Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Tutaj umawiamy się na spotkania klubowe, informujemy o odbywających się zawodach i imprezach sportowych i tuningowych.
Awatar użytkownika
Haku
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever GTI-6
Numer Gadu-gadu: 5369054
Kontakt:

Re: Albania 2013 - Majowa wyprawa na dzikie Bałkany

Post autor: Haku »

Czy komuś z Was udało się może wykupić assistance z holowaniem do Polski obejmującym awarię na trasie podróży?
Peugeot 205 Forever GTI-6 / 170,5KM 198,9Nm
Awatar użytkownika
MichalKowalski
Junior
Posiadany PUG: 205 cabriolet '94 (TU3MC/Z), 205 Gentry manual '90 (XU9J1), 205 Roland Garros '90 (TU3M)

Post autor: MichalKowalski »

Huhu, człowiek przez emigrację na chwilę zdezaktywował się na forum, a tu takie rzeczy go omijają.

Ja już niestety nie zdążę się ogarnąć żeby do was w tym roku dołączyć (choć bym chciał), ale mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie grane cos równie ciekawego.

Trzymam kciuki za powodzenie tripu
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Fox pisze:Hurraaaa!!!!!!! Witamy na pokładzie Cejocie.
Dzięki. :) Cała załoga jest zadowolona. Ja, Ines i dzikson. Choć mój entuzjazm przyćmiewa aktualnie choroba. Jednak staram się śledzić temat, ale muszę się lepiej w to wszystko wgryźć. Prawdę mówiąc to wcześniej starałem się zbyt dokładnie nie zagłębiać się w temat, żebym nie czuł potem takiego wewnętrznego niedosytu. :P
Fox pisze:Musimy zabrać do Albanii kamerę, nagrać jakiś ładny reportaż i podesłać do telewizji żeby też się wypromować:)
Tak czy siak warto coś nagrać. Mimo wszystko jeszcze przed wyjazdem podpytam kolegę, który lubi 205, a ma powiązania z TV. Jak się czegoś dowiem to dam znać. :)
Haku pisze:Czy komuś z Was udało się może wykupić assistance z holowaniem do Polski obejmującym awarię na trasie podróży?
Ja postaram się w najbliższych dniach dowiedzieć o assistance u agenta, który na Automatica załatwił mi AC. Mogę też zapytać o ofertę grupową.

Ile jedzie aut z silnikami TU i na jakim osprzęcie? Mam trochę części do tych silników, także nowych. Jakieś czujniki, termostaty, poduszki, rozrusznik, drążki kierownicze i inne. Także mogę coś wygospodarować na wyprawę. ;)
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Haku pisze:Czy komuś z Was udało się może wykupić assistance z holowaniem do Polski obejmującym awarię na trasie podróży?

Zadne assistance nie oferuje holowania do Polski. Nawet wersje lux holuja bez limitu kilometrow tylko w obrebie naszego kraju ( czyli defacto sa z limitem ). Jesli chodzi o Europe to max co mozna dostac z tego co slyszlame to 500km z tym ze sa to ubezpieczenia powiazane z OC i AC czyli kazdy musialby spytac u siebie. Assistance okazjonalne ( np na 2tyg jak w naszym przypadku ) oferuje teraz chyba tylko Gothaer ( dawne PTU ) i oferuje holowanie do najblizszego serwisu ktory podejmie sie naprawy ( lub takiego ktory wskaze sam poszkodowany ) z limitem 350km. W przypadku gdy naprawa jest trudniejsza oferuja nocleg, czasem auto zastepcze oraz organizacje transportu czesci z Polski ( same czesci trzeba sobie samemu kupic ). Za takie ubezpieczenie placilem w zeszlym roku 80zl. Na nic wiecej nie ma raczej co liczyc. Wieziemy ze soba taki asortyment czesci zamiennych ze jak tylko komus nie rozpadnie sie silnik czy skrzynia na kawalki to powinnismy sobie poradzic we wlasnym zakresie. Jak nie to porzucimy auto i kiedys zrobimy poprawiny tripowe z wycieczka na odzyskanie sprzetu:)
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

Myślę że wielkość i ilość naklejek jest akurat, można puszczać produkcję.
cejot pisze:Ile jedzie aut z silnikami TU i na jakim osprzęcie? Mam trochę części do tych silników, także nowych. Jakieś czujniki, termostaty, poduszki, rozrusznik, drążki kierownicze i inne. Także mogę coś wygospodarować na wyprawę. ;)
Wygląda na to, że jak do tej pory tylko nasz XS i Rolland ('91) Morpheusssa, z którym poruszyłem już temat współdzielenia części :wink:
Sprawa jest jeszcze rozwojowa, do dogrania.
Awatar użytkownika
helterskelter
Junior
Posiadany PUG: 205 xad lux; 205 GTI export
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: helterskelter »

Grupa strzelińska się wykrystalizowała. Będzie nas 6 osób. Ponieważ nie wszyscy zmieszczą się do mojej 205-ki, drugim autem będzie skoda octavia.
Komplet magnesów na auto wezmę tylko ja, ale na koszulki chętni są wszyscy.
Wyjazd coraz bliżej, już mi się spanie pogorszyło 8)7
Zywik
Maniak
Posiadany PUG: Citroen Xsara Picasso & Peugeot Tepee
Numer Gadu-gadu: 10911568
Kontakt:

Post autor: Zywik »

Magnesy poszły do wyceny, dziś zapewne będę wiedział co i jak i po ile.

Zastanawiam się tylko nad górą naszego loga, czy chcemy żeby wycieli półokrąg czy też zostawiamy prostokąt. Ja osobiście wolę prostokąt bo wycinanie jest ręczne i nie zawsze wychodzi 100% perfect.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Ja bym mimo wszystko wolał wycinane, ale jak będzie prostokątne to psioczył nie będę:)

Dzisiaj Ula zamawia naklejki. Będziemy mieć dwa arkusze zewnętrznych i dwa wewnętrznych, czyli po 32 sztuki takich i takich. Koszt za całość to 55zł. Wewnętrzne pójdą na nasze samochody a także będziemy mogli nimi obdzielić spotkanych 205tkowców. Zewnętrzne będziemy mogli wkleić gdzieś w miejscach przez które przejedziemy - w hostelach, na campingach itp.
helterskelter pisze:Grupa strzelińska się wykrystalizowała. Będzie nas 6 osób. Ponieważ nie wszyscy zmieszczą się do mojej 205-ki, drugim autem będzie skoda octavia.
Komplet magnesów na auto wezmę tylko ja, ale na koszulki chętni są wszyscy.
Wyjazd coraz bliżej, już mi się spanie pogorszyło 8)7
Wygląda więc na to że czekamy na info od Gada, czy jedzie z nami, i będę znów pisał do hostelu z ostateczną listą gości. Mam nadzieję że jakoś nas upchną, co może nie być łatwe zważywszy że może nas być 20 osób.
Problemem może być kolejny nocleg - w Ohridzie. Miasto jest pełne hosteli, pensjonatów itp ale z tego co zrobiłem rozeznanie większość oferuje po kilka pokoi. Będziemy musieli prawdopodobnie się podzielić. Podobna sytuacja będzie w Gjirokastrze, gdzie równieź nie ma campingu i trzeba szukać chupy, ewentualnie wbijać do miejscowych do jakiegoś większego ogródka albo stodoły:)

Koszulki:

Ustaliliśmy na spotkaniu grupy Krakowskiej że kupimy sobie koszulki w H&M i zawieziemy do firmy robiącej nadruki. Osoby nie z krakowa mogą albo same sobie zrobić nadruk, albo iść do najbliższego H&M'a, przymierzyć białe koszulki, wybrać rozmiar i ten rozmiar nam podać. My kupimy u siebie koszulkę w takim rozmiarze, nadrukujemy i potem się jakoś rozliczymy. Jak ustalimy termin tej akcji to będziemy wszystkich informować.
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

Też wolę wycinane magnesy :oops:
Fox pisze:Koszulki:

Ustaliliśmy na spotkaniu grupy Krakowskiej że kupimy sobie koszulki w H&M i zawieziemy do firmy robiącej nadruki. Osoby nie z krakowa mogą albo same sobie zrobić nadruk, albo iść do najbliższego H&M'a, przymierzyć białe koszulki, wybrać rozmiar i ten rozmiar nam podać. My kupimy u siebie koszulkę w takim rozmiarze, nadrukujemy i potem się jakoś rozliczymy. Jak ustalimy termin tej akcji to będziemy wszystkich informować.
Co do koszulek, to propozycja Dziksona wciąż jest aktualna, a przypomnę że zaoferował on pomoc przy wykonaniu T-shirtów dla ekipy.
Proponuję, żeby Dzikson zrobił listę zamawianych koszulek z rozmiarami, a pod spodem listę tych, którzy robią koszulki samodzielnie. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że ktoś pojedzie do Albanii bez oficjalnej koszulki Balkan Rallye :)
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

W temacie koszulek moze zrobmy tak ze Dzikson zapyta o koszt nadruku i przedstawi opis jak to bedzie zrobione ( tzn dobrze by bylo jakby to byl normalny druk a nie naklejanie czegos na koszulke ). Wazne zeby koszulki byly trwale.

Jesli chodzi o same koszulki to dobrze by bylo aby wszystkie byly wykonane tak samo, dlatego proponuje ze ja z Ula, Jozek, oraz Bananowiec ( z ktorym rozmawialem przez telefon ) ktorzy to na ostatnim spotkaniu wyrazili wole wlasnorecznego doboru koszulki kupimy je sobie sami w pasujacym rozmiarze i wyslemy je do Dziksona. Pozostale osoby moga zamowic wszystko bezposrednio razem z drukiem.
Ile trwa taki druk i do kiedy musimy ustalic projekt i wszystko naokoło?
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Kontakt:

Koszt koszulki to 16zł, a nadruk o formacie A5 to 10,50zł, finalnie mamy więc 26,50. Są kroje damskie i męskie, pełna rozmiarówka. Produkcja zajmie kilkadziesiąt minut.
Widzę, że w kwestii wykonania nie przyjmujecie żadnych kompromisów, zatem aby nie ręczyć za niesprawdzony efekt (do tej pory robiłem u nich nadruki składające się z wycinanych ploterem liter, a nie fotografii) postaram się zorganizować wykonanie prototypu. Dam znać, jak tylko będą efekty.

Idźmy dalej...
Załatwiłem już Zieloną Kartę (czekam na list polecony), ale napotkałem niepokonane problemy z Assistance.
Jak to rozgrywaliście?
Sprawdziłem wiele towarzystw i wszędzie występuje kombinacja trzech barier:
1) auto jest za stare
2) ubezpieczenie OC zostało zawarte w innym towarzystwie
3) Assistance powinno być wykupione w momencie zawierania umowy OC, w trakcie trwania ubezpieczenia dokupienie Assistance nie jest już możliwe.
No i sorry :roll: Zostaje jedynie otwarte na wszystkich klientów PZU, w którym roczną ofertę wyliczono mi na ponad 400zł.
Jak to ugryźć?

Kolejna ciekawostka: pieniądze.
Praktycznie w każdym kraju na trasie obowiązuje inna waluta, przy czym Euro tylko w jednym, które do Unii nawet nie aspiruje 8)7
Jak wyposażyć się na taką wycieczkę? Jakie są Wasze doświadczenia?
Euro w gotówce i wymiany po drodze, czy raczej karta i wypłaty z bankomatów ze sporą prowizją?
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś ta firma od nadruków miała ubrania sporo większe od wspomnianego H&M. Także trzeba by wszystko zmierzyć. T-Shirty były chyba dobre jakościowo.

Ja też pytałem o Assistance i też nigdzie ciekawych rezultatów nie było. Jeśli ktoś ma OC w Warcie to tam są różne warianty, ale i tak maksymalny limit to chyba 800km.
Chyba lepiej już kogoś znajomego z autolawetą wynająć na prywatne Assistance. Albo popytać fanów 205, z krajów przez które będziemy przejeżdżać, o namiar na jakąś tanią lawetę.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Ja dzwoniłem do Gothaer i powiedziano mi że nie ma problemu z Assistance na takiego starego złoma jak mój. Jeszcze tego fizycznie nie zakupiłem, więc jest niebezpieczeństwo że osoba z którą rozmawiałem się pomyliła. Niemniej jednak w zeszłym roku mi ubezpieczyli auto na podróż do Rumunii.

http://www.gothaer.pl/pl-dla-ciebie-pro ... ance-plus/

Wracając do koszulek. Kilka razy zdarzyło mi się już że koszulka była albo ogólnie za duża, albo za szeroka, albo rękawy miała za długie itp. ( nie jest łatwo być chudym:) )Tym razem wolę więc sam coś zakupić, przymierzyć i dopiero dać do drukowania. Do końca tygodnia na pewno z Ula dokonamy zakupu i wyślemy przesyłkę Dziksonowi. Jakby ktoś z Krakowa też chciał tak podziałać to dajcie znać.

Pieniądze:

Za pierwszy hostel płacimy w euro, jestem prawie pewny że albańczycy też nim nie pogardzą. Zwłaszcza że praktycznie wszystkie noclegi które sprawdzałem podawały ceny w tej walucie. Za paliwo zawsze płaciłem na takich wyjazdach kartą. Na dużych stacjach na pewno nie będzie z tym problemu z tym że trzeba być uważnym. Koledze w Czarnogórze notorycznie chcieli nabijać na kartę więcej niż się należało licząc że nie zauważy. Przy płatnościach kartą nie ma prowizji. Wypłata z bankomatu to ostateczność więc na bieżące utrzymanie bierzemy euro i będziemy wymieniać.
Za autostrady w Serbii i w Macedonii można płacić w euro, z tym że oni nie wydają wtedy reszty. Trzeba więc wziąć ze sobą worek drobniaków. Euro albo 50 centówki. W kantorze tego się nie dostanie, ale możemy rozmienić trochę pieniędzy na Słowacji po drodze.
cejot pisze:Albo popytać fanów 205, z krajów przez które będziemy przejeżdżać, o namiar na jakąś tanią lawetę.
Rafi ma już dużo kontaktów. Myślę że jak tylko będziemy mieć jakiś kontakt do załatwienia części to obędzie się bez lawety. Poza tym bądzmy optymistami. W końcu to 3,5k kilometrów tylko. Większość z uczestników przejeżdża pewnie tyle średnio w 2 miesiące a powroty na lawecie to nie jest codzienność. Damy radę:)
dzikson pisze: Zostaje jedynie otwarte na wszystkich klientów PZU, w którym roczną ofertę wyliczono mi na ponad 400zł.
Jak to ugryźć?
Pluto napisał jakiś czas temu że assistance z PZU nie obejmuje Albanii ( w ogóle jest tylko na Unie )
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Post autor: RafGentry »

http://www.cracktwo.com/2011/04/25-aban ... -look.html - a może by tak zobaczyć parę opuszczonych pomników dawnej Jugosławii? Wyobrażacie sobie foty przy tych monumentach? 8)
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Kontakt:

Wow! To jest dopiero kosmos!
Cytując klasyka:
ODPOWIEDZ