Problem z odpalaniem

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
DUŻY2

Problem z odpalaniem

Post autor: DUŻY2 »

Witam mam następujący problem. Na zimno silonik odpala bez problemów. Przejadę kilka kilometrów tak że zdąży sie nagrzać i gaśnie bez wyraźnego powodu i nie daje się dopalić przez jakieś 5-10 minut. Jak trochę ostygnie sytuacja się powtarza. Co może być nie tak? Przyczyną może być modół zapłonowy??? Temperatura silnika utzrymuje się w normie, olej to samo, wszystkie kable od świec cewki itd sprawdzałem wydają się być ok. Silnik 1,9 benzyna.
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: TOMBIKE »

mam to samo, jak silnik zimny to jest ok, gdy zagrzeje się to gasnie, trzeba go troche przygazowac, potem jest znow ok, trwa to moze z kilka minut, też nie wiem od czego to moze być, zauważyłem ze jak włącze dmuchawe na max to spadaja mi obroty, to przypadek czy tak ma byc?
DUŻY2

Mi wogóle przez jakiś czas nie chce odpalić....rozrusznik kręci ale nic poza tym silnik nawet na chwilę nie łapie...
Spayky

Post autor: Spayky »

przy zimnym silniku nie powinno się włączać dmuchawy
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

nie przy zimnym tylko przy ciepłym
Awatar użytkownika
misiek22
Junior

Post autor: misiek22 »

DUŻY2 pisze:Mi wogóle przez jakiś czas nie chce odpalić....rozrusznik kręci ale nic poza tym silnik nawet na chwilę nie łapie...
wczoraj wieczorem właśnie u siebie zrobiłem tę usterkę :wink:
jak silnik był zimny palił ładnie natomiast po nagrzaniu tracił iskrę z kopułki na kable, z cewki było wszystko oki, miałem do wymiany kable które założyłem miesiąc temu (Boscha już więcej nie kupię :evil: ) do tego jeszcze kopułkę, która kiedyś była klejona :evil: po zrobieniu w/w rzeczy Pug śmiga że aż miło :twisted:
ps.
auto zgasło dwa razy na przełomie tygodnia, kiedyś pytałem o to na forum Kaktus przestrzegał żeby tego nie zostawiać... :wink: no i auto klękło na początku tego tygodnia, aż do wczoraj.
Peugeot 205
1.9GTI
DUŻY2

Nad kablami też się zastanawiałem...wymieniałem razem z kopułką świecami jakoś 1,5 roku temu...ostatnio jak grzebałem przy kopułce na włączonym silniku troszkę mnie popieściło...Dobra ale z drugiej strony jakby jeden kabel był walnięty to nie powinno być tak że wogóle nie mogę odpalić silnika a średnio muszę poczekać jakieś 5-10 minut żeby zechciał współpracować...
Awatar użytkownika
rmegane
Nowicjusz

Post autor: rmegane »

hej ja mialem podobny problem i przyczyna jego byla uszkodzona cewka w aparacie zaplonowym wiec sprawdz ja jak masz mozliwosc pozdrawiam
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

nie mialem tak pugu ale naprawiam motocykle i czasami takie sa objawy uszkodzenia cewki zaplonowej...chociaz moze byc tez jakis czujnik od wtrysku..
ODPOWIEDZ