XS 1.4 / czerwony brzydal:)
-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 xs
XS 1.4 / czerwony brzydal:)
Witam wszystkich:) Coś już skrobnąłem o sobie w odpowiednim dziale więc teraz przedstawię tylko moje lwiątko. Jest to 205 XS z 1992 roku z silnikiem 75kM. Autko kupiłem w średnim stanie zarówno technicznym jak i wizualnym ( to widać na fotkach ), jako że bardzo lubię 205tki i jazda tym xs'em sprawia mi wiele radochy postanowiłem tchnąć w niego troszkę życia i świeżości. Na pierwszy ogień poszedł "podstawowy serwis" w tym:
-wszystkie filtry
-nowy olej silnikowy
-nowy olej skrzyni biegów
-nowy płyn chłodniczy
-świece+przewody zapłonowe
-nowe tarcze+klocki hamulcowe
-nowe końcówki drążków
-nowe gumy w wahaczach
-w paliwo preparat do czyszczenia wtrysków
-nowa prawa półoś
wtedy też wyleciał katalizator
Nie znam się za bardzo na mechanice ale akurat udało mi się wszystko zrobić samemu , można powiedzieć że na tym PUG'u uczę się co do czego jest w mechanice samochodowej
Po tych zabiegach z miesiąc dolewałem tylko paliwo i cieszyłem się w miarę dynamiczną jazdą mojego lwiątka Długo jednak nie mogłem na niego patrzeć bo stan wizualny i zacząłem kompletować jakieś graty i trochę ogarniać bałagam w środku:) Samochód kupiłem od ludzi którzy wg o niego nie dbali... Środek-tragedia ( syf, sierść i inne...bleeee ), z zewnątrz jeszcze gorzej- auto było w posiadaniu tego małżeństwa ok 3 lat i nie będzie przesadą jeśli powiem że raczej nigdy nie było myte No, ale trudno widziałem co biorę;) Był doraźnie posprzątany zaraz po zakupie ale to nie to... W ciągu ostatniego tygodnia wyleciał cały środek do prania, nowe filcowe wyciszenia na podłogę już do mnie jadą, tapicerki schną w domu a czarny , matowy PLAK bardzo ładnie poradził sobie z plastikami ( wiem że to nie magłajers czy inny pro produkt ale efekty pokażę Wam na foto ). Z zewnątrz wyleciały zderzaki ponieważ były już popękane od ocierek parkingowych, tylna dokładka została pozbawiona dziury po korku od gazu a przednia poleciała do kosza bo powinna być taka jak w GTI, taką też zakupiłem Zderzaki tak jak i przednia dokładka są kupione fabrycznie nowe ( nie Ori niestety ), listwy zderzaków kupione nowe oryginały ( obie tylne ale jakoś dopasuję ), chyba nawet od kogoś z forum:) Wczoraj przyszły też żółte Wesem'y do przedniej dokładki Felgi alu na jednym ze zdjęć kupiłem w bardzo nieciekawym stanie ale już powoli je remontuję, zostały już pospawane ( lekko rant w dwóch sztukach ) i wypiaskowane. Teraz tylko lakier i opony:) Na montaż czekają też nowe, plastikowe wnęki nadkoli oraz chlapacze Korzystając z okazji że stoi rozebrany będę robił kapitalkę silnika bo już mu się kopcić na niebiesko zaczęło ;( Ktoś chętny do pomocy przy remoncie? Może jakieś rady bo jestem zielony i będę robił silnik z książką w ręce;p Na bieżąco będę się starał dodawać jakieś fotki:) Pozro!
kilka zdjęć brzydala w całości :
a tu już dłubanie:
-wszystkie filtry
-nowy olej silnikowy
-nowy olej skrzyni biegów
-nowy płyn chłodniczy
-świece+przewody zapłonowe
-nowe tarcze+klocki hamulcowe
-nowe końcówki drążków
-nowe gumy w wahaczach
-w paliwo preparat do czyszczenia wtrysków
-nowa prawa półoś
wtedy też wyleciał katalizator
Nie znam się za bardzo na mechanice ale akurat udało mi się wszystko zrobić samemu , można powiedzieć że na tym PUG'u uczę się co do czego jest w mechanice samochodowej
Po tych zabiegach z miesiąc dolewałem tylko paliwo i cieszyłem się w miarę dynamiczną jazdą mojego lwiątka Długo jednak nie mogłem na niego patrzeć bo stan wizualny i zacząłem kompletować jakieś graty i trochę ogarniać bałagam w środku:) Samochód kupiłem od ludzi którzy wg o niego nie dbali... Środek-tragedia ( syf, sierść i inne...bleeee ), z zewnątrz jeszcze gorzej- auto było w posiadaniu tego małżeństwa ok 3 lat i nie będzie przesadą jeśli powiem że raczej nigdy nie było myte No, ale trudno widziałem co biorę;) Był doraźnie posprzątany zaraz po zakupie ale to nie to... W ciągu ostatniego tygodnia wyleciał cały środek do prania, nowe filcowe wyciszenia na podłogę już do mnie jadą, tapicerki schną w domu a czarny , matowy PLAK bardzo ładnie poradził sobie z plastikami ( wiem że to nie magłajers czy inny pro produkt ale efekty pokażę Wam na foto ). Z zewnątrz wyleciały zderzaki ponieważ były już popękane od ocierek parkingowych, tylna dokładka została pozbawiona dziury po korku od gazu a przednia poleciała do kosza bo powinna być taka jak w GTI, taką też zakupiłem Zderzaki tak jak i przednia dokładka są kupione fabrycznie nowe ( nie Ori niestety ), listwy zderzaków kupione nowe oryginały ( obie tylne ale jakoś dopasuję ), chyba nawet od kogoś z forum:) Wczoraj przyszły też żółte Wesem'y do przedniej dokładki Felgi alu na jednym ze zdjęć kupiłem w bardzo nieciekawym stanie ale już powoli je remontuję, zostały już pospawane ( lekko rant w dwóch sztukach ) i wypiaskowane. Teraz tylko lakier i opony:) Na montaż czekają też nowe, plastikowe wnęki nadkoli oraz chlapacze Korzystając z okazji że stoi rozebrany będę robił kapitalkę silnika bo już mu się kopcić na niebiesko zaczęło ;( Ktoś chętny do pomocy przy remoncie? Może jakieś rady bo jestem zielony i będę robił silnik z książką w ręce;p Na bieżąco będę się starał dodawać jakieś fotki:) Pozro!
kilka zdjęć brzydala w całości :
a tu już dłubanie:
Ostatnio zmieniony 26 lut ndz, 2012 12:43 pm przez operatorbazooki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Numer Gadu-gadu: 7424729
- Kontakt:
Re: XS 1.4 / czerwony brzydal:)
ciekawe felgi, powodzenia w pracach nad autkiem
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
-
- Maniak
Manwe- dzięki Gdyby ktoś wiedział coś o tych kołach ( model / firma ) to chętnie posłucham. Były kupione od jakiegoś handlarza, wszystko wskazuje na to że były to felgi albo właśnie do peugeota albo citroena bo wszystkie wymiary i parametry siadły idealnie
- Martinoo
- Moderator
- Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
- Numer Gadu-gadu: 8330169
- Kontakt:
felgi podobne do speedline sl201
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- krzyska
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90
- Numer Gadu-gadu: 0
Heh, blachy SC, też takie miałem przez niecały miesiąc.
GTI_Efekt Masy
-
- Maniak
kilka fotek z dzisiaj po pogoda dopisała
Cały czas coś się dzieje, właśnie dogaduję się z cyborg'iem odnośnie kupna głowicy od niego i może kilku innych części. Już po wypłacie zaczynam kapitalkę silnika, korzystając z okazji że auto będzie stało dostanie też nowy kolor:)
Cały czas coś się dzieje, właśnie dogaduję się z cyborg'iem odnośnie kupna głowicy od niego i może kilku innych części. Już po wypłacie zaczynam kapitalkę silnika, korzystając z okazji że auto będzie stało dostanie też nowy kolor:)
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Peugeot 205 Forever(1.9)
Witaj, co do tych felg to podobne wystawiał ktoś na forum 309 pod hasłem'' Gutmann''. Chciałem je kupić, nawet prosiłem kogoś z naszego forum o pomoc, bo mam tam zablokowane konto, ale zostałem bez odpowiedzi......trudno.
Tu masz foto, nie mam pewności czy to oryginalny Gutmann Pozdrawiam.
Tu masz foto, nie mam pewności czy to oryginalny Gutmann Pozdrawiam.
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Ernest, Twoje felgi to Atiwe, albo Borbet Atiwe (zależy czy wyprodukowane przed, czy po przejęciu firmy przez Borbeta)operatorbazooki pisze:Manwe- dzięki Gdyby ktoś wiedział coś o tych kołach ( model / firma ) to chętnie posłucham. Były kupione od jakiegoś handlarza, wszystko wskazuje na to że były to felgi albo właśnie do peugeota albo citroena bo wszystkie wymiary i parametry siadły idealnie
Jakby handlarz miał takie 13' to daj znać
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
-
- Maniak
gutmann1- dzięki za jakieś info, potwierdza to tylko w jakimś stopniu moje przypuszczenia. Jakieś 2-3miesiące temu widziałem taki sam komplet na allegro ( miały czarny środek i srebrny rant ) również podpisane jako Gutmann'y. Może ma ktoś z forumowiczów jakiś katalog produktów Gutmann'a z przełomu lat 80-90? Moje felgi mają nabitą datę produkcji 86r
edit; Rafał, Ty to jesteś szpec;D
edit; Rafał, Ty to jesteś szpec;D
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Oj tam szpec... Coś mnie tknęło, że je gdzieś widziałem. Całkiem ładne koło Ci się udało trafić. Trochę cultstyle'owe, ale nawiązujące też stylem do motoryzacji francuskiej i włoskiej
A jakie masz tam parametry? Ile cali? Jaka szerokość, ET itd?
A jakie masz tam parametry? Ile cali? Jaka szerokość, ET itd?
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
-
- Maniak
6,5" x 14" / et 22 jak przymierzałem bez opony to było z przodu idealnie równo z błotnikiem Już są pryśnięte w podkład i poleci na nie kolor taki jak miałem w mi16, grafit z perłą
- BzyQ
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: chyba Ty
- Numer Gadu-gadu: 4534544
Wychodzi że te felgi dalej są do kupienia ale 100% nie daje, ja chciałem je kupić to napisał mi że nie wysyła bo się nie opłaca .gutmann1 pisze:Witaj, co do tych felg to podobne wystawiał ktoś na forum 309 pod hasłem'' Gutmann''. Chciałem je kupić, nawet prosiłem kogoś z naszego forum o pomoc, bo mam tam zablokowane konto, ale zostałem bez odpowiedzi......trudno.
2.9 V6 ot co !
-
- Maniak
żeby nie było że nic się nie dzieje w temacie kilka fot z dzisiaj
Teraz jeszcze małe pytanko, czym doczyścić ten osad na zaworach i cylindrach? I po czym poznać czy głowica była już szlifowana czy nie? W książce doczytałem że podczas szlifu powinno się wybić na jej powierzchni literkę "R" ale ja na mojej nie znalazłem co jednak nie do końca świadczy o tym że nie była już obrabiana? Pozdro:)
Teraz jeszcze małe pytanko, czym doczyścić ten osad na zaworach i cylindrach? I po czym poznać czy głowica była już szlifowana czy nie? W książce doczytałem że podczas szlifu powinno się wybić na jej powierzchni literkę "R" ale ja na mojej nie znalazłem co jednak nie do końca świadczy o tym że nie była już obrabiana? Pozdro:)
-
- Maniak
Ciąg dalszy prac na xs'em
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Kontakt:
Zawleczki zaworów można kupić w ASO lub używane z innego silnika.
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/