Wyciek plynu chlodzacego

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Grzegorz

Wyciek plynu chlodzacego

Post autor: Grzegorz »

Od kilku dni mam mokry dywanik kierowcy od plynu chlodzacego. Mial ktos taki przypadek?
majpio

Post autor: majpio »

tak mnie coś takiego spotkało to usterka chłodniczki od ogrzewania zapewne uszczelka puściła pewnie bedziesz musiał kupić nową bo cięzko uszczelnić ową chłodniczke 9puszcza guma-parcieje)strasznie wku..ąca usterka i jeszcze troche narobić się przy tym trzeba. ja raczej radziłbym ci założyć nową chłodniczke ,sam próbowałem uszczelnić uszkodzoną ale kosztowało mnie to wiele czasu i nerwów , za każdym razem jak myśłałem że bdzie ok to ona dalje ciekła próbowałem chyba z 5 razy i nic bez powodzenia szkoda sobie nerwy charatać pakuj nową koszt to jakieś 120zł
majpio

w razie potrzeby służe radą
pozdrawiam
Mav309
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Re: Wyciek plynu chlodzacego

Post autor: Mav309 »

Grzegorz pisze:Od kilku dni mam mokry dywanik kierowcy od plynu chlodzacego. Mial ktos taki przypadek?
Uwazaj na nogi - to cholerstwo jak cieknie to wali wrzatkiem na nogi :( szczegolnie na zakretach w prawo...

Nei ma z wymiana duzego grzebania, ja wswoja juz raz wymienilem...
odkrecasz plastiki przy desce (te od dolu )- zdejmjesz boczki napicerki przy tunelu
W komorze silnika odpinasz weze z aluminiowych rurek.
Nagrzewnica jest zalozona jak kaseta, jak dobrze pokombinujesz z ukladem rurek to wyjmiesz ja bez wyjmowania calosci sekcji nagrzewnicy
przy okazji powyrzucaj liscie i brud - czesto tam zalega z nawiewu...
Ja to zrobilem w 1.5 godziny powolutku robiac pod blokiem...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Grzegorz

dzieki bardzo
jutro sie za to biore.
na razie bez nagrzewnicy nowej zobacze.

pozdrawiam
maciaveli

Post autor: maciaveli »

miałem to samo . Wsypałem proszek do uszczelniania . Pomogło , minęło pół roku i układ pozostał szczelny . :)
Awatar użytkownika
Marshal
Nowicjusz

Post autor: Marshal »

maciaveli pisze:miałem to samo . Wsypałem proszek do uszczelniania . Pomogło , minęło pół roku i układ pozostał szczelny . :)
Mozesz dac jakies namiary co to za proszek?Mnie tez ucieka gdzies plyn i juz nie wiem co to moze byc.Bardzo pomalu ubywa, ale jednak.
205 XS 1.4 grafit metalik
maciaveli

Post autor: maciaveli »

jest w takim małym cylindrycznym opakowaniu . Są różnych firm ale skład jest taki sam . spytasz się na stacji będzynowej , czy sklepie mot. to na 99% będą mieli ( są też w płynie , ale ja osobiście mam większe zaufanie do proszku )
Grzegorz

Uzywalem tego proszku miesiac temu, poniewaz chlodnica byla dziurawa i pomoglo. Mimo to z nagrzewnicy zaczelo mi teraz uciekac.
Zakleilem uszczelke silikonem i na razie nie kapie. zobacze dzis jak jest i dam znac czy warto silikonem sie bawic.
majpio

ja próbowałem silikonem uszczelniać i to nic nie dało, przez jakiś czas był spokój a potem dalej to samo
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

majpio pisze:ja próbowałem silikonem uszczelniać i to nic nie dało, przez jakiś czas był spokój a potem dalej to samo

Chyba nie kazdy silikon wytrzymuje ponad 90 stopni
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
majpio

Mav ja miałem silikon o wysokich właściwościach termicznych temperatura o ile dobrze pamiętam powyżej 100 stopni ,ale to nic i tak nie pomogło , a na dodatek płyn w chłodnicy ma takie właścicwości że zawsze jakieś nawet drobne ujście znajdzie
Grzegorz

Od wczoraj wieczora trzyma. Na razie nic nie kapie.
Zobaczymy jak dlugo?!
majpio

życze żeby nie przeciekało powodzonka
milo

Post autor: milo »

Do wszyskich którzy używali tego magicznego proszku: czy nie spadla wam skuteczność ogrzewania przypadkiem po tym zabiegu ?? ja bym tego raczej nie lal (choć też potrzebuje) bo to chyba moze zapchac np. nagrzewnice. (poprawcie jeśli się myle).
ODPOWIEDZ