Nowy Rolandzik
- Tomek_
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 Roland Garros
- Numer Gadu-gadu: 2548372
Nowy Rolandzik
Siema!
Niedawno nabyłem Peugeota 205 Roland Garros, 1990r, silnik TU3M, przebieg 180tys. Oryginalne papiery itd. Za autko nie dałem dużo, jednak jest przy nim trochę do zrobienia. Jest to chyba nietypowa wersja, bo nie spotkałem się jeszcze z Rolandem z pełnym, (chyba)oryginalnym obiciem drzwi oraz z białą, skórzaną kierownicą. Kokpit jest szary. Reszta tak jak w każdym innym Rolandzie, tylko nie wiem jak tym dachem się zająć, odpinam ten plastik, coś pompuje, ruszam tym jakby joystickiem obok i nic się nie dzieje, może nie potrafię po prostu nim się obsługiwać . W środku brak schowka pasażera(jeśli ktoś ma to byłbym chętny ), radio Blaupunkt Lubeck SQM28 z epoki(nie ma na zdjęciach), licznik działa, ale kontrolki nie palą(pewno żarówki) i wskazówki są poodginane, pewno ktoś tam grzebał . Fotel kierowcy ma naderwany boczek, tak to reszta w zadowalającym stanie, oczywiście do czyszczenia. Auto nie było jeszcze myte od zakupu, także sorry za syf Zarówno przedni jak i tylny zderzak ma pęknięcie, nie wiem gdzie dostane takie zielonkawe do Garrosa 3 z 4 plastikowych paneli urwane. Lakier w dosyć dobrym stanie, na drzwiach pasażera kiedyś widniała jakaś naklejka i pozostawiła ślad na drzwiach. Jeśli chodzi o rdze jest gdzie nie gdzie. Troche kielich, małe plamki na środkowym tunelu, ale ogólnie jest ok . Silnik kopci i mokro mu z lewej strony Pewno uszczelniacze zaworów. Katalizator wycięty przez poprzednika. Jeśli chodzi o zawieszenie to jeżdżono nim ciągle w pojedynke i jest lekko pochylony w lewą stronę. Tak to ok. Ogólnie hamuje i jeźdi ale 'troszke' trzeba zrobić
Spotkaliście się przedtem z taką wersją Garrosa? Na początku zastanawiało mnie to wnętrze, szczególnie kierownica.
Fotki :
Niedawno nabyłem Peugeota 205 Roland Garros, 1990r, silnik TU3M, przebieg 180tys. Oryginalne papiery itd. Za autko nie dałem dużo, jednak jest przy nim trochę do zrobienia. Jest to chyba nietypowa wersja, bo nie spotkałem się jeszcze z Rolandem z pełnym, (chyba)oryginalnym obiciem drzwi oraz z białą, skórzaną kierownicą. Kokpit jest szary. Reszta tak jak w każdym innym Rolandzie, tylko nie wiem jak tym dachem się zająć, odpinam ten plastik, coś pompuje, ruszam tym jakby joystickiem obok i nic się nie dzieje, może nie potrafię po prostu nim się obsługiwać . W środku brak schowka pasażera(jeśli ktoś ma to byłbym chętny ), radio Blaupunkt Lubeck SQM28 z epoki(nie ma na zdjęciach), licznik działa, ale kontrolki nie palą(pewno żarówki) i wskazówki są poodginane, pewno ktoś tam grzebał . Fotel kierowcy ma naderwany boczek, tak to reszta w zadowalającym stanie, oczywiście do czyszczenia. Auto nie było jeszcze myte od zakupu, także sorry za syf Zarówno przedni jak i tylny zderzak ma pęknięcie, nie wiem gdzie dostane takie zielonkawe do Garrosa 3 z 4 plastikowych paneli urwane. Lakier w dosyć dobrym stanie, na drzwiach pasażera kiedyś widniała jakaś naklejka i pozostawiła ślad na drzwiach. Jeśli chodzi o rdze jest gdzie nie gdzie. Troche kielich, małe plamki na środkowym tunelu, ale ogólnie jest ok . Silnik kopci i mokro mu z lewej strony Pewno uszczelniacze zaworów. Katalizator wycięty przez poprzednika. Jeśli chodzi o zawieszenie to jeżdżono nim ciągle w pojedynke i jest lekko pochylony w lewą stronę. Tak to ok. Ogólnie hamuje i jeźdi ale 'troszke' trzeba zrobić
Spotkaliście się przedtem z taką wersją Garrosa? Na początku zastanawiało mnie to wnętrze, szczególnie kierownica.
Fotki :
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Re: Nowy Rolandzik
Bliźniak mojego Masz ten sam rocznik ale stare lampy, wychodzi na to, że mój miał zmieniane
Białą kierownicę już widziałem ale pełne boczki widzę pierwszy raz
Wnętrze i buda wyglądają nawet lepiej niż u mnie
Jak włożysz w niego trochę pracy, będzie kolejny piękny Garros
A może by tak zrobić Garrosami najazd na przyszły trip?
Jeśli chodzi o otwieranie szybra:
-najpierw odciągasz wajchę do dołu, powinieneś usłyszeć jak uchodzi powietrze z uszczelki i zauważyć, że lekko opada,
-jak szyba się odblokuje po prostu przesuwasz ją ręką do tyłu.
-najpierw odciągasz wajchę do dołu, powinieneś usłyszeć jak uchodzi powietrze z uszczelki i zauważyć, że lekko opada,
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
- Tomek_
- Nowicjusz
Pff, a myślałem, że Francuzi bardziej się postaraligrzesiek309 pisze:Bliźniak mojego Masz ten sam rocznik ale stare lampy, wychodzi na to, że mój miał zmieniane
O tripie się pomyśli jak autko będzie w pełni sprawne i nie będzie zostawiało zasłony dymnej za sobą
Skoro szyberdach jest ręczny, to po co jest to?
-
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 xs
To jest właśnie dźwignia z blokadą do wypompowania powietrza z uszczelki która gdy jest pełna powietrza przytrzymuje i uszczelnia szybę. Wciskasz guzik i kierujesz tę dużą dźwignię / łapę pionowo w dół, uszczelka opróżnia się z powietrza wydając przy tym słyszalny syk. Jak uszczelka jest pusta przesuwasz szybę ręcznie w tył:)
- Tomek_
- Nowicjusz
Do tego etapu doszedłem samemu, chodzi mi o ten element pomiędzy lampką kabiny, a szyberdachem Do czego to służy?operatorbazooki pisze:To jest właśnie dźwignia z blokadą do wypompowania powietrza z uszczelki która gdy jest pełna powietrza przytrzymuje i uszczelnia szybę. Wciskasz guzik i kierujesz tę dużą dźwignię / łapę pionowo w dół, uszczelka opróżnia się z powietrza wydając przy tym słyszalny syk. Jak uszczelka jest pusta przesuwasz szybę ręcznie w tył:)
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Po to, żeby ciśnienie spuścić z uszczelki.
Kierownica była jako opcja z tego co słyszałem.
Boczki kiedyś Rafgentry w jakimś temacie takie wstawiał i nie wiadomo skąd takie się biorą, bo od rocznika wynika, że nie zależą
A ten element pomiędzy to tak zwana lampka do czytania map - jak ją przekręcisz, to taki mały punkt świetlny się świeci.
Boczki kiedyś Rafgentry w jakimś temacie takie wstawiał i nie wiadomo skąd takie się biorą, bo od rocznika wynika, że nie zależą
A ten element pomiędzy to tak zwana lampka do czytania map - jak ją przekręcisz, to taki mały punkt świetlny się świeci.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Numer Gadu-gadu: 7424729
- Kontakt:
Istnieje opcja, że zawiesił ci się zaworek podcisnienia od szyberdachu albo uszczelka nie puszca z jakiegoś innego powodu, jak szyba nie chce się odsunąć po odpuszczeniu dźwigni w dół spróbuj palcami odsuwać uszczelke od szyby, żeby puściła musisz ja odepchnać na całym obwodzie
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
- Tomek_
- Nowicjusz
Ok, dzięki, przynajmniej wiem, że u mnie nie działa, tak samo jak oświetlenie wnętrzaDJPreZes pisze:Po to, żeby ciśnienie spuścić z uszczelki.
Spokojnie, szyberdach się otwiera, myślałem po prostu że jest na jakiś silniczek i nie chciałem używać siły żeby go odsunąć Na początku myślałem, że ta lampka do czytania map służy do otwierania
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Kontakt:
lampka czasami wskoczy na minimetr do środka i styki się nie stykają
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
- krzyska
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90
- Numer Gadu-gadu: 0
Szyber po opróżnieniu uszczelki i tak się nie otworzu dopóki trzymają go blokady. Widocznie linki ich nie wciągają i dupa. Foto kiepskie ale widać linki i lewą blokadę, po prawej jest to samo
GTI_Efekt Masy
- Tomek_
- Nowicjusz
Mam jeszcze pytanko. Ile było odcieni kokpitów? Szczególnie chodzi mi o odcienie szarości, jest ich kilka czy szary w 205 to szary(oczywiście nie mam na myśli wyblakłych szarych od słońca itp. )?
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Co najmniej dwa
- Tomek_
- Nowicjusz
W ramach porządków jesiennych czyściłem podszybie i mam pytanie, do czego służy ten otwór z klapką?
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt: