stukanie na 5 biegu

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
u-boat

stukanie na 5 biegu

Post autor: u-boat »

Witam! Kupiłem sobie niedawno Puga 205 1,9 diselka. Jedna rzecz którą juz zauważyłem to to że na piątym biegu przy przyspieszniau coś mi delikatnie stuka. Nie mam pojęcia co to jest bo w ogóle sie nie znam na mechanice - to mój pierwszy bolid.
Po drugie przy uruchamianiu pali mi sie lampka którą sobie przetłumaczyłem ze słownikiem z instrukcji jako woda w filtrze paliwa. Co z tym fantem zrobic??

Acha a auto jest z 1991 roku a silnik ma oznaczenie XUD9/Y (DJZ) - wyczytane z instrukcji.

Ma ktoś może instrukcje po polsku bo moja jest po francusku niemiecku i chyba włosku a nie znam tych języków.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

możliwe ze padło koło piątego biego nieraz sie tak zdarza a co do lampki to wymien filtr i spusc resztki wody z "pojemnika" na filtr
u-boat

dzięki bardzo. Coś widzę że dzięki temu forum szybko się nauczę czegoś o aucie - super. :D

No dobra, ale jak wymienie ten filtr to jeszcze by się przydało zapobiec żeby z nowym tez sie tak nie stalo. Czemu tam woda się zbiera??Wina paliwa, czy może gdzieś coś tam przecieka??
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

nie to jest normalne zjawisko ze woda sie zbiera na dnie zbiorniczka po to tez jest filtr zeby ta wode oddzielac filtr długo nie był wymieniany az sie zapaliła kontrolka
u-boat

filtr był wymieniony 5000 km temu. pOdobno jest wymieniany razem z olejem co 10 000 - tak mówił poprzedni własciciel.W kazdym razie zobacze ten filtr - a ile on kosztuje i w ktorym miejscu komory go szukac - najlepiej podaj mi ile centymetrow od ktorego rogu komory i jak głeboko w dol bo ja jestem ciemny i nie odrozniam tych puszek.

Strzelam ze filtr paliwa to ten na srodku mniej wiecej kolo chlodnicy z silnika wystaje taka puszka w kierunku chlodnicy wielkosci szklanki do whiskey :D
u-boat

okazało się że ta lampka jak świeci się tylko przy uruchomieniu to znaczy że mało płynu w chłodnicy. Dolałem i jest ok - rzeczywiscie było mało - tylko w przewodach troche chyba :D.

Dobrze że się nic nie stanęło.

Acha i znalazłem ten filtr paliwa - prawy górny róg :D
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

u-boat pisze: Strzelam ze filtr paliwa to ten na srodku mniej wiecej kolo chlodnicy z silnika wystaje taka puszka w kierunku chlodnicy wielkosci szklanki do whiskey :D
jesli dobrze cie zrozumialem to ta puszka to filtr oleju =]

filtru paliwa szukaj bardziej na polnocny-zachod, a juz proponuje udac sie do zakladu, drogo nie wezma =]

pzdr

----------------------------------------------------------------------------

edit:
nie zauwazylem ze znalazlesc, sorx

zalogowales sie na stronie juz? to jest niezbedne =] trzeba sie zalogowac, opisac autko i dodac fotki =]

pozdrawiam
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Spayky

Post autor: Spayky »

filtr paliwa znajduje się za rozrządem, lewy górny róg. Jestem tam na nim taki malutki przycisk do pompowania ręcznego i chyba 4 węże. Prawy górny to jest płyn hamulcowy, tam koło serwa

jak chcesz spuśić wode z filtra to masz tam na dole tego filtra taką mała śrubkę na klucz chyba 10. Trzeba ją odkręcić spuścić wodę i zakręcić. Ja mam 1.8 diesla, także nasz silniki nie powinny się zbytnio różnić

pozdro
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

A wracajac do 5 biegu, to ja mam taki problem ze przy przyspieszaniu na tym biegu slychac jakies "chrobotanie", tak jakby cos tam mocno "szuralo". Nie wiem jak to opisac zeby oddac wrazenie :wink: ale jak mocniej wdepne to ten dzwiek potrafi byc naprawde glosny, a jak popuszcze gaz to zanika. Generalnie pojawia sie pod "obciazeniem" (przy przyspieszaniu).
Czy to moze byc ten sam problem co u kolegi U-boat'a?
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

wedlug mnie kolo zebate piatki

pzdr

ninja, cos nieczesto wpadasz ostatnio =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

Wiesz... jeszcze nie wpadlem ani razu :mrgreen:

Mam troche pracy i nie mam zbytnio czasu na net.

To kolo zebate to jakas skomplikowana naprawa? Jaki moze byc koszt?
Ktos mi tez raz wspominal ze to moze byc jakies lozysko. Jakie tam jest lozysko? I czy to moze byc to lozysko?
Nie znam sie na skrzyniach biegow, wiem tylko jak zmieniac przelozenia :wink:

Z gory dzieki
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Co do tych hałasów na 5 biegu... spotkałem się juz z taką sytuacją... i było to spowodowane poluzowaniem się koła piątego biegu.... wystarczy to dokręcić
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
u-boat

no dobra. a w razie jakby się okazało że konieczna jest wymiana tego koła od piątego biegu to sporo za to wezmą??
Słyszałem opinię, że lepiej czasasmi kupić całą skrzynię na złomie i ją zamontować bo grzebanie w jej wnętrznościach jest przerąbane i drogie przez to.

Acha i dzięki za wskazówki z tym filtrem. W prawdzie znalazłem go sam, ale teraz przynajmniej wiem, że przed nim znajduje sie rozrząd :D cokolwiek by to nei było ;)
ODPOWIEDZ