205 Rallye 1,9 czargosia
- czargosia
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 91-gutek, 205 Rallye 1,9 , 205 Automatic 1,9b+g 5D 89r,
- Numer Gadu-gadu: 0
205 Rallye 1,9 czargosia
Cześć za tym samochodem chodziłem 2 lata.
Samochód sprowadzony do Polski 2004. Jeździł nim mechanik z Peugota w Olsztynie. Po kilku latach sprzedał szwagrowi na wiochę po Olsztynem. Szwagier pocieszył się ok roku i pewnego zimowego dnia poniosło go na zakręcie i na małej prędkości uderzył w karpę ściętego drzewa. Miska olejowa uderzyła w karpę i podbiła silnik podnosząc go i uszkadzając wiązkę elektryczną. Silnik wypchnął maskę od spodu. Przy okazji błotniki przednie zostały również uszkodzone. O dziwo nie zostały uszkodzone sierpy nakładki na błotniki ale i tak już kiedyś ktoś je kleił żywicami i próbował reanimować. Uszkodzeniu uległ również przedni zderzak. Auto stało na dworze przez ponad 2,5 roku. Raz na jakiś czas ktoś próbował coś naprawić ale tylko więcej szkody narobił niż pożytku.
2 lata temu poznałem mechanika z Peugota i podczas jakiejś rozmowy on mi powiedział o tym samochodzie. Przez jakiś czas mój cabrio stał u niego w warsztacie na wiosce obok Rallye. Właściciel był do końca niezdecydowany sprzedać ale upływał termin ubezpieczenia i zdecydował się go ostatecznie sprzedać. Jakiś czas temu ten samochód był na OLX do sprzedania jakoś w zimę 2014/2015.
W chwili obecnej mam już do niego dużo części:
w kolorze białym (maska błotniki, przód, zderzak od rallye wraz z grillem z paskami).
Drzwi pasażera i kierowcy nie zostały uszkodzone ale z racji że doły już są zardzewiałe to też idą do wymiany.
Nowe nakładki Rallye od Marcina - Martinop.
Samochód przywiozłem do Olsztyna i jest obecnie u blacharza. Zdecydowałem się malowanie całego samochodu. Od spodu będzie zabezpieczany antykorozyjnie. Podłoga progi w stanie b.db więc szkoda tego nie zrobić.
Po blacharzu czeka mnie zmiana wiązki elektrycznej, której jeszcze nie mam tak nawiasem mówiąc.
( szukam wiązki na Jetronic, wtyczka 2 rządy pinów). Składanie wnętrza głównie plastików przy bezpiecznikach
Szykuję odnowione felgi SL 299 w kolorze białym z nówkami oponkami leżakami z 2012 roku.
Środek trochę styrany przez próby naprawy elektryków którzy szukali gdzie jeszcze trzeba połatać wiązkę po wypadku. Podczas pobytu na wiosce mojego CTI i wymiany silnika przekładaliśmy moduł, aparat, przekaźnik i wszystko było ok. Nie działał komputer (spalił się) i bardzo mocno lały wtrysk.
W palach na zimowe wieczory ogarnięcie elektryki założenie wtrysków czarnych lub żółtych i pasującego kompa pod czarne 345 lub pod żółte 359. Wszystko już jest więc tylko trochę cierpliwości.
Z racji że samochód stał przez ponad 2 lata na dworze to wyblakło poszycie siedzeń które już były obszywane przez tapicera. na siedzeniach są ory emblematy rallye.
Samochód w dowodzie ma wbity gaz. Jeździł na gazie ale homologacja butli też już wygasła i całość instalacji została zdemontowana. Sam nie wiem czy wracać do gazu czy dać sobie na spokój.
A więc dużo pracy i worek pieniędzy. Myślę że widok - efekt końcowy zrekompensuje wszystko.
Zdjęcia ma tylko z OLX bo nawet nie robiłem przed wstawieniem do blacharza bo był brudny i obklejony syfem że nie miałem chęci uwieczniać tego widoku.
Porównywałem z literaturą i filmikami na YouTube jak wyglądają wewnątrz Rallye to jest taki sam.
- Licznik jak w GT czy w Garosie bez wskaźników ciśnienia i temp oleju
- Schowek bez klapy
- szyby na korbkę
- czerwone pasy
- inny tunel niż w GTI
- nie wiem do końca czy te wersje miały regulację podnoszenia świateł przednich
- brak nawiewu środkowego.
Samochód sprowadzony do Polski 2004. Jeździł nim mechanik z Peugota w Olsztynie. Po kilku latach sprzedał szwagrowi na wiochę po Olsztynem. Szwagier pocieszył się ok roku i pewnego zimowego dnia poniosło go na zakręcie i na małej prędkości uderzył w karpę ściętego drzewa. Miska olejowa uderzyła w karpę i podbiła silnik podnosząc go i uszkadzając wiązkę elektryczną. Silnik wypchnął maskę od spodu. Przy okazji błotniki przednie zostały również uszkodzone. O dziwo nie zostały uszkodzone sierpy nakładki na błotniki ale i tak już kiedyś ktoś je kleił żywicami i próbował reanimować. Uszkodzeniu uległ również przedni zderzak. Auto stało na dworze przez ponad 2,5 roku. Raz na jakiś czas ktoś próbował coś naprawić ale tylko więcej szkody narobił niż pożytku.
2 lata temu poznałem mechanika z Peugota i podczas jakiejś rozmowy on mi powiedział o tym samochodzie. Przez jakiś czas mój cabrio stał u niego w warsztacie na wiosce obok Rallye. Właściciel był do końca niezdecydowany sprzedać ale upływał termin ubezpieczenia i zdecydował się go ostatecznie sprzedać. Jakiś czas temu ten samochód był na OLX do sprzedania jakoś w zimę 2014/2015.
W chwili obecnej mam już do niego dużo części:
w kolorze białym (maska błotniki, przód, zderzak od rallye wraz z grillem z paskami).
Drzwi pasażera i kierowcy nie zostały uszkodzone ale z racji że doły już są zardzewiałe to też idą do wymiany.
Nowe nakładki Rallye od Marcina - Martinop.
Samochód przywiozłem do Olsztyna i jest obecnie u blacharza. Zdecydowałem się malowanie całego samochodu. Od spodu będzie zabezpieczany antykorozyjnie. Podłoga progi w stanie b.db więc szkoda tego nie zrobić.
Po blacharzu czeka mnie zmiana wiązki elektrycznej, której jeszcze nie mam tak nawiasem mówiąc.
( szukam wiązki na Jetronic, wtyczka 2 rządy pinów). Składanie wnętrza głównie plastików przy bezpiecznikach
Szykuję odnowione felgi SL 299 w kolorze białym z nówkami oponkami leżakami z 2012 roku.
Środek trochę styrany przez próby naprawy elektryków którzy szukali gdzie jeszcze trzeba połatać wiązkę po wypadku. Podczas pobytu na wiosce mojego CTI i wymiany silnika przekładaliśmy moduł, aparat, przekaźnik i wszystko było ok. Nie działał komputer (spalił się) i bardzo mocno lały wtrysk.
W palach na zimowe wieczory ogarnięcie elektryki założenie wtrysków czarnych lub żółtych i pasującego kompa pod czarne 345 lub pod żółte 359. Wszystko już jest więc tylko trochę cierpliwości.
Z racji że samochód stał przez ponad 2 lata na dworze to wyblakło poszycie siedzeń które już były obszywane przez tapicera. na siedzeniach są ory emblematy rallye.
Samochód w dowodzie ma wbity gaz. Jeździł na gazie ale homologacja butli też już wygasła i całość instalacji została zdemontowana. Sam nie wiem czy wracać do gazu czy dać sobie na spokój.
A więc dużo pracy i worek pieniędzy. Myślę że widok - efekt końcowy zrekompensuje wszystko.
Zdjęcia ma tylko z OLX bo nawet nie robiłem przed wstawieniem do blacharza bo był brudny i obklejony syfem że nie miałem chęci uwieczniać tego widoku.
Porównywałem z literaturą i filmikami na YouTube jak wyglądają wewnątrz Rallye to jest taki sam.
- Licznik jak w GT czy w Garosie bez wskaźników ciśnienia i temp oleju
- Schowek bez klapy
- szyby na korbkę
- czerwone pasy
- inny tunel niż w GTI
- nie wiem do końca czy te wersje miały regulację podnoszenia świateł przednich
- brak nawiewu środkowego.
- Załączniki
-
- 1.jpg (23.7 KiB) Przejrzano 19538 razy
-
- 2.jpg (14.27 KiB) Przejrzano 19538 razy
-
- 3.jpg (14.27 KiB) Przejrzano 19538 razy
-
- 4.jpg (20.49 KiB) Przejrzano 19538 razy
-
- 5.jpg (30.05 KiB) Przejrzano 19538 razy
Peugeot 205 CTI zielony - Jak dorosnę będę JAGUAR-em
- woocash
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
- Numer Gadu-gadu: 9752783
Re: 205 Rallye 1,9 czargosia
gratulacje - będziesz miał co robić
nawiewów środkowych nie było, tożto wyposażeniowo wersja bieda. regulacji świateł też raczej nie było
szkoda że nie tu24.. ale i tak rallye to rzadkość.
powodzenia.
nawiewów środkowych nie było, tożto wyposażeniowo wersja bieda. regulacji świateł też raczej nie było
szkoda że nie tu24.. ale i tak rallye to rzadkość.
powodzenia.
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
- Martinoo
- Moderator
- Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
- Numer Gadu-gadu: 8330169
- Kontakt:
gratki takiego wozu, bedzie piekny
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
- HideoOSW
- Junior
- Posiadany PUG: 205 Winner PTS / 205 GTI
- Kontakt:
Gratki za ory Rallye (moje małe marzenie), w PL może jest raptem kilka sztuk obu wersji (1,9 i 1.3). Wyposażeniowa bieda uzasadniona jest redukcją wagi do minimum i dobrze, te autka miały zapie***lać <3
Gaz w Rallye ekhem...
Po fotkach widać że tapicer paskudnie wygładził profil foteli:P no i tylną kanapę masz OEM+ SemiCuir z GTI. Ale wszystko da się zrobić/naprawić Powodzenia
Gaz w Rallye ekhem...
Po fotkach widać że tapicer paskudnie wygładził profil foteli:P no i tylną kanapę masz OEM+ SemiCuir z GTI. Ale wszystko da się zrobić/naprawić Powodzenia
1991 GTI [M0TW]
1993 WINNER [M0MY]
1992 XS [P3XY] RIP
1993 WINNER [M0MY]
1992 XS [P3XY] RIP
- czargosia
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 91-gutek, 205 Rallye 1,9 , 205 Automatic 1,9b+g 5D 89r,
Samochód u blacharza. Kończy się malować
Dostał nowo odmalowane felgi i oponki Barumy
Dostał nowo odmalowane felgi i oponki Barumy
- nowak68
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GENTRY 1991, 405 GRDTubo 1992
Fajnie będzie wyglądać na tych felgach
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987
- czargosia
- Junior
Po kołach przyszedł czas na zdjęcia po malowaniu samochodu.
Obecnie fura jest cała po malowaniu. Oczekujemy na utwardzenie się lakieru i piękną polerkę lakieru.
Podczas zabezpieczania podłogi na progu był jeden burchel. Chcąc go zetrzeć tarłem i tarłem i w progu zrobiła się dziura. Jak już dziura jest teraz to w przyszłości będzie tylko gorzej. Padła decyzja o wymianie poszyć zewnętrznych progów. Progi zakupione i już założone i dopiero pomalowano cały samochód.
Praca nad samochodem idą do przodu.
Obecnie fura jest cała po malowaniu. Oczekujemy na utwardzenie się lakieru i piękną polerkę lakieru.
Podczas zabezpieczania podłogi na progu był jeden burchel. Chcąc go zetrzeć tarłem i tarłem i w progu zrobiła się dziura. Jak już dziura jest teraz to w przyszłości będzie tylko gorzej. Padła decyzja o wymianie poszyć zewnętrznych progów. Progi zakupione i już założone i dopiero pomalowano cały samochód.
Praca nad samochodem idą do przodu.
- nowak68
- Maniak
Teraz to już z górki
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987
- simon3
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 XS 1.4 XY8 Leżak '88
Fakt! Blacharka + lakierowanie to najgorsza robota Będzie super ścigacz... szkoda będzie nim jeździćnowak68 pisze:Teraz to już z górki
Leżak, Monoblok, Suitcase... XY...
- nowak68
- Maniak
Gdzie tam szkoda frajda jak nic taką furą pomykać. Wiem coś o tym Zimą odstawić... ale latemsimon3 pisze:Fakt! Blacharka + lakierowanie to najgorsza robota Będzie super ścigacz... szkoda będzie nim jeździćnowak68 pisze:Teraz to już z górki
- czargosia
- Junior
To fura już po wstępnych zabiegach blacharskich. Pomalowana zabezpieczona antykorozyjnie. Dzisiaj odebrana. Wyglada tak.
dzisiaj jeszcze zmiana felg z oponami i przyklejanie oryginalnych naklejek. Oczywiście od RALLYE
dzisiaj jeszcze zmiana felg z oponami i przyklejanie oryginalnych naklejek. Oczywiście od RALLYE
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Imponuje mi tempo prac. Dużo już zrobione i szacun za to. Ale teraz wcale nie łatwiejszy etap, bo zabawa z pierdołami i "wykończeniówką".
Pokaż te kratki, które dorwałeś. Myślę, że na bank takie same, jak te co wiszą na Allegro
Poza felgami robisz na oryginał?
Pokaż te kratki, które dorwałeś. Myślę, że na bank takie same, jak te co wiszą na Allegro
Poza felgami robisz na oryginał?
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 1.6
czekam na foty z alusami fajna sprawa...
- czargosia
- Junior
Kratki pasują ale od nowa trzeba ściągać zderzał z dokladką lub samą dokładkę. Najważniejsze aby w dokładne był bolec mocujący. Bez niego kratka nie będzie się trzymać.
Co do planów to chcem się starać odbudować do stanu oryginalnego bez żadnych udziwnień i przeróbek.
Co do planów to chcem się starać odbudować do stanu oryginalnego bez żadnych udziwnień i przeróbek.
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Kontakt:
Dobra robota! Kolejny odmalowany pug na forum
Tylko lampy i kierunki wyglądają brzydko. Osobiście założyłbym nowe
Tylko lampy i kierunki wyglądają brzydko. Osobiście założyłbym nowe
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/