Peugeot 205 XSD 92' Klimatyzacja
- Grzechu_1990
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Forever 1.9D, XSD 1.9D, Rekord E1 2.0S, BMW E39 525D
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: Peugeot 205 XSD 92' Klimatyzacja
Nie kusiło Cie zalać 5W40?
- a2legro
- Junior
- Posiadany PUG: XSD 92' / Automatic 1.9 91' / GTI 1.9 89' / GTI 1.9 88' no sunroof
- Numer Gadu-gadu: 5211157
- Kontakt:
W poprzednim 1.9D Color Line jeździłem na 15W40 to 10W40 uznałem za postęp. Teraz nie wiem sam jaki wlać.
- Grzechu_1990
- Nowicjusz
Ja u siebie po kupnie zalałem 10W40 nie wiedząc co było lane, potem przeszedłem na 5W40 i jest lepiej - szybciej łapie ciśnienie oleju po odpaleniu. Żadnych negatywnych efektów. Teraz będę chciał zrzucić miskę olejową, wyczyścić ją i uszczelnić.
- a2legro
- Junior
- Posiadany PUG: XSD 92' / Automatic 1.9 91' / GTI 1.9 89' / GTI 1.9 88' no sunroof
- Kontakt:
Z tych samych przesłanek zdecydowałem się na 10W40. Przy kolejnej wymianie zastosuję 5W40, zobaczymy. Miska stalowa czy aluminium ?
- Grzechu_1990
- Nowicjusz
Chyba stalowa, nie zastanawiałem sie nigdy nad tym. Przy okazji zmienię sobie korek do spuszczania oleju bo ktoś sie nad nim kiedyś znęcał i ciężko go odkręcić.
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
211630
Coś mi się pokićkało i pod presją dalszego wyjazdu za wcześnie wymieniłem olej i filtry. Jak już wszytko wymieniłem, zmieniając karteczkę zdałem sobie sprawę, że spokojnie mogłem to zrobić po powrocie. Z uwagi, że było to dzień przed wyjazdem mam zdjęcia tylko ładunku.
W tej konfiguracji pokonałem 1030km. W Jarosławcu spotkałem nawet inne 205.
Coś mi się pokićkało i pod presją dalszego wyjazdu za wcześnie wymieniłem olej i filtry. Jak już wszytko wymieniłem, zmieniając karteczkę zdałem sobie sprawę, że spokojnie mogłem to zrobić po powrocie. Z uwagi, że było to dzień przed wyjazdem mam zdjęcia tylko ładunku.
W tej konfiguracji pokonałem 1030km. W Jarosławcu spotkałem nawet inne 205.
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
215896
XSD ma się dobrze. Systematycznie pochłania kolejne kilometry. Jak zwykle nie mam czasu na grzebanie w nim, a muszę zmienić dokładkę, zamontować halogeny już nie wspominając o klimatyzacji Mam nadzieję, że jak już doprowadzę do ładu auto zastępcze w postaci Automatica to się nim zajmę. Ciechanowskie Klasyki
XSD ma się dobrze. Systematycznie pochłania kolejne kilometry. Jak zwykle nie mam czasu na grzebanie w nim, a muszę zmienić dokładkę, zamontować halogeny już nie wspominając o klimatyzacji Mam nadzieję, że jak już doprowadzę do ładu auto zastępcze w postaci Automatica to się nim zajmę. Ciechanowskie Klasyki
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 205 XS '90
Faktycznie, 205 przy maluchu wygląda jak limuzyna
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
Dokładnie po dniu w maluchu jadąc 205 czuje się jak w limuzynie.
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
220000
Kilometry przybywają. Kluczowe płyny życiowe zostały wymienione. Niekiedy można usłyszeć przednie zawieszanie. Za 10Kkm będzie trzeba się tym zająć i kilkoma innymi drobnymi rzeczami.
Kilometry przybywają. Kluczowe płyny życiowe zostały wymienione. Niekiedy można usłyszeć przednie zawieszanie. Za 10Kkm będzie trzeba się tym zająć i kilkoma innymi drobnymi rzeczami.
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
226561
Po dwudziestu dziewięciu latach eksploatacji alternator firmy Bosch postanowił się popsuć. Ciekawe ile wytrzyma zregenerowany.
Korzystając z okazji wymieniłem czujnik oraz wyregulowałem poprawny odstęp. W ten sposób udało się ożywić obrotomierz.
Zauważyłem też tendencję do wpadania pedału hamulca, więc zamontowałem nowy zestaw na tył.
Po dwudziestu dziewięciu latach eksploatacji alternator firmy Bosch postanowił się popsuć. Ciekawe ile wytrzyma zregenerowany.
Korzystając z okazji wymieniłem czujnik oraz wyregulowałem poprawny odstęp. W ten sposób udało się ożywić obrotomierz.
Zauważyłem też tendencję do wpadania pedału hamulca, więc zamontowałem nowy zestaw na tył.
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
232448
Trochę zwlekałem z serwisem ale tylko dlatego, że potrzebowałem na to więcej czasu, a ostatnio ciężko o wolny czas. Zakres prac był nieco większy niż przy wymianie filtrów i oleju.
-wahacze
-gumy stabilizatora
-uszczelniacze półosi
-filtr paliwa
-filtr oleju
-filtr powietrza
-olej skrzyni
-olej silnikowy 5W40
-poduszka dolna silnika
-tulejka jarzma dolnej poduszki
-prawe przednie łożysko
-pozbyłem się rdzy przy kielichach
-radioodtwarzacz Philips z epoki
-regulacja ręcznego oraz rozpieraków szczęk
-nowa opona z uwagi na to, że jedna dostała guza.
-łożyska wentylatora wentylacji dostały troszkę oleju.
Teraz jeździ się przyjemniej. Można ruszać na urlop.
Trochę zwlekałem z serwisem ale tylko dlatego, że potrzebowałem na to więcej czasu, a ostatnio ciężko o wolny czas. Zakres prac był nieco większy niż przy wymianie filtrów i oleju.
-wahacze
-gumy stabilizatora
-uszczelniacze półosi
-filtr paliwa
-filtr oleju
-filtr powietrza
-olej skrzyni
-olej silnikowy 5W40
-poduszka dolna silnika
-tulejka jarzma dolnej poduszki
-prawe przednie łożysko
-pozbyłem się rdzy przy kielichach
-radioodtwarzacz Philips z epoki
-regulacja ręcznego oraz rozpieraków szczęk
-nowa opona z uwagi na to, że jedna dostała guza.
-łożyska wentylatora wentylacji dostały troszkę oleju.
Teraz jeździ się przyjemniej. Można ruszać na urlop.
- a2legro
- Junior
- Kontakt:
265600
Kolejne kilometry przybywają, więc trzeba napisać raport
Już po powrocie z urlopu okazało się, że warsztat któremu powierzyłem jedynie wciśnięcie łożyska w zwrotnice potrafił to spierdolić zawodowo. Okazało się, że po dokręceniu zacisku do zwrotnicy blokował się w jednym położeniu Musiałem kupić inna zwrotnicę oraz ponownie wymienić łożysko.
Po jakimś czasie wrócił problem z hamulcami i przy okazji serwisu olejowo-filtrowego została wymieniona membrana.
Obydwie manetki praktycznie w jednocześnie straciły pewne funkcje, więc trzeba było sięgnąć do zapasów.
Kultura pracy oryginalnych głośników zostawiała wiele do życzenia dlatego. Nowe coś tam brzdąkają ale nie pierdzą.
Zawsze na zdjęciach sprytnie kamuflowałem przód Najzwyczajniej brakowało czasu na zajęcie się połamaną dokładką ale w końcu i z tym się uporałem. Jak na garażowe malowanie te wyszło super.
Kolejne kilometry przybywają, więc trzeba napisać raport
Już po powrocie z urlopu okazało się, że warsztat któremu powierzyłem jedynie wciśnięcie łożyska w zwrotnice potrafił to spierdolić zawodowo. Okazało się, że po dokręceniu zacisku do zwrotnicy blokował się w jednym położeniu Musiałem kupić inna zwrotnicę oraz ponownie wymienić łożysko.
Po jakimś czasie wrócił problem z hamulcami i przy okazji serwisu olejowo-filtrowego została wymieniona membrana.
Obydwie manetki praktycznie w jednocześnie straciły pewne funkcje, więc trzeba było sięgnąć do zapasów.
Kultura pracy oryginalnych głośników zostawiała wiele do życzenia dlatego. Nowe coś tam brzdąkają ale nie pierdzą.
Zawsze na zdjęciach sprytnie kamuflowałem przód Najzwyczajniej brakowało czasu na zajęcie się połamaną dokładką ale w końcu i z tym się uporałem. Jak na garażowe malowanie te wyszło super.
- klimek
- Junior
- Posiadany PUG: 1995 MITO 1.8d
Ładnie, 30 tysięcy km pokonane w rok, ten samochód chyba w garażu nie stoi za dużo - PRAWIDŁOWO
Wybrałeś te głośniki z jakiegoś konkretnego powodu czy akurat trafiłeś na takie, więc je kupiłeś? Też przymierzam się do zmiany. Wyciszałeś jakoś drzwi pod nie? Weszły bez problemu?
Dokładka siadła ładnie? To zamiennik? W mojej uchwyt się ułamał, więc kiedyś tam będzie trzeba ją zmienić
Wybrałeś te głośniki z jakiegoś konkretnego powodu czy akurat trafiłeś na takie, więc je kupiłeś? Też przymierzam się do zmiany. Wyciszałeś jakoś drzwi pod nie? Weszły bez problemu?
Dokładka siadła ładnie? To zamiennik? W mojej uchwyt się ułamał, więc kiedyś tam będzie trzeba ją zmienić