokładka są kupione fabrycznie nowe ( nie Ori niestety ), listwy zderzaków kupione nowe oryginały ( obie tylne ale jakoś dopasuję ), chyba nawet od kogoś z forum:) Wczoraj przyszły też żółte Wesem'y do przedniej dokładki :D Felgi alu na jednym ze zdjęć kupiłem w bardzo nieciekawym stanie ale już powoli je remontuję, zostały już pospawane ( lekko rant w dwóch sztukach ) i wypiaskowane. Teraz tylko lakier i opony:) Na montaż czekają też nowe, plastikowe wnęki nadkoli oraz chlapacze :Y Korzystając z okazji że stoi rozebrany będę robił kapitalkę silnika bo już mu się kopcić na niebiesko zaczęło ;( Ktoś chętny do pomocy przy remoncie? Może jakieś rady bo jestem zielony i będę robił silnik z książką w ręce;p Na bieżąco będę się starał dodawać jakieś fotki:) Pozro!

kilka zdjęć brzydala w całości :
czerwona strzała 009.jpg
czerwona strzała 019.jpg
czerwona strzała 023.jpg
DSC08559.JPG
DSC08668.JPG

a tu już dłubanie:
DSC09054.JPG
DSC09072.JPG
DSC09074.JPG
DSC09094.JPG
Ostatnio zmieniony 26 lut ndz, 2012 12:43 pm przez operatorbazooki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Numer Gadu-gadu: 7424729
Kontakt:

Re: XS 1.4 / czerwony brzydal:)

Post autor: Manwe »

ciekawe felgi, powodzenia w pracach nad autkiem :)
Obrazek
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
operatorbazooki
Maniak

Manwe- dzięki :) Gdyby ktoś wiedział coś o tych kołach ( model / firma ) to chętnie posłucham. Były kupione od jakiegoś handlarza, wszystko wskazuje na to że były to felgi albo właśnie do peugeota albo citroena bo wszystkie wymiary i parametry siadły idealnie
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

felgi podobne do speedline sl201
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: krzyska »

Heh, blachy SC, też takie miałem przez niecały miesiąc.
GTI_Efekt Masy Obrazek
operatorbazooki
Maniak

kilka fotek z dzisiaj po pogoda dopisała :)

lampy wyleciały do małej renowacji
lampy wyleciały do małej renowacji
kilka nowych gratów
kilka nowych gratów
DSC09292.JPG
DSC09293.JPG
DSC09294.JPG
DSC09296.JPG
małe czyszczenie :)
małe czyszczenie :)
DSC09301.JPG
DSC09318.JPG
DSC09329.JPG
DSC09341.JPG
kolega co zemną już drugiego pug'a oblatuje:)
kolega co zemną już drugiego pug'a oblatuje:)
Cały czas coś się dzieje, właśnie dogaduję się z cyborg'iem odnośnie kupna głowicy od niego i może kilku innych części. Już po wypłacie zaczynam kapitalkę silnika, korzystając z okazji że auto będzie stało dostanie też nowy kolor:)
gutmann1
Nowicjusz
Posiadany PUG: Peugeot 205 Forever(1.9)

Post autor: gutmann1 »

Witaj, co do tych felg to podobne wystawiał ktoś na forum 309 pod hasłem'' Gutmann''. Chciałem je kupić, nawet prosiłem kogoś z naszego forum o pomoc, bo mam tam zablokowane konto, ale zostałem bez odpowiedzi......trudno.
Tu masz foto, nie mam pewności czy to oryginalny Gutmann Pozdrawiam.
Załączniki
felgi.JPG
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

operatorbazooki pisze:Manwe- dzięki :) Gdyby ktoś wiedział coś o tych kołach ( model / firma ) to chętnie posłucham. Były kupione od jakiegoś handlarza, wszystko wskazuje na to że były to felgi albo właśnie do peugeota albo citroena bo wszystkie wymiary i parametry siadły idealnie
Ernest, Twoje felgi to Atiwe, albo Borbet Atiwe (zależy czy wyprodukowane przed, czy po przejęciu firmy przez Borbeta)
!atiwe 2.jpg

Jakby handlarz miał takie 13' to daj znać 8)
!atiwe.jpg
operatorbazooki
Maniak

gutmann1- dzięki za jakieś info, potwierdza to tylko w jakimś stopniu moje przypuszczenia. Jakieś 2-3miesiące temu widziałem taki sam komplet na allegro ( miały czarny środek i srebrny rant ) również podpisane jako Gutmann'y. Może ma ktoś z forumowiczów jakiś katalog produktów Gutmann'a z przełomu lat 80-90? Moje felgi mają nabitą datę produkcji 86r

edit; Rafał, Ty to jesteś szpec;D
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

Oj tam szpec... Coś mnie tknęło, że je gdzieś widziałem. Całkiem ładne koło Ci się udało trafić. Trochę cultstyle'owe, ale nawiązujące też stylem do motoryzacji francuskiej i włoskiej :)
A jakie masz tam parametry? Ile cali? Jaka szerokość, ET itd? :)
operatorbazooki
Maniak

6,5" x 14" / et 22 jak przymierzałem bez opony to było z przodu idealnie równo z błotnikiem :) Już są pryśnięte w podkład i poleci na nie kolor taki jak miałem w mi16, grafit z perłą :)
Awatar użytkownika
BzyQ
Uzalezniony
Posiadany PUG: chyba Ty
Numer Gadu-gadu: 4534544

Post autor: BzyQ »

gutmann1 pisze:Witaj, co do tych felg to podobne wystawiał ktoś na forum 309 pod hasłem'' Gutmann''. Chciałem je kupić, nawet prosiłem kogoś z naszego forum o pomoc, bo mam tam zablokowane konto, ale zostałem bez odpowiedzi......trudno.
Wychodzi że te felgi dalej są do kupienia ale 100% nie daje, ja chciałem je kupić to napisał mi że nie wysyła bo się nie opłaca 8)7 .
2.9 V6 ot co !
operatorbazooki
Maniak

żeby nie było że nic się nie dzieje w temacie kilka fot z dzisiaj

DSC09587.JPG
DSC09596.JPG
DSC09598.JPG

Teraz jeszcze małe pytanko, czym doczyścić ten osad na zaworach i cylindrach? I po czym poznać czy głowica była już szlifowana czy nie? W książce doczytałem że podczas szlifu powinno się wybić na jej powierzchni literkę "R" ale ja na mojej nie znalazłem co jednak nie do końca świadczy o tym że nie była już obrabiana? Pozdro:)
operatorbazooki
Maniak

Ciąg dalszy prac na xs'em
Głowica po małym remoncie, widać jeszcze jakieś "wżery" ale radomszczański mistrz zapewnił mnie że to nie problem? Zawory wyczyszczone i dotarte. Nowe uszczelniacze zaworowe i uszczelniacz wałka rozrządu.
Głowica po małym remoncie, widać jeszcze jakieś "wżery" ale radomszczański mistrz zapewnił mnie że to nie problem? Zawory wyczyszczone i dotarte. Nowe uszczelniacze zaworowe i uszczelniacz wałka rozrządu.
DSC09728.JPG
Jedna taka zawleczka uległa uszkodzeniu podczas "pracy nad silnikiem" ( z mojej głupoty;p ) . Da się coś takiego dokupić? Może ktoś ma? Zawleczka trzyma sprężynę zaworu w moim tu3m
Jedna taka zawleczka uległa uszkodzeniu podczas "pracy nad silnikiem" ( z mojej głupoty;p ) . Da się coś takiego dokupić? Może ktoś ma? Zawleczka trzyma sprężynę zaworu w moim tu3m
DSC09731.JPG
Siatka w dokładkę przedniego zderzaka, wybrałem taką ze względu że kupiłem dokładkę z gti ale nie było w komplecie oryginalnej.
Siatka w dokładkę przedniego zderzaka, wybrałem taką ze względu że kupiłem dokładkę z gti ale nie było w komplecie oryginalnej.
Folia 3m - zamsz/flok. Sorry za jakość tego zdjęcia ale robione na strychu przy b.słabym świetle;p Folia pokryje deskę, miał być prawdziwy flok ale folia wygląda identycznie i w razie czego jak się nie spodoba to zdejmę.
Folia 3m - zamsz/flok. Sorry za jakość tego zdjęcia ale robione na strychu przy b.słabym świetle;p Folia pokryje deskę, miał być prawdziwy flok ale folia wygląda identycznie i w razie czego jak się nie spodoba to zdejmę.
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Zawleczki zaworów można kupić w ASO lub używane z innego silnika.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
ODPOWIEDZ