Peugeot 205 XR z Kielc
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GR 1.4 1992
- Numer Gadu-gadu: 125384
Re: Peugeot 205 XR z Kielc
juz jesteś na półmetku z karoserią teraz ładne malowanko i autko jak nowe
Reanimacja GR http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?f=35&t=26336
- mlody333
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Był 205, 307 jest 106 TU1JP oraz 207 TU5JP4
- Numer Gadu-gadu: 0
Twój Pug jest jak Frankenstain, po przeszczepie z miankowego XR-a. Nie było widać, że z lewej strony też nie było za wesoło z blachą. A prawy błotnik trzymał się na zbiorniku na płyn do spryskiwaczy ) . Wygląda naprawdę przyzwoicie.
- jarema205
- Maniak
- Posiadany PUG: GTI, CJ, XR, XRD, XRD, LOOK
W tym tygodniu Pug wrócił od lekarza. Została ogarnięta elektryka. Fajnie znowu mieć światła, kierunkowskazy, podświetlenie wnętrza i inne bajery
Jeszcze tylko hamulce, linka sprzęgła i będzie Git
Póki co mam kilka pytań:
1. Jakie ciśnienie powinno być w oponach zimowych?
2. Jak wymienić żarówki podświetlania licznika (od zegarka)? Wystarczy zdjąć sam daszek (który zresztą nie chcę się odkręcić), czy jest z tym więcej zabawy i trzeba demontować deskę ? Kierownice też muszę odkręcić?
3. Jak zdjąć gałkę zmiany biegów?
Do punktów 2 i 3 podchodzę dość ostrożnie, żeby niczego nie połamać.
Jeszcze tylko hamulce, linka sprzęgła i będzie Git
Póki co mam kilka pytań:
1. Jakie ciśnienie powinno być w oponach zimowych?
2. Jak wymienić żarówki podświetlania licznika (od zegarka)? Wystarczy zdjąć sam daszek (który zresztą nie chcę się odkręcić), czy jest z tym więcej zabawy i trzeba demontować deskę ? Kierownice też muszę odkręcić?
3. Jak zdjąć gałkę zmiany biegów?
Do punktów 2 i 3 podchodzę dość ostrożnie, żeby niczego nie połamać.
XR in PROGRESS
Wybij do góry , tylko nie próbuj odkręcać bo spieprzysz gałke jakieś fotki
- mlody333
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Był 205, 307 jest 106 TU1JP oraz 207 TU5JP4
Żeby wymienić żarówki podświetlania trzeba zdjąć daszek, licznik masz podświetlany od góry wiec od razu będziesz widział żarówki. Żeby odkręcić daszek należy, zdjąć pokrętła od nawiewów (zdejmują się w określonym położeniu więc lekko pociągasz do siebie i przekręcasz, aż lekko zejdą, nie na siłę!), wykręcić śrubki i zdjąć panel, pod nim po bokach są wkręty, które należy odkręcić. Następnie zdejmujesz plastik trójkątny nad nawiewem środkowym tutaj masz 3 wkręty, odkręcasz. Potem 2 wkręty w otworach w plastiku przy kierownicy tam gdzie z boku masz kierunki (w każdym otworze masz po 2 śrubki, trzeba odkręcić te głębiej osadzone). Ostatnia jest śrubka na imbusa po lewej stronie daszka od szyby widać ją przez otwór w daszku. Tą śrubę wykręcasz tylko trochę i daszek zdjęty. Wymieniasz żarówki i wszystko montujesz na nowo. O ile pamiętam tak to jest powodzenia.
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 GR 1.4 1992
- Numer Gadu-gadu: 125384
dokladnie jak kolega wyzej pisze, tylko ja bym dodal zeby kierownice przekrecic o 180 stopno lub 90 jakos tak bo wiem.ze na tej kierownicy co masz nie chcial mi daszek zejsc i krecilem nia jeszcze mozesz zdjec kierownice to tylko 1 roboty a daszek bez problemowo demontujesz i montujesz
a galke zdejmujesz tak dwie rece na galke i mocno do gory
moge ci to wszystko zrobic w kilka chwil tylko wpadnin
a co z tym malowaniem auta i plastikow
a galke zdejmujesz tak dwie rece na galke i mocno do gory
moge ci to wszystko zrobic w kilka chwil tylko wpadnin
Reanimacja GR http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?f=35&t=26336
- jarema205
- Maniak
Łukasz, dzięki za szczegółowe instrukcje. Zrobiłem wszystko krok po kroku i jakoś się udało. Natomiast nie obyło się bez odkręcenia kierownicy (z czym też miałem kłopot), przy zakładaniu daszka. Nigdy nie sądziłem, że wymiana żarówki może być tak skomplikowana i pracochłonna
Przy okazji wymieniłem sobie przełącznik kierunkowskazów na nowy, bo w starym kierunki nie odbijały
Gałkę też udało mi się odkręcić i porządnie wymyć
Robson mogłeś tylko uprzedzić, że przy zdejmowaniu gałki można dostać w zęby
Przy okazji wymieniłem sobie przełącznik kierunkowskazów na nowy, bo w starym kierunki nie odbijały
Gałkę też udało mi się odkręcić i porządnie wymyć
Robson mogłeś tylko uprzedzić, że przy zdejmowaniu gałki można dostać w zęby
Odnowieniem plastików zajmę się jak tylko zgromadzę brakujące elementy, natomiast malowanie całego auta w wakacje.szymon pisze:
XR in PROGRESS
- jarema205
- Maniak
W zeszłym tygodniu odebrałem Puga od lekarza Zostały zrobione hamulce - zaciski, przewody, klocki, tarcze, oraz naprawiona nagrzewnica.
Znów mam pełnosprawną 205 (jeszcze tylko linka sprzęgła) Ciekawe na jak długo?
Małe pytanie- czy przy 4 osobach Pug, aż tak może "siąść"? Rzadko jeżdżę z kompletem osób, dlatego nie wiem jak powinna wyglądać odległość pomiędzy kołem a nadkolem? Powiem szczerzę, że trochę mi się to nie podoba... i zastanawiam się czy po prostu się nie "przerwie"?
Tak wygląda załadowany: Natomiast tak wygląda pusty:
Znów mam pełnosprawną 205 (jeszcze tylko linka sprzęgła) Ciekawe na jak długo?
Małe pytanie- czy przy 4 osobach Pug, aż tak może "siąść"? Rzadko jeżdżę z kompletem osób, dlatego nie wiem jak powinna wyglądać odległość pomiędzy kołem a nadkolem? Powiem szczerzę, że trochę mi się to nie podoba... i zastanawiam się czy po prostu się nie "przerwie"?
Tak wygląda załadowany: Natomiast tak wygląda pusty:
XR in PROGRESS
- Martinoo
- Moderator
- Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
- Numer Gadu-gadu: 8330169
- Kontakt:
nie martw się, każda 205 tak ma, ciesz się że jeżdzisz na13 calowych kołach. Na 15 już nie jest tak kolorowo
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- aver
- Junior
- Posiadany PUG: XTD
na 15tkach exip buda siada na oponach
Martinoo, chyba dobrze to za
- Martinoo
- Moderator
- Kontakt:
bo na exipach z 6mm dystansem to auto jest dwuosobowe + bagaż,aver pisze:na 15tkach exip buda siada na oponach
coś za coś, albo wygląd albo funkcjonalnosc
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- jarema205
- Maniak
Przeglądając forum zauważyłem, że nie tylko ja mam problem z zamkiem
Zamek od strony pasażera nie działał od zawsze, ale w ostatnich dniach nawalił też zamek od strony kierowcy, który działa jak chce- raz się tylko otwiera, a raz tylko zamyka, teraz jest na etapie zamykania (choć i to nie zawsze), dlatego drzwi muszę otwierać przez bagażnik, który też się zacina
Jest na to jakaś rada? Próbował odmrażaczy i WD40, ale bezskutecznie, nadal zamek chodzi jak chce
Trzeba coś rozbierać czy jest szansa, że sam się naprawi, ewentualnie jakiś magiczny środek?
Zamek od strony pasażera nie działał od zawsze, ale w ostatnich dniach nawalił też zamek od strony kierowcy, który działa jak chce- raz się tylko otwiera, a raz tylko zamyka, teraz jest na etapie zamykania (choć i to nie zawsze), dlatego drzwi muszę otwierać przez bagażnik, który też się zacina
Jest na to jakaś rada? Próbował odmrażaczy i WD40, ale bezskutecznie, nadal zamek chodzi jak chce
Trzeba coś rozbierać czy jest szansa, że sam się naprawi, ewentualnie jakiś magiczny środek?
XR in PROGRESS
- Martinoo
- Moderator
- Kontakt:
miałem z zamkiem od pasażera zawsze problem, ustapio po nasmarowaniu ciegien w miescach gdzie pracują i zamek żyje.jarema205 pisze:Przeglądając forum zauważyłem, że nie tylko ja mam problem z zamkiem
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!