termostat

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

termostat

Post autor: cyborg »

Witam! Chcialbym podzielic sie moimi spostrzezeniami dotyczacymi termostatu. Otoz pare dni temu dalem temat na forum "zwiekszone spalanie", gdzie kilka osob doradzilo mi wymiane termostatu. Ja spytalem o ta kwestie pewnego "starego fachowca" i on powiedzial mi ze mam go wyjac i jezeli bedzie szczelnie zamkniety to "jest dobry" i nie ma sensu wymieniac. Dla pewnosci doradzil zeby wrzucic go jeszcze do wrzatku i zobaczyc czy sie otworzy-jesli i ta proba wypadnie pomyslnie to jest na 100% ok. Wiec wymontowalem moj termostat. Okazalo sie ze jest zamkniety. Mysle sobie-wrzuce jeszcze do wrzatku i zobaczymy.. We wrzatku otworzyl sie-wiec mysle: "pewnie to nie to.." Jednak po zastanowieniu sie pobieglem do sklepu, przynioslem nowy termostat (23 pln) i postanowilem doswiadczalnie porownac obydwa. I co sie okazalo? Otoz wrzucilem obydwa do wody o temp. 50 stopni i zaczalem ja nagrzewac. Ten stary zaczal sie otwierac przy -uwaga- 65-66 stopniach C.!!! Czyli silnik byl dlugo, dlugo niedogrzany i faktycznie komputer sterujacy wzbogacal mu wciaz mieszanke.. Nowy termostat zaczal sie otwierac przy 89-90 stopniach (Etzold podaje 89 stopni-czyli prawidlowo), a w tym czasie stary mial taki przeswit ze czolg by wjechal:-). Podczas chlodzenia wody nowy zamknal sie calkowicie przy ok. 87 stopniach, a stary przy 53-52.. Wniosek - nie ma co sprawdzac takich rzeczy "na oko" czy na intuicje, bo moznaby sie pomylic... A co do spalania- to dopiero dzis po pracy bede montowal nowy termostat, wiec po weekendzie napisze co sie zmienilo.. Sory za troche dlugi wywod, ale moze komus sie przydadza te uwagi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IGI
Junior

Post autor: IGI »

witam tez mialem problemy z termostatem przy starym termostacie silnik nagrzewal sie tylko do 60 stopni na trasie do 70 po wymianie chwila moment i mam juz 90 stopni nareszcie nie marzne no i spalanie spadlo teraz tylko 13 pali ehehh
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

pali Ci 13 litrow ?????? jezu toz to wir w baku ....
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
IGI
Junior

Post autor: IGI »

1.9 gti na gazie to normalka
ODPOWIEDZ