Peugeot 205 Indiana

Prezentacje posiadanych 205tek, krótkie opisy, historia i zdjęcia posiadanych samochodów.
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Peugeot 205 Indiana

Post autor: krzyska »

DJPreZes pisze:Wiem, że tak jest, ale np. Martinoo też z Gdyni od ponad dwóch lat tak jeździ i jest ok. Poza tym przepis zabrania montowania, a nie używania 8)7
Czyli jak poprzedni właściciel zamontował a Ty tylko uzywasz tych żółtych swiatełek to wsio jest OK??? No bez jaj.
Teoretycznie autka które były fabrycznie wyposażone w takie światła i spełniały wymagania przepisów z tamtego okresu powinny móc się legalnie poruszać z takim oświetleniem dzisiaj.
Dla przykładu auta wyprodukowane chyba przed 1986r.(?) mogą nie posiadać tylnego światła przeciwmgielnego i dzisiaj nikt się tego nie czepia.

A co do kontaktu z drogówką to już 3 razy skrobali mi szyby w drzwiach i przednią i chcieli zabrać dowód bo niby oklejone folią a tu peszek. Foli nie było. Jak powiedziałem grzecznie Pani Policjant, że te autka tak miały fabrycznie nie chciała wierzyć.
Nadgorliwość i tyle
Policjant udający że sie zna i wyręczający diagnoste to ZŁO
GTI_Efekt Masy Obrazek
Awatar użytkownika
MiceK
Maniak
Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
Numer Gadu-gadu: 1295187
Kontakt:

Post autor: MiceK »

Do mnie się jeszcze nikt nie przyczepił, a rok już minął.
parking lotnisko modlin http://lotnisko-modlin.org/
taxi lotnisko modlin http://taxitransfer24h.pl/
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

krzyska pisze:
DJPreZes pisze:Wiem, że tak jest, ale np. Martinoo też z Gdyni od ponad dwóch lat tak jeździ i jest ok. Poza tym przepis zabrania montowania, a nie używania 8)7
Czyli jak poprzedni właściciel zamontował a Ty tylko uzywasz tych żółtych swiatełek to wsio jest OK??? No bez jaj.
No sorry - ja tego nie wymyśliłem. Możliwe, że się mylę, tego nie wiem. Wiem, że jak wprowadzali ten przepis to na 99% tak było - takie niedopowiedzenie. Mniejsza z tym. Na razie się z żółtych wyleczyłem.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
Kontakt:

Post autor: grzesiek309 »

Przepis zabrania wyposażania. I de facto jest martwy bo jak Ci udowodnią, że zamontowałeś żółte światła po jego wprowadzeniu :wink:
To jest urok naszego rządu 8)7 Ustalają niejednoznaczne przepisy, żeby później była dowolność w interpretacji :lol:
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia... :D
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Zdjęty błotnik, maska, zderzak, wyjęty silnik, wyjęte sanki, amorki, założone "nowe" sanki od Orfiego (przeróbka jednak była konieczna), złożone amorki na nowych częściach ze sprężynami Koni od GTI -40mm (takie, bo tak! Te które miałem idą do piaskowania i wtedy na handel pewnie...), stabi na nowych gumach Sasic, lewa podłużnica i okular wyspawane, wymienione, odbudowane, czy jak to nazwać. Na pewno podłużnica zrobiona na ory częściach z Peugeota, okular na zamienniku. Potem wrócił silnik na swoje miejsce i na szybko resztę złożyłem - zderzak przy tej operacji stracił życie, maska ledwie się domyka, ale ludzie. Jest moc! Jest cicho, sztywno, pewnie. Jedynie do poprawki wodziki, bo biegi są BARDZO nieprecyzyjne. Dokumentacja video wieczorem. Aaaaaaa! Zapomniałem lewego chlapacza założyć :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Obiecany filmik... MASAKRA. Prawie jak na czesko-słowackim forum...
Obrazek
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Niezła masakra :shock: Ale okularki niezłe 8)
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko ;) https://www.facebook.com/205renovation/
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Drugiego dnia to zaczęło wyglądać jak samochód, ale jakoś nie było czasu filmować.
Obrazek
grzesiek309
Peugeot 205 Master
Kontakt:

W ogóle od czego go tak zjadło? Był bity z tej strony?
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Podczas rozbiórki znalazłem kawałki szpachli grubości nawet 4mm. Nie wierzyłem, wziąłem suwmiarkę i jak byk 4mm szpachli 8)7 Lewy okular zamiast wyprostowany został zalany szpachlą. Tak samo na lewej podłużnicy są takie fabryczne przetłoczenia - też szpachla. Szpachla, szpachla, szpachla. Na oko lewy kielich jest przespawany z innej 205, bo podczas szlifowania doszedłem do niebieskiego koloru, a wątpię, żeby to był podkład. Nawet ten "kołnierz" od nadkola, na który się wkleja błotnik był krzywy i zamiast go wyprostować to ktoś dał tam szpachli 8)7 8)7 8)7 Jak kupię przednią szybę to ciąg dalszy demolki - zdejmuję szybę i słupki "odnawiam". Jak znajdę czas, to jadę na zbieżność. Co ciekawe - jak ja kupiłem to na sprawdzaniu zbieżności było idealnie, więc nie wiem co o tym myśleć. Bity na 110%, zrobiony na odp..., naklejone ory naklejki i do tego jeszcze geometrię trzymał. Dziwne.

Przeniosłem temat do "Nasze auta", bo to ciągle nie projekt, a jedynie próba reanimacji trupa. Projekt zacznie się latem dopiero. :Y
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Uzalezniony
Posiadany PUG: 206. 1.4 XT
Numer Gadu-gadu: 2478139

Post autor: Wojtek »

U mnie w białym było coś takiego 8)7
Załączniki
2.jpg
1.jpg
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

U mnie nawet gorzej chyba było 8)7 No i oczywiście podczas ostatecznego składania musiałem wymienić ekspresem chłodnicę 8)7
Obrazek
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Numer Gadu-gadu: 7424729
Kontakt:

Post autor: Manwe »

Nie wiem czy to cie pocieszy prezesie ale to co pokazał Wojtek pozwoliło mi się urwać jedna ręką z drugiej strony (cala belka pod chłodnicą i po połowie okularów) a nie jestem koksem (50 kg żywej wagi 8)7 )
Ostatnio zmieniony 18 kwie śr, 2012 11:04 pm przez Manwe, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Z drugiej strony jest ok. Sprawdzałem,bo zjechałem do gołej blachy.
Obrazek
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

4 dni od składania samochodu na szybko, pod chmurką, w deszczu i w totalnej ciemności. On nadal chodzi. Do pełni szczęścia brakuje zderzaka i przednich błotników (i 100 innych rzeczy, ale to na dobry początek) :/
Obrazek
ODPOWIEDZ