a teraz skrzynia
Blaszka, to jak w końcu uważasz?
Raz piszesz tak:
-"nie zgodze sie z tomkiem, własnie po wcisnieciu pedału sprzęgła słychac łozysko oporowe zadzwon do jakiegoś serwisu i sie spytaj"
I tym samym zgadzasz sie jednak ze mną, bo ja tak sądze
Następnie piszesz, że:
- nie zgadzasz sie z tym, że łozysko oporowe jest obciążone po naciśnięciu pedału...
W takim razie kiedy według Ciebie jest obciążone to łozysko??gdy luźno dotyka słoneczka docisku??
Możemy dyskutować o objawach, bo bywają naprawde różne, ale zasada działnia sprzęgła jest bezsprzeczna.
Zakładam, że mogłoby sie zdarzyć tak, że właśnie luźne łożysko oporowe mogłoby szeleścić, a po docisnięciu (pedałem) mogłoby cichnac, jednak sam sie z tym nie spotkałem - nie jestem mechanikiem. Spotkałem sie natomiast z tą bardziej logiczną opcją, że jęczało strasznie po nawet delikatnym naciśnięciu pedału!! co jest chyba logiczne
Jeżeli się mylę, to wytłumacz jak jest i dlaczego tak a nie inaczej, a nie odsyłaj do serwisu.
Napewno chętnie przeczytam, zapewne jeszcze kilka osób na foróm również
Pozdro
Raz piszesz tak:
-"nie zgodze sie z tomkiem, własnie po wcisnieciu pedału sprzęgła słychac łozysko oporowe zadzwon do jakiegoś serwisu i sie spytaj"
I tym samym zgadzasz sie jednak ze mną, bo ja tak sądze
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Następnie piszesz, że:
- nie zgadzasz sie z tym, że łozysko oporowe jest obciążone po naciśnięciu pedału...
W takim razie kiedy według Ciebie jest obciążone to łozysko??gdy luźno dotyka słoneczka docisku??
Możemy dyskutować o objawach, bo bywają naprawde różne, ale zasada działnia sprzęgła jest bezsprzeczna.
Zakładam, że mogłoby sie zdarzyć tak, że właśnie luźne łożysko oporowe mogłoby szeleścić, a po docisnięciu (pedałem) mogłoby cichnac, jednak sam sie z tym nie spotkałem - nie jestem mechanikiem. Spotkałem sie natomiast z tą bardziej logiczną opcją, że jęczało strasznie po nawet delikatnym naciśnięciu pedału!! co jest chyba logiczne
Jeżeli się mylę, to wytłumacz jak jest i dlaczego tak a nie inaczej, a nie odsyłaj do serwisu.
Napewno chętnie przeczytam, zapewne jeszcze kilka osób na foróm również
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Pozdro
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
No moze logiczne, ale niestety NAJCZESCIEJ jest tak, ze po wcisnieciu sie ucisza
Mialem juz tak w 405 (niestety znowu mam, a skrzynia byla niedawno nowa (uzywana, ale w dobrym stanie podobno), sprzeglo docisk lozysko wyciskowe i oporowe sa nowka (ze sklepu)) Nie wiem co to jest...ale bym wlasnie sie sklanial w strone lozyska...
Ale co to u mnie?? ![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
![Obrazek](http://images44.fotosik.pl/488/673cc226fc8ed574.png)
![Obrazek](http://images44.fotosik.pl/488/673cc226fc8ed574.png)
- bipi
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
chyba tak zrobie, ze najpierw olej. bo przeciez samo rozebranie skrzyni to masa kasy, a sam tego nei zrobie, bo nie umiem/nie mam warunkow.
blaszka cos takego napisal ze jak sie zepsuje to po prostu nie bede mogl wbic biegu. jednak czy beda jakies inne objawy? gosc w peugeocie chyba mnie nastraszyl ze to jest niebezpieczne na trasie, ze nagle zostana zablokowane oba kola napedowe. jak sadzicie? nie umiem sobie wyobrazic jak to moze sie rozpasc, ale czy w najgorszym wypadku jest mozliwe zeby np. urwana jedna z zebatek uszkodzila mi cos jeszcze?czy silnik jest zagrozony?
blaszka cos takego napisal ze jak sie zepsuje to po prostu nie bede mogl wbic biegu. jednak czy beda jakies inne objawy? gosc w peugeocie chyba mnie nastraszyl ze to jest niebezpieczne na trasie, ze nagle zostana zablokowane oba kola napedowe. jak sadzicie? nie umiem sobie wyobrazic jak to moze sie rozpasc, ale czy w najgorszym wypadku jest mozliwe zeby np. urwana jedna z zebatek uszkodzila mi cos jeszcze?czy silnik jest zagrozony?
bipi.205.pl
- blaszka
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
u brata tez była taka sytuacja ze coś "pierdziało i wyło " w skrzyni, okazało sie po rozebraniu ze poszły 2 satelity na mechanizmie róznicowym i jedno koło zębate i jeszcze ma do wymiany wałek atakujący z kołem talerzowym bo sa ukruszone 2 zeby i jeszcze "pierdzi"
- Załączniki
-
- wałek at.jpg (177.23 KiB) Przejrzano 2566 razy
-
- koło tal.jpg (165.44 KiB) Przejrzano 2567 razy
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
KOntynujac temat ,mam podobny problemik,otóz na luzie okolo 700-900 obr silnika zaczyna mi klekotac skrzynia biegów i to w taki sposób jakby chodziły kola zebate nagle przestawaly i pozniej znowu chodziły (taki odgłos),wydaje mi sie ze moze to byc lozysko oporowe ,lecz nie jestem pewien,oczywiscie odgłos zanika po odłączeniu sprzegła(jak wyzej),dzwiek ten jest słyszalny tylko przy tych obrotach ,jesli ktos wie to prosze o pomoc silnik XY8 ze skrzynia wbudowana w blok silnika .a propo ile kosztuje uzywana taka skrzynia??.
- nadol85
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam ten sam silnik(XY8) co Kamkiler i tez mi tak stukalo wiec odstawilem auto do znajomego do warsztatu wymienil mi tarcz sprzegla, lozysko oporowe, poduszke pod silnikiem, nie pamietam czy cos jeszcze bo to bylo w wakacje. Po wymianie nadal klekotalo, powiedzial ze to wyrobil sie w bloku jakis walek i ze to raczej nie jest do naprawy wiec tak jezdze do dzisiaj z tym ze teraz juz glosniej klekocze. Jak wiecie czy idzie to jakos naprawic to mowcie.
Pozdro
Pozdro
Peugeot 205 jest jak SeX, zaprojektowany by cieszyc ![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
http://www.peugeot205.pl/index.php?modu ... ik&id=1446 - oceny mile widziane![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
http://www.peugeot205.pl/index.php?modu ... ik&id=1446 - oceny mile widziane
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
jezeli po wcisnięciu sprzęgła jest cisza a na luzie jak stoisz to chałasuje to łożysko oporowe, dlatego że jak stoisz na luzie to ono nie pracuje jest luz i są przenoszone wibracje a jak wciskasz to jest wykonywana na nim praca i sztywno sie trzyma nie wibrujac ![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl