Środek odstraszający myszy?
- jarema205
- Maniak
- Posiadany PUG: GTI, CJ, XR, XRD, XRD, LOOK
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Środek odstraszający myszy?
2mouse - więc zacznę od posprzątania garażu
Chociaż muszę przyznać, że pomysł Robsona podoba mi się najbardziej
Chociaż muszę przyznać, że pomysł Robsona podoba mi się najbardziej
XR in PROGRESS
Pomysł dobry, poza tym drobiazgiem, że zdrowa dorosła mysz wyskoczy z takiego wiadra...robson pisze:Może taki patent
http://www.youtube.com/watch?v=dz5wagA3Zjg
Wykorzystywałem podobny sposób złożony z weka, łyżeczki płatków owsianych i kinkietu drewnianego, po którym wchodziły do środka... Potem szybki ruch ręką i się łapało ze dwie lub nawet trzy sztuki... Ale to ma sens przy mniej więcej czterotygodniowych myszach, starsze są sprytniejsze i motorykę mają wydajniejszą...
A wszystko dlatego że zostawiłem otwarte drzwi do kuchni na działce... Matko jedyna, 1,5 kg makaronu w dwa tygodnie zżarły... Mieliśmy upojny weekend spędzony na sprzątaniu, myciu i łapaniu... Chyba ze 40 sztuk wyniosłem do komórki. Kilka wróciło, ale już nie weszły do mieszkania. Tylko trzeba było uważać, bo na wycieraczce była pikieta i co drzwi się otworzyło, to ktoś się rzucał w otwór... Były transparenty i okrzyki: "dajcie chleba!" "makaronu!", "CIASTA!"... Cóż, po jakimś czasie liczebność stada uległa zmniejszeniu i tylko ze trzy samice leśnych myszy mieszka z dochodzącym samcem. Domowych nie ma...
- MichalOsw90
- Junior
- Posiadany PUG: 205 1,6 Automat
czy ja wiem zostaw go na noc w garazu to jak zaczna myszy harcowac odrazu nabierze ochote na "zabawe" z myszami kot to w koncu kotmoralez pisze:Problem w tym, ze nie kazdy kot ma ochote ganiac za myszami, za to w kuwete "wali" kazdy
- dominik19866
- Junior
- Posiadany PUG: RG cabrio + RG
- Numer Gadu-gadu: 6499027
Może mój patent się przyda. Poblem nie jest mi obcy mieszkam na wsi mamy gospodarstwo myszy sa najwiekszym problemem w kombajnie do zboża wszystkiego ziarna nieda sie usunąć, umyć nie można groźba masakrycznej korozji odstrasza a szkody są pracochłonne w naprawach i irytujące. Myszki uwielbiają kable,węże oraz uszczelki (jakby to smaczne było)
Sposobem jest "nakarmić" kombajn po sezonie gorczycą jak i pomieszczenie gdzie stoi. Zdecydowanie unikają tego zapachu.
A nie wali "przepracowaną kuwetą"
Sposobem jest "nakarmić" kombajn po sezonie gorczycą jak i pomieszczenie gdzie stoi. Zdecydowanie unikają tego zapachu.
A nie wali "przepracowaną kuwetą"
- jarema205
- Maniak
Dziś zabrałem się za sprzątanie garażu, zeszło mi pół dnia a dopiero posprzątałem może 1/3
Jak skończę to zobaczymy czy to pomoże.
dominik19866 - możesz coś więcej powiedzieć temat tej gorczycy?( o zapachu też) Mam ziarno rozsypać w garażu czy coś w tym stylu? (sorry za być może głupie pytanie, ale moja wiedza w tej dziedzinie jest dość płytka )
Jak skończę to zobaczymy czy to pomoże.
dominik19866 - możesz coś więcej powiedzieć temat tej gorczycy?( o zapachu też) Mam ziarno rozsypać w garażu czy coś w tym stylu? (sorry za być może głupie pytanie, ale moja wiedza w tej dziedzinie jest dość płytka )
XR in PROGRESS
Pomysł wygląda zacnie i humanitarnie...dominik19866 pisze:Sposobem jest "nakarmić" kombajn po sezonie gorczycą jak i pomieszczenie gdzie stoi. Zdecydowanie unikają tego zapachu.
- dominik19866
- Junior
Pomieszczenie czyste bez jedzenia jakie mogły by znaleść to podstawa, rozsypać po podłodze i miejscach gdzie lubią szperać nie trzeba dużo ważne żeby ziarno nie było zepsute. Wkońcu ile czasu można wytrzymać w pomieszczeniu gdzie do jedzenia jest tylko musztarda? Nie jest to rozwiązanie 100% mimo to polecam
Zapach jest fatalny ale tylko świeżej wysuszona jest ok nie wyczujesz że jest rozsypana. Małe żółtawe ziarenka łatwo o glebe gdy trafi się więcej pod butem, tania (ok 2zł/kg) i bezpieczna w porównaniu z trutkami...
Zapach jest fatalny ale tylko świeżej wysuszona jest ok nie wyczujesz że jest rozsypana. Małe żółtawe ziarenka łatwo o glebe gdy trafi się więcej pod butem, tania (ok 2zł/kg) i bezpieczna w porównaniu z trutkami...
- jarema205
- Maniak
Dziś wreszcie udało mi się skończyć sprzątać garaż
Skorzystałem z rady dominika19866 , zakupiłem 10kg gorczycy i rozsypałem po garażu. Z rady 2mouse również skorzystałem- kupiłem 4 dezodoranty marki "Bond"(jest duża szansa, że myszy nie zniosą tego zapachu bo smród jest niemiłosierny ) i wypsikałem je do komory silnika i gdzie się tylko dało
Mam nadzieję, że to pomoże
Dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam.
Skorzystałem z rady dominika19866 , zakupiłem 10kg gorczycy i rozsypałem po garażu. Z rady 2mouse również skorzystałem- kupiłem 4 dezodoranty marki "Bond"(jest duża szansa, że myszy nie zniosą tego zapachu bo smród jest niemiłosierny ) i wypsikałem je do komory silnika i gdzie się tylko dało
Mam nadzieję, że to pomoże
Dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam.
XR in PROGRESS
Okrutny jesteś...jarema205 pisze:kupiłem 4 dezodoranty marki "Bond"
- jarema205
- Maniak
Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć tylko tyle, że to na 2 samochody2mouse pisze:Okrutny jesteś...
XR in PROGRESS
- MichalOsw90
- Junior
- Posiadany PUG: 205 1,6 Automat
- dominik19866
- Junior
Teraz masz auto "Bonda"
I jak tam gorczyca? Zjedzona?....
- jarema205
- Maniak
2mouse- wygląda na to, że zastosowanie gorczycy i "bonda" pomogło, bo myszy się wyniosły.
Wczoraj jeszcze jak przeczytałem Twój post to wpadłem na pewien (genialny?) pomysł. Mianowicie, zostawiłem ciastka w samochodzie (tym razem z pełną premedytacją ) i o dziwo rano ciastka były nieruszone
Także mam nadzieję, że myszy już więcej dręczyć mnie nie będą
Wczoraj jeszcze jak przeczytałem Twój post to wpadłem na pewien (genialny?) pomysł. Mianowicie, zostawiłem ciastka w samochodzie (tym razem z pełną premedytacją ) i o dziwo rano ciastka były nieruszone
Także mam nadzieję, że myszy już więcej dręczyć mnie nie będą
XR in PROGRESS