piski i jęki z przedniego zawieszenia

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
3.14-ter

piski i jęki z przedniego zawieszenia

Post autor: 3.14-ter »

Czołem!
Może mnie naprowadzicie co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Samochód był sprawdzany niecałe pół roku temu, po wymianie m.in. końcówek drążka, osłon przegubu, tarcze i klocki są w porządku (sprawdzane przed 2 tygodniami). A mniej więcej przed tygodniem pojawiły się coraz bardziej uporczywe piski i dźwięki przypominające nienaoliwione koło zębate z okolic lewego przedniego koła objawiąjące się w momencie ruszania (mniej więcej do wrzucenia 3 biegu, potem prawdopodobnie zagłuszane i podczas hamowania bez względu na to czy na luzie czy z wrzuconym biegiem aż do całkowitegu wyhamowania PUGa. Kiedy samochód się zatrzyma wszystko cichnie. Co to może być?
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: TOMBIKE »

łozysko??
3.14-ter

ale gdyby to było łożysko, to wyłoby nieprzerwanie raczej, kolega zasugerował mi tłoczek od hamulca, że nie odbija, może to to?
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

Czy słyszysz to także jak jedziesz dość wolno?? Jeżeli tak to najlepiej podnieś sobie to lewe koło podnośnikiem i pokręć nim sam to może uslyszysz dokłądniej co to i gdzie to nei zaszkodzi. Ja też bym stawiał na łożysko ale pewności nie mam. Może hamulce u mnie osatnio też coś piszczało przy wolnej jeździe ale z tyłu najprawdopodobniej hamulce bo przestało już po przejechaniu jakiś 50km
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
3.14-ter

nie, już to robiłem jak jest podniesiony i kręce nie słychać tego dźwięku. Aha i nie ma reguły, jak rano odpalam auto to tego nie ma, po przejechaniu 2-3 km się pojawia, ale nie zawsze. Następnego dnia już od pierwszego uruchomienia mam, więc żadnej regularności nie potwierdzam :shock:
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

a ja bym zadzwonil wtedy do serwisu puga poprosil mech. do telefonu i zapytal. napewno powie co wg niego to moze byc.

a czy mozliwe ze robiac samochod pogubily sie igielki z lozysk ?? np od strony skrzyni
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
ODPOWIEDZ