pezocik nie odpalił--helpmee
- szmergiel
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
bendix odpowiada za zazebienie sie rozrusznika z kołem zamachowym. to taki elektromagnes. objaw byłby taki ze rozrusznik by sie krecił jak szalony, wolny od obciążenia a silnik by stał w miejscu. jest to łatwe do zdjagnozowania. wtedy ciszej i wyraznie słychac cichy szelest rozrusznika zamiast mielenia całego silnika. sprawdz kable wys. napięcia, rozdzielacz <jeśli taki masz> a potem czy paliwo dochodzi. jesli jesteś zagazowany to sprawdz czy instalacja działa, czy jak przekręcisz zapłon słychać strzały zaworów od gazu czy bezyny <moze bezpiecznik od instalacji padł a wtedy wszystkie zawory sa zamkniete> a jak juz nic nie pomoze, to zanim zadzwonisz po mechaniora zobacz czy jakis cwaniak nie zatkał ci szmata wydechu <głupie ale realne, chociaż po tyly kreceniach pewnie twój wydech już dawno by lezał za tobą, w kszakach> pozdrawiam!
- misiek22
- Junior
panowie jaki bendix jak masz iskrę tylko na jednej fajce to nie ma bata żeby zapalił silnik co mogę polecić to zacznij sprawdzać od cewki jak jest oki i daje prąd to sprawdź kopułkę, być może kopułka jest walnięta albo same kable, sprawdź wszystko po koleii życzę powodzenia w dłubaniuyellowman pisze:rozrusznik kręci ,
czyściłem świece i na każdej z nich jest iskra aleeee
wszystkie mają iskre tylko na jednej fajce ,czy tak powinno być?????,
(mam 4 fajki ale tylko jedna daje iskre)
pozdro,
Michał
Peugeot 205
1.9GTI
1.9GTI
- szmergiel
- Junior
a! jeśli masz jakiś stary alarm to też przyjrzyj mu sie. czy nie zamókł, czy sie dziwnie nie zachowuje<włacza i wyłancza sam>. kiedyś z ojcem wybebeszyliśmy pół silnika. okazało sie ze wspaniały alarm, który postanowił żyć swoim zyciem odłączył zapłon. i w ogóle posprawdzaj bezpieczniki np. od komputera i takie...
- szmergiel
- Junior
a!! masz tylko na jednym garze iskre!! to sprawdz kopółke i rodzielacz. potem kable. jesli zobaczysz że cos sie utleniło na stykach to wyczysć to delikatnie papierem ściernym <ale tak abys nie zarysował izolatora bo potem tam bedzie przebicie na kopułce>. a jak nic tam nie ma to spryskaj WD 40, usunie wilgoc. fajki też możesz
Obstawiam że to palec rozdzielacza, bo jak daje iskrę na jedną świecę to znaczy ze prąd dochodzi do kopółki aparatu zapłonowego, a palec nie podaje dalej prądu, tak że sądze że cewka jest oki, palec sprawdź wszystkie styki w kopułce, i końcówki przewodów wysokiego napiecaia, nie wiele roboty.
Pozdrawiam napisz jak wyszło.
Pozdrawiam napisz jak wyszło.
EUREKA - TO BYŁO TE ŚMIGIEŁKO tz.palec rozdzielacza, przeczyściłem go papierem ściernym i lwiątko zaryczało
tyle że teraz jakoś dziwnie chodzi -jakby na dwa gary iii kopci z wydechu,
(śnieg za peżocikiem już nie jest biały--ale czarny jak smoła )czy jak kopci to oznaka że jest zalany i musi pochodzić ?????, a może powinienem cosik zrobić????... TAK wogóle to fes a fes dzięki....
tyle że teraz jakoś dziwnie chodzi -jakby na dwa gary iii kopci z wydechu,
(śnieg za peżocikiem już nie jest biały--ale czarny jak smoła )czy jak kopci to oznaka że jest zalany i musi pochodzić ?????, a może powinienem cosik zrobić????... TAK wogóle to fes a fes dzięki....
- szmergiel
- Junior
jak dwa razy rozładowałeś akumulator kręcac to co sie dziwisz. cały czas jak kreciłeś to leciało paliwo do silnika a potem do wydechu. troche teraz pokopci. możliwe też że jeszcze nie pali na któryms garze. ale jeśli ma moc i równo chodzi to jest ok. w najbliższej przyszłości polecam wymienić palec i kopółke. POZDRO!!
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 1.6 GTI
no zgadza sie dalem czadu ale pisalem to wieczorkiem i nie patrzylem na ekran co pisze wiec nie zauwazylem ze wczesniej to naskrobalem.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=45304936 na tej aukcji kupowalem przewody.Wyszlo okolo 60 zl z przesylka za kable do GTI . Na tej stronie masz katalog przewodow.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=45304936 na tej aukcji kupowalem przewody.Wyszlo okolo 60 zl z przesylka za kable do GTI . Na tej stronie masz katalog przewodow.
witka panowie wiec było tak :
- jakiś tydzień przed awarią zaczeły się problemy z odpalaniem " bestii"
- pewnego dnia nie odpaliła : przy próbach rozładowałem dwarazy akum
-przeczyściłem świece , kopułke , palec rozdzielacza
-odpalił ale chodził jak czołg ( czarny dym z wydechu), -zgasiłem go
-ponowna próba odpalenia niewypaliła
- znów rozładowałem dwa razy akum.
-poprzekładałem fajki ze świec,---i to było to
od tego czasu wszystko jest o.k.
- jakiś tydzień przed awarią zaczeły się problemy z odpalaniem " bestii"
- pewnego dnia nie odpaliła : przy próbach rozładowałem dwarazy akum
-przeczyściłem świece , kopułke , palec rozdzielacza