drgania kierownicy

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
u-boat

drgania kierownicy

Post autor: u-boat »

Kurna jak jadę szybciej niż 90 km to coś mi zaczytna drgać kierownica. A jak dzisiaj na trasie przyłożyłem ponad 120 to mi tak drgała że aż sie zestresowałem. Kurna jakbym młot pneumatyczny miał w rękach. Co to moze być??
Może amorki bo już jakiś czas temu myślałem o wymianie i nie mogę znaleźć czasu na ich kupno i wymianę.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

sprawdz tarcze i piasty czy nie sa krzywe ten temat juz był poruszany nawet całkiem niedawno
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

Spradź jeszcze opony a przede wszystkim ich wyważenie
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

raczej wywazenie nie miało by takiego wpływu na tak duze drganie wywazenie to raczej kwiestia znoszenia auta
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

No powiem Ci że jak miałem włąśnie nie wyważone w ogóle to zaczynało się tak od 90 100 a przy 120 to już konkretnie ale nie upieram sie że w tym przypadku będzie tak samo :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Ferguss

Post autor: Ferguss »

tak jak JJ mówi: między 90 a 120 drganie to w większości przypadków wyważenie koła
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

nie no mozna spróbowac wiadomo jak felga bedzie bardzo krzywa i jeszcze nie wywazona to bedzie drganie
u-boat

oponki wymieniałem z miesiąc temu - na używane wprawdzie, ale wyglądają na mało zjeżdzone. Wyważane też były - skasowali 50zł :/

A jak sprawdzić te piasty i tarcze. Acha było już gdzieś, no dobra to poszukam. dzięki za pomoc :)
Spayky

Post autor: Spayky »

sprawdź luzy na kierownicy, jeśli masz oponki ok a fele nie pokrzywione, to może to być końcówki drążków układu kierownieczego bądź krzyżak przekładni kierownieczej się poluzował i trzeba go mocniej skręcić lub wymienić
u-boat

wymieniłem tarcze na nowe Brembo, dokręciłem łożyska, zmieniłem klocki na Remsa oraz amorki tył na Kayaba i drgania ustały. Poleciałem nim wczoraj 140 i jeszcze nie trzęsło, więc jestem bardzo bardzo zadowolony :D

Warto było wywalić te 450 zł. :D
ODPOWIEDZ