Mam problem, coś się dzieje ze zużyciem paliwa w mojm aucie jesienią palił około 7l,a teraz prawie 9,5l w listopadzie miałem spotkanie z dzikami i musiałem wymienić chłodnice która jest całkiem nowa, i tak sobie myślałem że zimą zanim silnik zagrzał się do odpowiedniej temperatury długo pracował na ssaniu no więc zgoda że więcej palił,ale teraz się ociepliło a on dalej żre jak krowa czy ktoś może poradzić mi co się dzieje.
Dodam że mam puga 1,1 1992 r.
tak wymien termostat, to nie wielki koszt, mialem to samo, i dodatkowo wymienilem filtr powietrza i jeszcze zacząl palic mniej, i jak by ciut mocniejszy byl. Mam taki sam silnik, to pomoglo
No filtr powietrza też musi być sprawny jeżeli jest już zbytnio zużyty to trza wymienić autko musi mieć czym oddychać w jednym autko z powodu zbytnio brudnego filtra powietrza to aż zaczęło olejem rzucać. Wieć posprawdzaj tam wszystko
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
7 l to i tak duzo jak na ten silnik chyba ze to jest 1,1 na gazniku mam 1,1 wtrysk pali max do 6l najczesciej (normalna jazda 5,5) tankuje teraz bp ultimate to 5 : 5,2
Zalewam za 20zł bp ultimate(4,09zł) jade z Goleniowa do Szczecina (trasa) ok 30 km w szczecinie robie 20 km po mieście i wracam do Goleniowa po Goleniowie jeszcze pare km łacznie robie od 85 do 90 km
No mój tato ma Saxo 1,1 to jest identyczny silnik to po samym mieście Wrocław korki itp trasa do pracy i z powrotem około 9 km w jedna strone ma spalanie raczej w granicach 7. No i Twoje spalanie jest mniejsze dzieki właśnie tej trasie pewnie bo na trasie te silniczki faktycznie potrafia zejśc nawet poniżej 5 l
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...