205 1.8D GR?
- Daniel.S
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 1.8D
- Numer Gadu-gadu: 0
205 1.8D GR?
Witam!
Kilka słów o moim autku:
Jako, że dużo jeżdżę w pracy swoim prywatnym samochodem chciałem kupić coś ekonomicznego i taniego w eksploatacji. Nie liczyła się marka ani model tym bardziej w autko nie chciałem zbytnio inwestować tylko kupić do "meczenia" w pracy. Poszukiwania zakończyły się zakupem właśnie 205 1.8D za bardzo niewielkie pieniążki jednak autko wymagało nieco pracy i pieniędzy żeby nadawało się do jazdy. Jednak po kilku dniach użytkowania tego samochodziku po prostu się w nim zakochałem i nastawienie co do zamęczenia zmieniło się o 180 stopni. Postanowiłem wóz doprowadzić do co najmniej dobrego stanu. Autko posiadam mniej więcej od miesiąca na tą chwile zostało wymienione:
- Akumulator
- Hamulce tył razem z przewodami
- 2 łożyska w kołach tył, oraz lewy przód
- Amortyzatory tył
- Belka tył po kompletnej regeneracji (od PiotrDiesel za co z miejsca mu jeszcze raz dziekuję i nie tylko za to )
- Półoś prawa kompletna
- Filtr paliwa/oleju/powietrza
- Rozrząd
- Lampy na tylną dokładkę (cofania i przeciwmgielna)
- Kilka uszczelek silnika bo lało się co najmniej tragicznie, wycieki jeszcze nie do końca zlikwidowane ale jest to kwestia wolnego dnia
Co do przyszłości samochodu pracy nie brakuję, jako priorytet stawiam sprawność techniczną i stan blacharski.
- Prawy próg szczególnie część tylna w opłakanym stanie, jednak też cała reszta woła o pomoc. Na szczęście autko jest jeszcze dalekie od złamania się w pół
- Lewa półoś
- Luzy zaworowe
- Prawdopodobnie wtryski/pompa
- Przekładnia kierownicza
- Wycieki z silnika jak już pisałem wcześniej jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa
- Cięgło zmiany biegów i wiele innych tego typu już nie tak poważnych mankamentów
Pozostaję kwestia wyglądu, jako, że byłem u PiotrDiesel z problemem belki i dowiedziałem się przez pierwsze 10 minut rozmowy o moim samochodzie więcej niż udało mi się to zrobić na własną rękę przez miesiąc, to postanowiłem spróbować doprowadzić autko do oryginalnego wyglądu Lacoste. Jak napisałem w temacie prawdopodobnie była to kiedyś właśnie ta wersja (lub na nią stylizowana) o czym świadczy jeszcze kilka elementów, które z niej pozostały (kierownica, tapicerka na drzwiach, zielone tylne pasy). Nie wiem na ile by mi się to udało bo z tego co mi się udało dowiedzieć to tych egzemplarzy nie wyszło zbyt wiele i pewnie będzie problem z oryginalnymi częściami.
Co do fotek to raczej niema co pokazać... Autko póki co wygląda co najwyżej jak przeciętny nie zadbany wóz. W miarę możliwości będzie się to zmieniać jednak najpierw stan techniczny/blacharski potem wygląd
Kilka słów o moim autku:
Jako, że dużo jeżdżę w pracy swoim prywatnym samochodem chciałem kupić coś ekonomicznego i taniego w eksploatacji. Nie liczyła się marka ani model tym bardziej w autko nie chciałem zbytnio inwestować tylko kupić do "meczenia" w pracy. Poszukiwania zakończyły się zakupem właśnie 205 1.8D za bardzo niewielkie pieniążki jednak autko wymagało nieco pracy i pieniędzy żeby nadawało się do jazdy. Jednak po kilku dniach użytkowania tego samochodziku po prostu się w nim zakochałem i nastawienie co do zamęczenia zmieniło się o 180 stopni. Postanowiłem wóz doprowadzić do co najmniej dobrego stanu. Autko posiadam mniej więcej od miesiąca na tą chwile zostało wymienione:
- Akumulator
- Hamulce tył razem z przewodami
- 2 łożyska w kołach tył, oraz lewy przód
- Amortyzatory tył
- Belka tył po kompletnej regeneracji (od PiotrDiesel za co z miejsca mu jeszcze raz dziekuję i nie tylko za to )
- Półoś prawa kompletna
- Filtr paliwa/oleju/powietrza
- Rozrząd
- Lampy na tylną dokładkę (cofania i przeciwmgielna)
- Kilka uszczelek silnika bo lało się co najmniej tragicznie, wycieki jeszcze nie do końca zlikwidowane ale jest to kwestia wolnego dnia
Co do przyszłości samochodu pracy nie brakuję, jako priorytet stawiam sprawność techniczną i stan blacharski.
- Prawy próg szczególnie część tylna w opłakanym stanie, jednak też cała reszta woła o pomoc. Na szczęście autko jest jeszcze dalekie od złamania się w pół
- Lewa półoś
- Luzy zaworowe
- Prawdopodobnie wtryski/pompa
- Przekładnia kierownicza
- Wycieki z silnika jak już pisałem wcześniej jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa
- Cięgło zmiany biegów i wiele innych tego typu już nie tak poważnych mankamentów
Pozostaję kwestia wyglądu, jako, że byłem u PiotrDiesel z problemem belki i dowiedziałem się przez pierwsze 10 minut rozmowy o moim samochodzie więcej niż udało mi się to zrobić na własną rękę przez miesiąc, to postanowiłem spróbować doprowadzić autko do oryginalnego wyglądu Lacoste. Jak napisałem w temacie prawdopodobnie była to kiedyś właśnie ta wersja (lub na nią stylizowana) o czym świadczy jeszcze kilka elementów, które z niej pozostały (kierownica, tapicerka na drzwiach, zielone tylne pasy). Nie wiem na ile by mi się to udało bo z tego co mi się udało dowiedzieć to tych egzemplarzy nie wyszło zbyt wiele i pewnie będzie problem z oryginalnymi częściami.
Co do fotek to raczej niema co pokazać... Autko póki co wygląda co najwyżej jak przeciętny nie zadbany wóz. W miarę możliwości będzie się to zmieniać jednak najpierw stan techniczny/blacharski potem wygląd
Ostatnio zmieniony 19 cze czw, 2014 1:40 pm przez Daniel.S, łącznie zmieniany 1 raz.
- Martinoo
- Moderator
- Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
- Numer Gadu-gadu: 8330169
- Kontakt:
Re: 205 1.8D prawdopodobnie niegdyś Lacoste
mimo wszystko czekamy na fotki
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Fajnie, że zdecydowałeś się założyć temat. Liczę na częste aktualizacje
Co do Twoich przypuszczeń - to raczej nie będzie Lacoste, bo te wersje nie występowały z silnikami diesla. Myślę, że zdjęcia pomogą nam ocenić, jaka to wersja może być.
Póki co wiemy, że to biała 205-tka z XUD7 pod maską, nawet rocznika nie znamy...
P.S. tutaj ciut o 205 Lacoste:
http://aebergon.perso.neuf.fr/Peugeot/p ... acoste.htm
Co do Twoich przypuszczeń - to raczej nie będzie Lacoste, bo te wersje nie występowały z silnikami diesla. Myślę, że zdjęcia pomogą nam ocenić, jaka to wersja może być.
Póki co wiemy, że to biała 205-tka z XUD7 pod maską, nawet rocznika nie znamy...
P.S. tutaj ciut o 205 Lacoste:
http://aebergon.perso.neuf.fr/Peugeot/p ... acoste.htm
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Numer Gadu-gadu: 7424729
- Kontakt:
do tego Lacoste było tylko ph1, i nie miało nigdy zielonych pasów, jak dojdziesz co to za wersja i pokażesz fotki to może dogadamy się jeżeli coś będzie rzeczywiście pochodzić z krokodyla
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
- Daniel.S
- Nowicjusz
Re: 205 1.8D GR?
Trochę mnie nie było ale brak czasu do tego zmiana pracy i kilka spraw rodzinnych nie pozwoliły mi na aktywne zabawy przy PuGu. Nie mniej jednak wożę się teraz najlepszym samochodem na świecie czyt. firmowym tak więc i czas na dalsze zabawy się pojawił. Zawieszenie zrobione w całości chociaż pasowałoby wymienić jeszcze stabilizator bo pomimo nowych najgrubszych gumek ma dalej delikatny luz i lubi się zatłuc. W przyszłym tygodniu będę miał już ostatnie 4 elementy układanki jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny więc myślę, że w końcu bez wstydu będę mógł się pochwalić fotkami jak tylko czas pozwoli poskładać do kupy. W każdym razie autko zaczyna wyglądać jak 205'tka a nie coś co resztkami sił uciekło z pod prasy na szrocie. Zaczynają też pojawiać się małe problemy z silnikiem jak nie równa praca i kopcenie na wszystkie możliwe kolory ale z racji tego, że nim praktycznie nie jeżdżę i prawdopodobnie będę miał nowy silniczek po remoncie na jesień/zimę to nie specjalnie mnie to martwi . Jak dobrze pójdzie fotki w przyszły weekend
- Daniel.S
- Nowicjusz
Piękny nie jest ale pomału zaczyna nabierać wyglądać. Zderzak przedni razem z dokładką poszedł nowy ale przy malowaniu wyszedł trochę inny odcień białego, ale się poprawi . Lakier na całym samochodzie był już prawie matowy ale polerka pastą i woskowanie troszkę go odnowiło. Wiadomo, że jest jeszcze sporo poprawek blacharsko-lakierniczych, które z resztą widać ale wszystko w swoim czasie. Tapicerka na zdjęciu to najnowszy nabytek muszę ją przeprać, odczyścić i dopiero będę montował.
- RafGentry
- Moderator
- Kontakt:
No całkiem fajnie się prezentuje. Ciekawy mix Phase 1 z Phase 2 Dobrze, że wreszcie wstawiłeś fotki.
Do tych felg przydałyby Ci się jeszcze plasitkowe dekielki, a progi bym widział w białym baranku
A z ciekawości - możesz pokazać jaki wzór tapicerki miałeś tam dotychczas? Te nowe z Forevera wyglądają jak igiełki
Do tych felg przydałyby Ci się jeszcze plasitkowe dekielki, a progi bym widział w białym baranku
A z ciekawości - możesz pokazać jaki wzór tapicerki miałeś tam dotychczas? Te nowe z Forevera wyglądają jak igiełki
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Kontakt:
Znajome te fotele
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
- Daniel.S
- Nowicjusz
Hehe i po co komu na allegro wchodzić jak wystarczy tutaj poszukać z tego co widzęgrzesiek309 pisze:Znajome te fotele
Jakie dekielki? Jak to wygląda? Ja chcemRafGentry pisze:Do tych felg przydałyby Ci się jeszcze plasitkowe dekielki
Prawy próg jest do wymiany i się do tego pomału szykuję więc wtedy obydwa będą w białym barankuRafGentry pisze:progi bym widział w białym baranku
Chyba wszystko z innej parafiiRafGentry pisze:A z ciekawości - możesz pokazać jaki wzór tapicerki miałeś tam dotychczas?
Kierownica, to chyba LaCoste?
I na koniec mały eksperyment, pierwszy raz maluje tapicerkę nie wiem jak to wyjdzie ale pólka piękna nie jest więc niewiele stracę
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Numer Gadu-gadu: 7424729
- Kontakt:
Lacoste
ale to przeszczepy ze zmarłego jest jeszcze kanapa z greena
ale to przeszczepy ze zmarłego jest jeszcze kanapa z greena
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
- RafGentry
- Moderator
- Kontakt:
Czy ja dobrze widzę? Przebieg 773 tysiące?
Trzeba by trochę uporządkować i ujednolicić ten samochód, bo ja widzę tam różne wariacje i style
Trzeba by trochę uporządkować i ujednolicić ten samochód, bo ja widzę tam różne wariacje i style
- Daniel.S
- Nowicjusz
Nie zupełnie, po zakupie były małe problemy z rejestracją i musiałem dotrzeć do jeszcze poprzedniego właściciela niż ten od, którego auto kupiłem. On mówił, że buda ma około 7.000.000 a silnik był zmieniany bo żona zagotowała maszynę więc ciężko powiedzieć.RafGentry pisze:Czy ja dobrze widzę? Przebieg 773 tysiące?
Tzn? Ja jeszcze trochę zielony jestem w tej dziedzinie, tapicerka będzie już kompletna a co do reszty to chciałbym robić na oryginał jak wyglądać powinien.RafGentry pisze:Trzeba by trochę uporządkować i ujednolicić ten samochód, bo ja widzę tam różne wariacje i style
- Orfister
- Moderator
- Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
- Numer Gadu-gadu: 2690638
- Kontakt:
7 000 000 km ? zakładajac że auto ma dajmy na to 27 lat..to wychodzi, ze każdej doby musiałby przejechać niecałe 250 tyś rocznie, czyli ponad 720 km dziennie .... coś tu chyba nie halo
CTI , TSA ... i ja
http://www.Orfister.peugeot205.pl
http://www.Orfister.peugeot205.pl
- Daniel.S
- Nowicjusz
Zrobiła się ładna pogoda do tego doszło wolne w pracy i moje lwiątko aż zaczęło na mnie warczeć żeby coś przy nim pogrzebać, i tak ofiarą padł bagażnik .
Kilka fotek z przed operacji:
I po operacji:
No i tapicerka już jakiś czas temu zamontowana, prezentuję się całkiem całkiem
Kilka fotek z przed operacji:
I po operacji:
No i tapicerka już jakiś czas temu zamontowana, prezentuję się całkiem całkiem
- pyzio_dawca
- Junior
- Posiadany PUG: Accent 1.6 TU
Kurde, robisz robote
Czym okleiłeś nadkola od wewnętrznej strony?
A autko, naprawde fajnie sie zapowiada, trzymam kciuki
Czym okleiłeś nadkola od wewnętrznej strony?
A autko, naprawde fajnie sie zapowiada, trzymam kciuki