Wczoraj korzystając z dnia wolnego od pracy poświeciłem trochę czasu na przygotowanie Cti do tripa. Na obecna chwile zamontowane jest nowe sprzęgło valeo (kupione na allegro za 130zł!!!), zmieniony uszczelniacz wału, wymieniona linka sprzęgła, zmienione uszczelniacze półosi, wymieniłem mieszki na obu półosiach żeby nie powtórzyła sie sytuacja z Albanii gdzie dowijałem mieszek na postojach power-tapem i zrzuciłem profilaktycznie głowicę.
We wtorek czapka idzie do szlifu. Uszczelka wyglądała biednie ale czego spodziewać się po tak długim postoju samochodu. Co ciekawe od czerwca kiedy kupiłem auto w sumie przejechałem nim 70 km...
We wtorek powinien przyjść komplet opon. Zdecydowałem się ostatecznie na opony Yokohama Parada w rozmiarze 195/50/15. Może nie maja dobrej trakcji na mokrej nawierzchni ale raczej nie będę jeździł cti w deszczu. Wyglad też jest nie bez znaczenia. Do CTI trafią felgi Rial Cobra.
Podsumowując w tym miesiacu wydałem na cti 1620zł (dach),100zł (malowanie listwy napinającej szybę i hokejek proszkowo), 2000zł (instalacja LPG- bardzo tanio jak za staga Qbox - instalację montował kolega Gada), opony (900), uszczelki, simmeringi, śruby głowicy, mieszki, sprzęgło, olej silnikowy i do skrzyni, filtr oleju i powietrza, tarcze hamulcowe, klocki, uszczelniacze półosi, linka sprzęgła, kable zapłonowe Champion LS52, świece, kopułka z palcem (pewnie z 1000, boje się liczyć dokładnie). Pozostaje jeszcze zapłacić za szlif głowicy i kupić rozrząd z pompą wody. Droga impreza
Jakby nie patrzeć są to podstawowe naprawy przed długa podróżą i mam nadzieje że zapewnią bezawaryjną jazdę. Jest to też asumpt do przemyśleń dla osób kupujących 205 za pińcet i liczących ze za 1000 złotych będzie igła. Warto podkreślić ze CTI w momencie zakupu było w naprawdę niezłym stanie...
Dlatego rozwalają mnie osoby które dzwonią w sprawie sprzedaży CJ i pierwsze co robią to proponują 4k za auto gdzie w zasadzie nic nie trzeba inwestować
Musze również kupić jakieś dobrze grające radio z USB. Nie chce żeby zabiło mnie ceną. Nie znam się na sprzęcie car-audio. Może polecicie coś sprawdzonego.