Znaczy się przepływomierz? sorki, ze pytam, ale wole sie upewnicPiweł pisze:Mav mądrze gada (jak zwykle) - polać mu!
Winkiel u Ciebie to chyba nie jest lambda (bo wydaje mi się że jej w ogóle u Ciebie nie ma ), więc ja bym się dokładniej przyjrzał co tam się dzieje. Mój "cichy" typ - to może być niestety przepływka.
Problem z kontrolka katalizatora (?) + wymiana paska rozrząd
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Nie mam pojecia.. moze jak Katalizator sie nagrzeje, to wskakuje blad, swieci sie kontrolka, komp przelacza sie w tryb awaryjny, i zaczynaja swirowac obroty?
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Kontrolka od katalizatora (czy też ogólnie od komputera - łorewer) zapala się dopiero po nagrzaniu silnika, ponieważ dopiero wtedy komputer zaczyna "zbierać" sygnał z lambdy. Poprostu na zimnym silniku wtrysk bierze sygnały tylko z niektórych czujników, a dopiero gdy silnik osiągnie odpowiednią temp. ze wszystkich. Dodatkowo panowie z Peugeota/Citroena wymyślili sobie, że do odczytywania sygnału z przedziału 0,1-1,0 Volta potrzebny jest czujnik lambdy z grzałką i aż z czterema przewodami (zamiast z jednym lub z dwoma jak u wszystkich "normalnych" producentów), w związku z czym sonda do GITa kosztuje jedyne 370 PLN . A ja muszę ją wymienić już po raz drugi w ciągu półtora roku . Ja pier....!
Ex 205 GTi...
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
Ja bym na twoim miejscu wywalilkatalizator, ewentualnie zmienil kompa natego sprzed 1993 roku jak auta nie jezdzily z katami... Sprawdz czy to jest mozliwe...bo bym oszalal zmieniajac co 7 misiecy sonde:((Piweł pisze:Kontrolka od katalizatora (czy też ogólnie od komputera - łorewer) zapala się dopiero po nagrzaniu silnika, ponieważ dopiero wtedy komputer zaczyna "zbierać" sygnał z lambdy. Poprostu na zimnym silniku wtrysk bierze sygnały tylko z niektórych czujników, a dopiero gdy silnik osiągnie odpowiednią temp. ze wszystkich. Dodatkowo panowie z Peugeota/Citroena wymyślili sobie, że do odczytywania sygnału z przedziału 0,1-1,0 Volta potrzebny jest czujnik lambdy z grzałką i aż z czterema przewodami (zamiast z jednym lub z dwoma jak u wszystkich "normalnych" producentów), w związku z czym sonda do GITa kosztuje jedyne 370 PLN . A ja muszę ją wymienić już po raz drugi w ciągu półtora roku . Ja pier....!
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
Z lambda jest tak, ze jest na tyle niedokladna ze komp na jej podstawie wprowadza ostatnie poprawki, a reguluje ogolnie sklad mieszanki z innych czujnikow... Jednym slowem mozna by pokombinowac z komputerem ktory lambdy nie uzywa (starsze modele)WINKiel pisze:Ja coś słyszałem, ze mozna lambde w ogole wylaczyc i jak sie odpowiednio wszystko podlaczy, to nie bedzie teoretycznie roznicy. Ale jak mówilem, ja sie nie znam..
P309 GTI 1.9 "Rallye"
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
majpio pisze:Mav od którego roku pugi szły z katami chodzi mi nie tylko o gti
ogolnie zaklada sie ze w 91 zaczely sie pojawiac pierwsze gti z katalizatorami. Zasada byla taka ze najpierw wstawiali je do GTi 1.9 oraz do CTi (cabrio) 1.9 i 1.6
jednoczesnie przez kilka lat produkowano dwa typy silnikow 1.9
XU9JA 130 konny bez katalizatora (lata produkcji 86-93)
oraz XU9JAZ 122 KM ze zmniejszona kompresja o 0.4 w stosunku do mocniejszego silnika (lata produkcji 90-94).
Dlatego nie jest latwo wskazac konkretnej daty - latwiej po modelu silnika poznac...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
Jezeli chodzi Ci o to ze na luzie obroty Ci sie podnosza z np. 900 do 1500 i spowrotem... to moze byc cos ze sterowaniem przepustnicy. Jesli natomiast silnik ci sie przydlawia i nierowno pracuje - prawie na 100% podcisnienia - sprawd wszystkie weze w poszukiwaniu pekniec - lapie po prostu Ci lewe powietrze tamtedymajpio pisze:Mav odpowiedz mi na zadane pytanie jeżeli znasz oczywiscie odpowiedz a czy lambda uszkodzona może być powodem pływających obrotów?
P309 GTI 1.9 "Rallye"