Belka 205

Miejsce na wszystkie rozmowy zwiazane z ukl.hamulcowym, zawieszeniem i ukl. sterowniczym.
matseus
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 New look
Numer Gadu-gadu: 0

Belka 205

Post autor: matseus »

Wydaje się, że moją belką wszystko git. Znając jednak słaby punkt Pesowskich wozów, zadzwoniłem do Piły. Pan, twardym głosem, z pewnością siebie graniczącą z zuchwałością, jakby jedyny na świecie znał prawdę objawioną dot. tylnej belki stwierdził:
- belek do 205 nie produkują 5 lat
-nie regeneruje się belki w 205 ponieważ blacha zbyt cienka, regeneracja to zabieg amatorski
- może wymienić łożyska za około 800 złotych, jeżeli z belką wszystko gra
Stąd moje pytanie:
- czy faktycznie jeżeli wszystko gra, dmuchać na zimno i wymieniać łożyska i tuleje po 80 tys? Czy z uszkodzoną belką da się coś zrobić? Czy jak się uszkodzi będzie kaplica dla wozu? Jaki jest stan używaek oferowanych na aukcjach przywożonych podobno z Francji. Dziękuję za ew. odpowiedź.
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Numer Gadu-gadu: 7424729
Kontakt:

Re: Belka 205

Post autor: Manwe »

po każdych 60 tysiącach należy zajrzeć do uszczelniaczy, a pan wszytko wiedzący mail na myśli nie regeneracje a roztoczenie i zatulejowanie samej rury co jest rzeczywiście amatorszczyzną
Obrazek
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90

Post autor: krzyska »

Manwe pisze:po każdych 60 tysiącach należy zajrzeć do uszczelniaczy, a pan wszytko wiedzący mail na myśli nie regeneracje a roztoczenie i zatulejowanie samej rury co jest rzeczywiście amatorszczyzną
Nie zmienia to faktu że w rozmowie traktuje cie jak gówniarza w krótkich spodenkach. Tez tam dzwonilem.
A koszt lożysk np. Sasica to ok160zl zas jakis tam zestaw z czopami mozna miec za ok 250zl
GTI_Efekt Masy Obrazek
matseus
Nowicjusz

dzięki, czyli świat się nie kończy. Wczuwam życzliwość przewyższającą inne fora.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Z belką kieruj się do Antałexu

http://www.antalex.pl/
matseus
Nowicjusz

Ten koleś z Piły trochę się obłowił na tych belkach, jeżdżą do niego ludzie z całej polski, widać że nie wytrzymuje nadmiaru gotówki. Przypomina mi się stary kawał: zapytali kiedyś żebraka co zrobiłby gdyby został carem, odpowiedział, że ukradłby 3 ruble i uciekł.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Daj namiar na tę piłę, pomęczę ich jutro
matseus
Nowicjusz

http://www.peugeot-citroen.com/

http://www.youtube.com/watch?v=T3_XESLs ... e=youtu.be

Brutalna reklama, Mam jednak belkę po jego regeneracji w AX, gra i buczy, jak nowa, a będzie ze trzy cztery lata, poprzedni właściciel ją wkładał. Dziwi mnie, że o nim nie słyszeliście, bo sam mówi, że jest najlepszy :D albo lepszy od najlepszych.
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
Kontakt:

Para chyba kiedyś wstawiał parę rzeczy od niego właśnie :)
Obrazek
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
Awatar użytkownika
krzyska
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: Forever, Griffe, Honda CB125Twin 1978, Alfa Romeo 147JTDm, P207UjemnieDynamiczny, Patriot KS90

Post autor: krzyska »

matseus pisze:http://www.peugeot-citroen.com/

http://www.youtube.com/watch?v=T3_XESLs ... e=youtu.be

Brutalna reklama, Mam jednak belkę po jego regeneracji w AX, gra i buczy, jak nowa, a będzie ze trzy cztery lata, poprzedni właściciel ją wkładał. Dziwi mnie, że o nim nie słyszeliście, bo sam mówi, że jest najlepszy :D albo lepszy od najlepszych.
Znam te filmiki. Rozmowa z tym panem wygladala tak, ze jak zapytalem o koszt regeneracji belki to stwierdził ze nie po to zainwestowali w stronę internetową i umieścili na niej cennik żeby mu zawracał ktoś głowe przez telefon. Dopiero jak sie w..lem i zaczałem ostrzej z nim rozmawiac to stwierdził że do 205 nie zrobi belki bo nie ma czesci(wtf?) Moze i zna sie na tym co robi ale ogolnie kawał chama
GTI_Efekt Masy Obrazek
Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI

Post autor: pawel »

To prawda ja odniosłem identyczne wrażenie, gość jest niestabilny :)
P205
Awatar użytkownika
The_Saint
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 CTI '91
Numer Gadu-gadu: 5341294

Post autor: The_Saint »

Prawe koło stoi mi w lekkim negatywie i wkrótce też będę musiał coś z robić z belką.

Tylko nie wiem czy dymać mnóstwo kilometrów do tego Mistrza Wszechświata i Okolicy do Piły czy wystarczy dać do mechanika, który się tym zajmuje u mnie na miejscu.

Zna ktoś z Was te 2 firmy?

http://www.dalbaserwis.pl/regeneracja.html

http://serwis-autostrefa-wroclaw.pl/Reg ... belki.html

Dzięki z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
Manwe
Peugeot 205 Master
Kontakt:

mam kontakt z importerem łożysk firmy nadella, czyli tej której oryginalnie były montowane według guru z piły :) może te łożyska też mogą załatwić, przydał by się numer
Obrazek
Awatar użytkownika
Wlolas
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.0 Junior 91

Post autor: Wlolas »

Podepnę się pod temat, czy faktycznie regułą jest sytuacja jak na zamieszonym powyżej filmie guru z Piły, że na każdym kroku chcą przy tych belkach ludzi ładować w kakao? :?
matseus
Nowicjusz

Nie sądzę, że tak jest, po minucie rozmowy z gościem wiadomo, że jest niezrównoważony, tak jak jego reklama. Myślę, że w naszym pięknym kraju jeździ kilkaset tysięcy peugeotów i citroenów, które mają belki i nie miały z tym panem do czynienia i nie oznacza to, że są samochodami z robioną przez kowala belką.
ODPOWIEDZ