Co to za czujnik??

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Co to za czujnik??

Post autor: Przecinak »

Czy ktos wie co to za czujnik ktory sie znajduje po kolektorem wydechowym w bloku silnika zaraz obok rurki bagnetu ?
Posiada dwa konektorki i u mnie nie jest podlaczony :shock:

Silnik to 1.9 GTI ten na motronic'u.
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

To pewnie czujnik poziomu oleju !!! Nie wiem jak jest w XU9J2 u mnie (XU9J4) jest wlasnie pod kolektorem wydechowym.
Obrazek
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

stef pisze:To pewnie czujnik poziomu oleju !!! Nie wiem jak jest w XU9J2 u mnie (XU9J4) jest wlasnie pod kolektorem wydechowym.
Mialem cos podobnego w cytrynie XM z tym ze tam pokazywalo dokladnie poziom oleju (na kilka sekund po wlaczeniu silnika) a tutaj chyba by tylko lampke STOP zapalal chyba ze sie myle. Szkoda ze nie pomierzylem gada co za jeden :?
Awatar użytkownika
rafxx
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: rafxx »

Pod kolektorem czy nad nim i z boku czy od strony przegrody. Bo ja też szukam czujnika od poziomu oleju :)
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

rafxx pisze:Pod kolektorem czy nad nim i z boku czy od strony przegrody. Bo ja też szukam czujnika od poziomu oleju :)
Tak jak napisalem pod kolektorem zaraz obok wejscia bagnetu do silnika, w ksiazce HAYNES "engine removal and overhaul ......." 2D-5 jest rysunek na ktorym widac ten czujnik.

Czy ktos z posiadaczy 205 jest w stanie potwierdzic role tego czujnika i czy macie go podlaczony a jesli tak to skad leci kabelek ??
Awatar użytkownika
IGI
Junior

Post autor: IGI »

u mnie nie jest podlaczony czujnik od wstecznego i nie moge znalezc kabla wiecie moze skad on leci?
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Post autor: stef »

Przecinak pisze: Mialem cos podobnego w cytrynie XM z tym ze tam pokazywalo dokladnie poziom oleju (na kilka sekund po wlaczeniu silnika) a tutaj chyba by tylko lampke STOP zapalal chyba ze sie myle. Szkoda ze nie pomierzylem gada co za jeden :?
Dokladnie! Myslalem, ze w 205-tka ma taki sam zegar jak BX! Tzn Zegar pokazujacy cisnienie oleju ma jeszcze w sobie kontrolke poziomu oleju, ktora zapala sie na ok. 20s po przekreceniu stacyjki a pozniej gasnie!

Byc moze w silnikach 8v jest czujnik poziomu oleju ale nie ma kontrolki do niego na desce rozdzielczej. Moze tak byc w Pugach bo sam sie zdziwilem ze u znajomego w 405mi16 czujnik cisnienia oleju jest przykrecony do silnika, ale nie ma kontrolki na tablicy rozdzielczej! PARADOKS Widoczenie spelnia tylko role zaslepki:)

Dolaczam zdjecie (troche slabo widac, ale tylko takie zdjecie mam)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
przemo
Junior

Post autor: przemo »

IGI pisze:u mnie nie jest podlaczony czujnik od wstecznego i nie moge znalezc kabla wiecie moze skad on leci?
ze skrzyni biegow
205 1.9 D - kupa dymu i smrodu ale pedzi do przodu ;P
p.s. nie drażnij lwa
http://www.przemo.205.pl
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 02 sty wt, 2007 3:51 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Nawiasem mówiąc w mam w dieselu taki czujnik pod kolektorem wydechowym, zdaje mi sie że jest on w misce!! do tego małe czarne pudełko nad skrzynką z bezpiecznikami bo kontrolka błyska na postoju przed uruchomieniem silnika-chyba oczywiste :)
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
ODPOWIEDZ