problem z szyberdachem

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

problem z szyberdachem

Post autor: ZoNNk »

co odpowiada za pompowanie uszczelki od szybra bo chyba niewystarczjaco "puchnie" podczas zamknięcia.przy wyższych predkosciach gwiżdze i szyberdach jest luzny ;/

odsysanie podczas otwarcia działa ok ;/
narcodrive

Post autor: narcodrive »

no to chyba dziurawa uszczelka, i ciśnienie ucieka
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior

Post autor: ZoNNk »

ale nawet nie słychac zeby cos w tą uszczelke wtłaczało powietrze przy zamykaniu wiec pewnie nie to
1.6 GTI 85 BIELUTeńkI ;]
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Wydaje mi się, że ona jest jedynie ściągana podciśnieniem, a po zamknięciu powraca do cisnienia atmosferycznego.
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

Kurka, wczoraj tez mi przestala pompowac..! pojezdzilem troche z otwartym szyberdachem i juz potem nie trzymala.. co to moze byc??
tomb
Junior

Post autor: tomb »

Witam!

Podciśnienie ssące z kolektora zabiera powietrze z uszczelki i dlatego ona siada "spłaszcza się" i da się szyber otworzyć.

Po odpuszczeniu rączki otwierania szyberdachu w pozycję zamknięte zaworek przy rączce łaczy wnętrze uszczelki z ciśnieniem atmosferycznym i wyrównując ciśnienie napełnia się uszczelka powietrzem. i jest charakterystyczny syk. Jak jest zapchany zaworek albo sparciała uszczelka " twarda" to sama nie wraca.

Tomek
Awatar użytkownika
IGI
Junior

Post autor: IGI »

po lewej stronie patrzac od przodu pod ta kratka gdzie sa silniczki on wycieraczek jest takie czarne pudelko ktore jest podlaczone do serwa i to jest sprzet od pompowania uszczelki.Jak otworzysz szybra i zamkniesz juz ta raczke to w rynience odpływowej jest taki gumowy przewod ktory jest podpiety pod wystajaca rurke w kanale zdejmuj ja i nadmuchaj uszczelke scisnij palcami tak zeby nie ulecialo powietrze i zaluz spowrotem na ta rurke, to powinno pomoc,tylko pamietaj ze musi byc zamknieta ta raczka
u-boat

Post autor: u-boat »

a u mnie chyba nic nie pompuje uszczelki. W ogole nie mam chyba oryginalnego szyberdachu bo dźwignię mam od tyłu i jest tlyko uchylny a nie odsuwany.

No i z przeciekaniem jest problem. Jak mocno padało to się gdzieś tam woda nazbierała i jak ruszyłem to mi cholera całą koszulę upaprała.

MOże wypieprzyć te uszczelkę i wstawić nową. A ile taki interes moze kosztować??
Awatar użytkownika
Yahoo
Uzalezniony

Post autor: Yahoo »

czy nową uszczelkę :?: hmm ... może wyjmij ją i spróbuj porządnie uszczelnić silikonem przed ponownym założeniem
ODPOWIEDZ