Z XS'a do XS'a :)
- scaliburgreg
- Junior
- Posiadany PUG: 205 XS TU3S 88'
- Numer Gadu-gadu: 5932746
Re: Z XS'a do XS'a :)
Jako, że to już 60 postów za mną w tym temacie zebrało mi się na małe podsumowanie wszystkiego co robiłem w aucie od jego zakupu w maju ub. roku, a trochę się już tego uzbierało
- wymieniona tylna belka,
- "regenerowane" kubły, z dwóch par zmiksowałem lepsze siedziska i lepsze szyny,
- nowe hamulce: przód - tarcze i klocki, tył - szczęki i mechanizm + poprawiony ręczny,
- odświeżone zderzaki czernidłem ze zmianą koloru listewek na czerwony,
- zmieniona gałka biegów: czerwone ścieżki zamiast białych,
- zakupione i pomalowane Speedline SL299, a na nie założone opony Toyo T1R 195/50R15,
- wsadzony filtr powietrza K&N,
- zregenerowany gaźnik wraz z samodzielnie dokonaną regulacją,
- wymieniona prawa zwrotnica wraz z nowym łożyskiem,
- nowe wahacze TRW,
- nowe końcówki drążków kierowniczych,
- uszczelniony szyberdach,
- zmieniony licznik: cyferki przebiegu są dla mnie mało istotne, mam za to ładne proste czerwone wskazówki,
- no i oczywiście rzeczy typowo eksploatacyjne: płyny, świece, przewody.
Autko spisuje się bez zarzutu i dalej będzie przeze mnie modyfikowane, choć nie będą to jakieś duże zmiany. Bardziej zależne od okazji na kupno czegoś wartościowego Marzą mi się fotele Semi Cuir Ramier z GTi PhI Idealnie pasowałyby kolorami do grafitowego wozu o szarym wnętrzu, ale znaleźć dobry komplet nie będzie łatwo. Wizualnie mój plan zakłada zrobienie 1.4 GTi - pozostawienie wszystkiego co charakterystyczne dla wersji XS, ale jednocześnie upchanie jak najwięcej z GTi (koła już są, fotele będą, ale bocznych listewek nie założę). Gdy znajdą się większe fundusze wrzucę lepsze zawieszenie i hamulce, a latem zajmę się nadwoziem, by zapewnić mu jeszcze wiele zdrowych lat
- wymieniona tylna belka,
- "regenerowane" kubły, z dwóch par zmiksowałem lepsze siedziska i lepsze szyny,
- nowe hamulce: przód - tarcze i klocki, tył - szczęki i mechanizm + poprawiony ręczny,
- odświeżone zderzaki czernidłem ze zmianą koloru listewek na czerwony,
- zmieniona gałka biegów: czerwone ścieżki zamiast białych,
- zakupione i pomalowane Speedline SL299, a na nie założone opony Toyo T1R 195/50R15,
- wsadzony filtr powietrza K&N,
- zregenerowany gaźnik wraz z samodzielnie dokonaną regulacją,
- wymieniona prawa zwrotnica wraz z nowym łożyskiem,
- nowe wahacze TRW,
- nowe końcówki drążków kierowniczych,
- uszczelniony szyberdach,
- zmieniony licznik: cyferki przebiegu są dla mnie mało istotne, mam za to ładne proste czerwone wskazówki,
- no i oczywiście rzeczy typowo eksploatacyjne: płyny, świece, przewody.
Autko spisuje się bez zarzutu i dalej będzie przeze mnie modyfikowane, choć nie będą to jakieś duże zmiany. Bardziej zależne od okazji na kupno czegoś wartościowego Marzą mi się fotele Semi Cuir Ramier z GTi PhI Idealnie pasowałyby kolorami do grafitowego wozu o szarym wnętrzu, ale znaleźć dobry komplet nie będzie łatwo. Wizualnie mój plan zakłada zrobienie 1.4 GTi - pozostawienie wszystkiego co charakterystyczne dla wersji XS, ale jednocześnie upchanie jak najwięcej z GTi (koła już są, fotele będą, ale bocznych listewek nie założę). Gdy znajdą się większe fundusze wrzucę lepsze zawieszenie i hamulce, a latem zajmę się nadwoziem, by zapewnić mu jeszcze wiele zdrowych lat
- scaliburgreg
- Junior
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć do czego służą otwory w klapie bagażnika? Jeden z nich widoczny na fotce.
W taką pogodę jak dziś gdy po nocy auto przykryte jest śniegiem woda dostaje się do bagażnika właśnie tymi otworami. Gdzie szukać przyczyny..
W taką pogodę jak dziś gdy po nocy auto przykryte jest śniegiem woda dostaje się do bagażnika właśnie tymi otworami. Gdzie szukać przyczyny..
- Martinoo
- Moderator
- Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
- Numer Gadu-gadu: 8330169
- Kontakt:
to są wg mnie otwory odwodnieniowe a woda dostaje ci się do bagażnika małym otworem pod blendą, który musisz zasilikonować jesli Twoja blenda nie ma takiego bolca który tam wchodzi
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- scaliburgreg
- Junior
Marzenia czasem się spełniają, tylko trzeba im trochę pomóc
Udało się zdobyć fotele o jakich pisałem niedawno choć ich stan był kiepski. Oddałem je do naprawy firmie Tapi-Car w Ostrowie Wlkp i człowiek, z którym rozmawiałem okazał się być fanem 205tek, bo jak twierdził posiada 3 sztuki Pokazał mi CJ'ta i Looka (obydwa do rozbiórki) i mówił, że na działce trzyma w garażu Garrosa, nad którym pracuje. Jako, że zaproponował dobrą cenę zapadła decyzja o kompleksowej regeneracji obu foteli. Został tylko materiał, na boczkach nowe gąbki i nowiutka skóra
Na fotkach fotel kierowcy przed i oba po regeneracji.
P.S. Dotarł do mnie także zestaw hamulców z ZX'a GTi, (zaciski girling, tarcze wentylowane 266mm, serwo + pompa) ale z przekładką wstrzymam się "do wiosny"
Udało się zdobyć fotele o jakich pisałem niedawno choć ich stan był kiepski. Oddałem je do naprawy firmie Tapi-Car w Ostrowie Wlkp i człowiek, z którym rozmawiałem okazał się być fanem 205tek, bo jak twierdził posiada 3 sztuki Pokazał mi CJ'ta i Looka (obydwa do rozbiórki) i mówił, że na działce trzyma w garażu Garrosa, nad którym pracuje. Jako, że zaproponował dobrą cenę zapadła decyzja o kompleksowej regeneracji obu foteli. Został tylko materiał, na boczkach nowe gąbki i nowiutka skóra
Na fotkach fotel kierowcy przed i oba po regeneracji.
P.S. Dotarł do mnie także zestaw hamulców z ZX'a GTi, (zaciski girling, tarcze wentylowane 266mm, serwo + pompa) ale z przekładką wstrzymam się "do wiosny"
Ostatnio zmieniony 12 mar wt, 2013 9:27 pm przez scaliburgreg, łącznie zmieniany 1 raz.
- druan
- Maniak
- Posiadany PUG: peugeot GTI
- Numer Gadu-gadu: 0
Skórka Prawdziwa czy eko???? jakie koszta jeśli można wiedzieć???wygląda rewelacyjnie
Żaden nauczyciel nie da ci na to papieru - Bądź Człowiekiem Dla Człowieka Szacunkiem się Kieruj.....
Syndykat Sępów Krakowskich
- scaliburgreg
- Junior
Muszę jeszcze ogarnąć jakiegoś elektryka co by podgrzewanie foteli podłączył, ale to przed kolejną zimą
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Niesamowita robota. Autentycznie jestem pod wrażeniem
Masz chyba najładniejsze Semi Cuir Ramier w klubie
Czekamy na lepszą sesję zdjęciową w ładną pogodę i kosztorys.
Masz chyba najładniejsze Semi Cuir Ramier w klubie
Czekamy na lepszą sesję zdjęciową w ładną pogodę i kosztorys.
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
- HideoOSW
- Junior
- Posiadany PUG: 205 Winner PTS / 205 GTI
- Kontakt:
1991 GTI [M0TW]
1993 WINNER [M0MY]
1992 XS [P3XY] RIP
1993 WINNER [M0MY]
1992 XS [P3XY] RIP
- scaliburgreg
- Junior
Krakowscy puryści To nie Lamborghini, żeby krówka musiała oddawać życie za fotele
Najwazniejsze, że ze stanu prawie agonalnego wyszły prawie jak nowe. Obawiałem się trochę, że nie uda się naprawiaczom zachować oryginalnego kształtu boczków, który jest przecież esencją tych foteli, ale gdy je zobaczyłem obawy przeszły w wielki banan na ryju
Najwazniejsze, że ze stanu prawie agonalnego wyszły prawie jak nowe. Obawiałem się trochę, że nie uda się naprawiaczom zachować oryginalnego kształtu boczków, który jest przecież esencją tych foteli, ale gdy je zobaczyłem obawy przeszły w wielki banan na ryju
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Kontakt:
Wyglądają rewelacyjnie. Powtórzę pytanie kolegów: ile kosztowały?
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
- scaliburgreg
- Junior
Zapłaciłem za renowację 600zł. Ale wrażenie trudno przeliczać na złotówki
- karpik
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 405 Mi16 , 205 Gti6
- Numer Gadu-gadu: 4582512
Gratsy ! mi nie starczyło czasu na zrobienie tego co Ty zrobiłeś z tymi fotelami ! Dla mnie wielkie WOW !