a teraz skrzynia

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

a teraz skrzynia

Post autor: bipi »

odbierajac auto od mechanika w zeszlym tygd po wymianie uszczelki pod glowica gosc powiedzial ze na pewnoe ni dajade do krakowa, bo skrzynia mi padnie. no oczywiscie dojechalem i pytam ludzi, wiekszosc twierdzi ze to skrzynia, czesc - ze to sprzeglo.
na luzie strasznie terkoli jakby walek w lozysku luznym jak wcisne sprzeglo - cisza jak reka odjal.
w azmocie w krak powiedzial gosc ze 10tys zl i dadza rok gwarancji. za uzywana chca gdzie ndziej 700zl, ale
tak terkoli od pazdziernika i nic sie nie zmienia. czy w ogole sie przejmowac? co sadzicie?
bipi.205.pl
invictus

Post autor: invictus »

Nie mam pojecia co to moze byc ale powiem ci ze ja na twoim miejscu jezdzilbym az sie rozpadnie nic z tym nie grzebiac (bo jak zaznie ktos to rozbierac to juz nie da penie rady tego zlozyc) i szukajac caly czas skrzyni nowej (nowej starej znaczy :wink: ) powiem ci ze za 400-500 zl powinienes dostac
Pozdro
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

gdzieś sie znajdzie hehe

http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... highlight=

ale jeździć aż sie rozpadnie hmm gorzej jak sie jeszcze coś przy tym zje....
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

PADŁO CI ŁOZYSKO OPOROWE NA WAŁKU NAJLEPIEJ JAK WYMIENIAC TO ODRAZU CAŁOSC KPL(KPL SPRZĘGŁO I ŁOŻYSKO) NIE MA SENSU SIE BAWIC DWA RAZY W TO SAMO TERAZ WYMIENISZ ŁOŻYSKO A ZA POŁ ROKU MOZE WCZESNIEJ PADNIE SPRZĘGŁO I OD NOWA KUPE ROBOTY
invictus

Post autor: invictus »

Blaszka ma racje bo to koszty, przy okazji obejrzyj kolo zamachowe - u mnie wygladalo jak sloneczko :twisted: pewnie bedzie ok ale warto bo jak peknie.... a to tylko spojrzec wiec...
putbill

Post autor: putbill »

ja mam tak od roku z tym żęcholenim i jeżdże zrobilem jakies 20 tys km i nic, nie ma co sie przejmowac jak cos to kupie cala skrzynie u mnie na szrocie mozna dostac za jakies 300 zl :lol:
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

ALE MOZE BYC TAL ZE ŁOZYSKO SIE ROZLECI I JUZ NIE POJEDZIEMY SOBIE ALE TO JUZ MUSI GŁOSNO ZECHOLIC
putbill

Post autor: putbill »

no wlasnie musi glosno zecholi, a u mnie jeszcze jest znosnie :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

Post autor: bipi »

to juz nie wiem bo blaszka mowi o spzegle. to chodzi o sprzeglo czy skrzynie?

a czy jak bede z tym jezdzil to moze sie cos rozpasc kolejnego? jesli tak to co?

a moze caly czas na luzie trzymac wcisniete sprzeglo zeby poratowac na dluzej.
bipi.205.pl
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

NIC SIE INNEGO NIE POSYPIE W SKRZYNI JAK PADNI ECAŁKIEM TO NIE WBIJESZ BIEGU A JA MÓWIE O ŁOŻYSKU OPOROWYM A SPRZĘGŁO LEPIEJ WYMIENIC RAZEM Z TYM ŁOZYSKIEM ZEBY POTEM NIE ODWALAC TEJ SAMEJ ROBOTY
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Podejrzewam, że to jednak nie łozysko oporowe...
Łożysko oporowe jest obciążone właśnie po naciśnięciu pedału sprzęgła, i wtedy mogłoby wydawać dziwne dzwięki.
Po wciśnięciu pedału u kolegi BIPI jest jednak cisza - dlatego, że tarcza i skrzynia stoja w miejscu.
Na luzie hałasować może np. łozysko wałka sprzęgłowego w skrzyni, ale co ciekawe też luźne sprężyny w tarczy sprzęgłowej.
Wszystkie te uszkodzenia znam z doświadczenia przez kilka lat z 1,8D;
- łozysko oporowe strasznie jęczało po nawet delikatnym naciśnięciu pedału
- brzęczały sprężyny w tarczy, po wymianie było duuużo ciszej
- skrzynia "szumiała" na luzie przez ponad 100tys km wkoncu ją podmieniłem, pamiętam też, że dolałem troche oleju i było troche lepiej :wink:
Ostatnio zmieniony 10 maja wt, 2005 6:55 pm przez tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
deejay
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,6 GTI
Numer Gadu-gadu: 3788033
Kontakt:

Post autor: deejay »

tym bardziej że jak nie będziesz robił sam to zdejmowanie skrzyni daje po kieszeni
PEUGEOT 205 1.6 GTI
Obrazek
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

nie zgodze sie z tomkiem własnie po wcisnieciu pedału sprzęgła nie słychac łozyska oporowego
Ostatnio zmieniony 12 maja czw, 2005 9:01 am przez blaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Ale ja sie zgadzam z Tobą :D Z czym się nie zgadzasz? przecież piszesz teraz to samo!! już wiem troche głupio napisałem z tą ciszą- już poprawiłem
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Podejrzewam, że to jednak nie łozysko oporowe...
Łożysko oporowe jest obciążone właśnie po naciśnięciu pedału sprzęgła, i wtedy mogłoby wydawać dziwne dzwięki.
o to mi chodziło że stym sie nie zgadzam
Ostatnio zmieniony 10 maja wt, 2005 11:18 pm przez blaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ