Czy jest jakis przepis na właściwe ustawienie świateł? W stylu stan x metrow od sciany, swiatla maja byc na wysokosci ... w odleglosci ... od siebie...
Nie wiem wymyslam
Bo musialem wyjac reflektory, bo mialem peknieta regulacje w jednym...
Ew. poradzcie gdzie we wroclawiu pojechac zeby tanio takie swiatelka ustawic...
Kiedyś kiedyś na kursie prawka słyszałem, że jeszcze dawniej dawniej to był modny taki sposób:
stajesz 1 metr autem od ściany i tak ustawiasz światła aby były na wysokości 1m, czyli metr na metr, ale raczej nie polecam tak arhaicznych sposobów
Mogloby byc, tylko trzebaby jeszcze napewno uwzglednic wysokosc, na jakiej zamontowane są swiatla... raczej w 205-tce jakbys ustawil swiatla na wysokosci 1m, stojąc 1m od sciany, to ostwitlałyby drogę mleczną
W takim razie prosze Cie jesli mozesz, badz kogos kto wie ze ma dobrze ustawione swiatla o podanie mi na jakiej wysokosci sa jego swiatla stojac np ten 1m od sciany, badz moze w troche wiekszej odleglosci dla wiekszej dokladnosci. Jesli to tez nie problem, to prosze mi napisac jaka wtedy jest tez odleglosc miedzy punktami na scianie.
Na przeglądzie mogą Ci ustawić światła zorientuj sie ile to kosztuje bo może całkiem nie drogo albo nawet zdarzy sie że za darmo w ramach przeglądądu a ustawią Ci to już porzadnie możę nawet na jakimś odpowiednim do tego sprzęcie
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
To jeszcze mi JoT_JoCie napisz gdzie we wrocku szukac takich ustawiaczy swiatel, bo przeglad to ja mialem robiony w grudniu wiec troche za dlugo czekac
No na przegląd nie ma co czekać :D Ale mysle że za drobną opłatą powinni to zrobić w każdym zakladzie gdzie robią przeglądy wystarczy grzecznie zagadać szczegóły ustalimy jak sie spotkamy na zlociku :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
jezeli chodzi o swiatla to w maluchach bylo to ok. 5 m od sciany i rysowalo sie linie na scianie na wys.ok 1 m ( pi razy oko ) . Jezeli chodzi o umieszczanie halogenow to nie moga one byc mniej niz 25 cm od ziemii i nie wezej niz 1 m
na wysokości 1m ????? przeciez to by świeciło w kosmos!!!!
Rysujesz linie na takiej wysokości, na jakiej masz środki reflektorów w pugu mierzone od ziemi.
Zaznaczasz na niej dwa punkty oddalone od siebie o tyle o ile masz oddalone środki reflektorów w pugu.
Zakładając ze znajdziesz jakiś równy teren i ściane odjeżdzasz na kilka metrów tak zeby było równo.
Nie przesadzając z zawartoscią bagażnika:) ustawiasz regulację ręczną (pokretło wewnatrz albo dzwigienki przy reflektorach) na najwyższą .
Światła drogowe (ich plamy na scianie) muszą świecić dokładnie w te punkty!!! trzeba tak ustawić góra-dół i lewo-prawo aby sie zgadzały.
Oba słupy światła muszą iśc równolegle do siebie i równolegle do powierzchni drogi.
Po włączeniu świateł mijania otrzymasz taki obraz _____./____./__
Kropki to maja byc te punkty!! a ta linia ma wyznaczac granicę światła i cienia i bedzie ona kilka cm nizej od tej którą narysowałeś.
Powodzenia
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne