Trip 2015?? Turcja!

Tutaj umawiamy się na spotkania klubowe, informujemy o odbywających się zawodach i imprezach sportowych i tuningowych.
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Re: Trip 2015??

Post autor: dzikson »

W takich realiach jak rysują się w Stambule, jedyną sensowną opcją wydaje się właśnie wcześniejsza rezerwacja noclegu. Zaliczka spoko, tylko ta płatność całości na miesiąc przed... Zastanawiam się, czy zawsze to w ten sposób funkcjonuje? Nie znam się :P

W każdym razie na Stambuł, czy wspomniany wcześniej pierwszy nocleg w Belgradzie proszę o booking dla dwuosobowej załogi :wink:
Jeśli będzie potrzebny, machnę przelew.
Mając do wyboru kemping lub rozbijanie się na dziko, zgodnie ze swoją naturą będę optował za opcją bardziej przygodową :)
Awatar użytkownika
Agnieszka
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever
Kontakt:

Post autor: Agnieszka »

Świetnie, to widzę, że mam trzy opcje.
1. Albo zginę w wypadku, który sama spowoduję goniąc za wami
2. Albo umrę siedząc na prawym, na zawał
3. Albo zginę porwana przez tureckich tubylców z dzikiej plaży, którą żądni przygód miłośnicy jakiegoś starego peugeota postanowią sobie nielegalnie zasiedlić
Bomba! Już się nie mogę doczekać! :D
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Post autor: morpheusss »

Dla mnie również 2 miejsca w pokoju koedukacyjnym.
Podzielam zdanie Dżiksona, że lepsza jest opcja przygodowa, ale nie zamierzam ani jej forsować, ani wyłamywać się z noclegu w hostelu ;)
Mam dobrego znajomego Turka (robi najlepsze kebaby jakie jadłem) i mogę go poprosić o telefon do tego hostelu żeby wypytał co i jak, może jak usłyszą turecki język to rozmowa będzie zupełnie inna ;)

Podpytam też jak to jest z tą turecką flagą w grecji i na odwrót, żeby się nie okazało że nam spalą auta na pierwszym noclegu :P
Awatar użytkownika
morpheusss
Junior
Posiadany PUG: 205 XS '89 TU3M - wrak & 205 XL TU3M & 205 Look TU3M
Numer Gadu-gadu: 2292990

Post autor: morpheusss »

Jeszcze jeden pomysł przeleciał mi przez głowę...
A może by tak zastosować sprawdzoną już technikę ze sławetnego campingu, czyli 3 osoby płacą, a reszta na szybko spier*ala? :D Szlabanu nie opuszczą, bo przecież samochody będą na zupełnie innym parkingu ;)
UlaMula
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 GTI Foxa
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: UlaMula »

Po waszych watpliwosciach odnosnie placenia calej kwoty z gory napisalam do hostelu i zgodzili sie, zebysmy zaplacili 25% z gory, do tego paypalem, wiec mniejsze koszty :) Reszte mamy zaplacic na miejscu GOTOWKA (nie mozna karta w sytuacji kiedy daja znizke). Tyle ze bedzie nas 24 osoby a nie 20 i teraz czekam co odpisza odnosnie tej liczby osob...
Kilka osob jeszcze nie potwierdzilo czy na pewno brac im ten nocleg i nie da sie z nimi skontaktowac :/ Chodzi o Vroobla z Paulina, Bananowca z Asia i Emila i Florka. Z dwoma ostatnimi ma pogadac Stopx. Jesli macie mozliwosc to dopytajcie pozostalych.
Awatar użytkownika
ja2nek
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI TCT
Numer Gadu-gadu: 7048723

Post autor: ja2nek »

Agnieszka pisze:Świetnie, to widzę, że mam trzy opcje.
1. Albo zginę w wypadku, który sama spowoduję goniąc za wami
2. Albo umrę siedząc na prawym, na zawał
3. Albo zginę porwana przez tureckich tubylców z dzikiej plaży, którą żądni przygód miłośnicy jakiegoś starego peugeota postanowią sobie nielegalnie zasiedlić
Bomba! Już się nie mogę doczekać! :D
4. Albo brać udział w wypadku, nie ginąc (Dzikson Ci powie co i jak...), obsrać fotel lewy/prawy (Dzikson dowali na ten drugi), poczekać na szybki pit stop ekipy ratunkowej i jechać dalej ciesząc się życiem, tripem, wypadkiem i nowym zapachem w aucie.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No Peugeot, no cry...Turbo żyje, Turbo pije, Turbo dmucha, Turbo wszystkich rucha :D
Awatar użytkownika
Stopx
Uzalezniony
Posiadany PUG: Gejtry

Post autor: Stopx »

Stopixowa i Florek potwierdzają noclegi w pokoju wieloosobowym.
UlaMula
Nowicjusz

Ok, oto finalna oferta:

"24 people for 3 nights between 4.5.15 and 7.5.15:

​​1 x 6 bed dorm rooms with shared bath (14.-Euro) – 6 people – 84.-Euro (in basement)
1 x 4 bed dorm room with shared bath (15.-Euro) – 4 people – 60.-Euro (in basement)
1 x 6 bed dorm room with private bath (15.-Euro) – 6 people – 90.-Euro (at lobby floor)
1 x double rooms with private bath (30.-Euro) – 2 people - 60.-Euro
1 x double rooms with private bath (25.-Euro) – 2 people - 50.-Euro

​​
+4 people:
4th May - 2 beds at sea view 4 bed dorm with other people - 36.-Euro
- 2 beds at 4 bed and 6 bed shared rooms (extra beds on floor) - 29.-Euro
5th May - 2 double rooms - 120.-Euro
6th May - 2 double rooms - 120.-Euro

Discount: 5%
Grand Total is 1270.-Euro
25% deposit is 318.-Euro
Balance in cash at arrival: 952.-Euro"

My z Foxem placimy po 30 euro za noc od osoby, a reszte dzielimy po rowno na wszystkich, czyli wyjdzie po 16,5 euro za osobe za noc.
Sniadanie jest od 8 rano, wiec jesli wyjedziemy ostatniego dnia wczesniej, to napisali, ze przygotuja nam lunch boxy.
Poprosili o przelew dzisiaj, wiec go dokonalam. Przelewy zagraniczne sa obslugiwane od pn do pt, wiec w pn podam wam dokladna kwote zaliczki i dane do przelewu.
Awatar użytkownika
Vroobell205
Junior
Kontakt:

Post autor: Vroobell205 »

Pierwsza opcja Ula.
Pokój wieloosobowy ja i Paulina.
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Jako że już kilkukrotnie byłem pytany o estymację kosztów podróży to dzisiaj pokusiłem się o wykonanie takiegoż zestawienia.

Główny koszt to oczywiście paliwo. Zakładając spalanie rzędu 7,5/100 ( czyli tyle ile zazwyczaj średnio pali nasz pug ) i zasięg na baku 600km wyszło mi coś takiego:

-Do granicy z Serbią dojeżdżamy na polskim paliwie - 600km - 200zł
-W Serbii paliwo jest po 4zł więc zaraz po przekroczeniu granicy tankujemy do pełna i dojeżdżamy do Granicy z Macedonią - 600km - 180zł
-Jako że w Macedonii paliwo jest trochę droższe (4,5zł) to przed granicą znowu tankujemy do pełna i przejeżdżamy całą Macedonię ( 200km ) za 60zł.
-Przed granicą z Grecją dotankowujemy do pełna i przejeżdżamy pierwsze 600km po Grecji za ok 190zł.
-Do granicy z Turcją mamy 150km, tankujemy po 6,60 i dojeżdżamy do granicy za 75zł.
-Tankujemy do pełna ( jako że w Turcji benzyna kosztuje 6,75 ). Po Turcji mamy do przejechania ok 2200km co kosztuje nas 1100zł
-Bułgaria ( 5,50zł ) 450km - 190zł
-Rumunia to 700km. 95tka kosztuje 4,50/litr. Na zatankowanym tam paliwie wracamy aż do Krakowa. W sumie 1200km i 400zł

Suma: ~2400zł.

Korzystając z powyższych zestawień i sprawdzając sobie ceny paliw dizla/gazu w tych krajach każdy może sobie sprawdzić koszt dla siebie.

Opłaty drogowe + promy wypisałem już na poprzednich stronach. Tutaj tylko napiszę że sumaryczny koszt tego typu usług to ok 300zł na całą trasę.

Noclegi dla dwóch osób:

-Belgrad 8,5 euro x2 = 17 euro
-Istambul 16,5 euro x 2 x 3 noce = 99 euro

Założyłem 3 noclegi na dziko : Drugi na Halkidiki, Kanion , opuszczone miasto Kayakoy. Pozostałe liczę po 15 euro za dwie osoby + auto + namiot.

Suma: 250euro = 1050zł

Zwiedzanie. Tutaj wymieniam miejsca które uważam że warto zwiedzić, nie wszystko co będziemy mijali po drodze. Nie wymieniam też miejsc, które są za darmo:

-Hagia Sofia - 9euro
-Cysterny - 4e
-Galata tower - 3e
-łódka po Bosforze na jedną z wysp książęcych i z powrotem - 3e
-łaźnia turecka ( Aga Hamam ) - 15e
-Pamukkale -8e
-Aphrodisias 5e
-Kąpiele błotne w Dalyanie - 2e ( + być może prom przez rzekę żeby się tam dostać )
-Efez - 11e ( + jeśli ktoś chce zwiedzać dom Maryji to dodatkowo 8e od osoby )
-Bergama - 8e ( lub 10 razem z kolejką linową do Pantenonu)
-Didyma 2e

Suma: 70euro od osoby = ~300zł ( aczkolwiek liczyłbym raczej po 400 bo pewnie znajdziemy po drodze jeszcze coś czego nie wymieniłem lub niektóre atrakcje podrożeją )

Kosztów jedzenia nie liczę bo w większości krajów przez które będziemy przejeżdżać jest ono tańsze niż w Polsce a obojętne gdzie się jest coś trzeba jeść.

Suma dla nas:
-2400 + 300 + 1050 + 600 = 4350

Musimy się nastawiać że ok 5tys zł będzie nas ten wyjazd kosztował. Osoby podróżujące dizlami czy autami na gaz pewnie zapłacą mniej. Mam nadzieję że nikogo nie przestraszyłem:)
UlaMula
Nowicjusz

Proszę o wpłatę po 54 zł od osoby (12,4 Euro+ koszt przewalutowania) na rachunek:

Urszula Młynek
36 1140 2004 0000 3602 3195 7558

Na miejscu każdy zapłaci jeszcze po 35 Euro. Najlepiej, żebyście już wyjeżdżając z Polski mieli przygotowane po te 35 euro, żeby na miejscu nie było problemu z drobnymi.

Wyszło na to, ze jada 22 osoby:
1. Ja
2. Fox
3. Gad
4. Ania
5. Janusz
6. Martyna
7. Marecki
8. Rafi
9. Klaudia
10. Józek
11. Magda
12. Vroobel
13. Paulina
14. Helter
15. Stopx
16. Florek
17. Dzikson
18. Agnieszka
19. Morfeusz
20. Asia od Morfeusza
21. Bananowiec
22. Asia Bananowcowa

Bierzemy więc jeden pokój dwuosobowy mniej i w sumie wyjdzie wam chyba po 15,8 Euro od osoby za noc (my z Foxem płacimy za dwójkę, wiec inaczej).
Wpłaciłam im 318 Euro, przeliczone przez bank po jakieś 4,27 PLN. Doszły koszty przewalutowania 25 PLN.

Finalnie pokoje mamy takie:
1 x 6 bed dorm rooms with shared bath
1 x 4 bed dorm room with shared bath
1 x 6 bed dorm room with private bath
1 x double room with private bath
1 x double room with private bath

a jedna dwojka ma tak:

4th May - 2 beds at sea view 4 bed dorm with other people (nie z naszego tripa)
5th May - 1 double room
6th May - 1 double room

Popatrzcie na widoki z baru na naszym tarasiku :))
http://www.antiquehostel.com/gallery.ht ... lery1]/34/
http://www.antiquehostel.com/gallery.ht ... lery1]/31/
Ostatnio zmieniony 17 mar wt, 2015 12:54 pm przez UlaMula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

Wielkie dzięki za załatwienie rezerwacji :) Postaramy się jak najszybciej zrobić przelew i zwrócić Wam koszty rezerwacji. Jakoś szczególnie nie robi nam to różnicy czy w hostelu będziemy mieszkać w pokoju koedukacyjnym z prysznicem na korytarzu, czy w exluzywnym pokoju z łożem małżeńskim :) Wydaje nam się, że najważniejsze jest to, że cała nasza ekipa pomieści się w jednym miejscu. Hostel na zdjęciach wydaje się atrakcyjny, zwłaszcza ten taras na którym można urządzić wspólne biesiadowanie po wyczerpującym dniu zwiedzania...do tego jeszcze widoczek na cieśninę :Y
Bardzo podoba nam się też camping na halkidiki, miejsce jest na prawdę urokliwe i wygląda jak z pocztówek :Y
Bardzo prosiłbym o info jak wygląda sprawa pierwszego noclegu w Belgradzie, czy udało się zarezerwować miejsce dla naszej skromnej pary ? :P
Dzięki Foxiu za oszacowanie ogólnych kosztów wyprawy. W naszym przypadku koszt paliwa, nie różni się zbytnio od Waszych.Po podliczeniu wyszło nam około 1750zł za samo tankowanie :shock:
Mamy nadzieję, że skład tripowej ekipy nie ulegnie zmianie i nikt z tego grona już się nie wykruszy, ewentualnie niech się tylko poszerzy ;)
Awatar użytkownika
dzikson
Maniak
Posiadany PUG: 205XS
Kontakt:

Post autor: dzikson »

Bardzo fajne zestawienie kosztów, sam miałem to sobie przekalkulować, a teraz będzie mi łatwiej przeliczyć to na lpg :)

Przelew za nocleg poleciał, dzięki za dynamiczną organizację! :D
Awatar użytkownika
Vroobell205
Junior
Kontakt:

Post autor: Vroobell205 »

Wielkie dzięki Ula za rezerwację.
Przelew puszczony!
Podpisuję się pod tym co napisał Bananowiec. Oby nikogo nie ubyło!
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

bananowiec pisze: Bardzo prosiłbym o info jak wygląda sprawa pierwszego noclegu w Belgradzie, czy udało się zarezerwować miejsce dla naszej skromnej pary ? :P
ja pisze: Hi,

As you probably noticed I didn't manage to transfer any money as an advance payment. It turned out that bank transfer costs at least 8 euros, which almost equals one person's stay at your hostel. We'll pay the whole amount upon arrival ( as you suggested yourself that you didn't require any advance payments ) .

I'd like to confirm that we are coming. We have 22 confirmed participants in our trip at the moment. Previously we asked for 20 places and you booked us that number of beds so I'd like to ask whether it would be a problem to accommodate 2 more people? We will have inflatable mattresses with us so those two additional people could sleep on them in the rooms you booked for us ( in order not to mess up with the reservation already made ). We'll pay for those two additional places of course ( no matter whether they will have their own beds or not although it would be nice if you could offer us some kind of discount in case they indeed end up sleeping on the floor:) )

Best regards and see you on the 1st of May!

Michal
The Big Hostel pisze: Dear Michal

No problem, looking forward to meet you.

Best regards,
Ratko Todorović
Sales Manager
Czyli chyba nie bedzie problemu.

Przy okazji chcialbym przypomniec wszystkim zeby sprawdzili sobie waznosc paszportu i wyrobili zielona karte + ewentualnie jakis assistance a Gadzinie dodatkowo zeby dal znac jak wyglada sprawa z logo tripu. Moznaby juz powoli myslec o drukowaniu naklejek, magnesow czy koszulek.
ODPOWIEDZ